Κριτική Βιβλίου: Dan Brown – "Inferno"


Το περασμένο Σάββατο, πηγαίνοντας στο μαγαζί του αδελφού μου για να “σκοτώσω –λίγο- την ώρα μου”, είδα πως η κοπέλα του, είχε το καινούργιο βιβλίου του Dan Brown –“Inferno”. Αμέσως έφτιαξα καφέ και ξεκίνησα την ανάγνωση του με πολύ καλή διάθεση και αγωνία για το τι θα διαβάσω.

Είναι το τρίτο βιβλίο που διαβάζω από τον –πλέον- αγαπημένο συγγραφέα Dan Brown. Η αλήθεια είναι ότι τον έμαθα από την ταινία “Κώδικας Da Vinci (The Da Vinci Code)(είναι στη λίστα μου με τις 10 αγαπημένες μου ξένες ταινίες) την εποχή που είχε κυκλοφορήσει (2006) και λίγους μήνες αργότερα απέχτησα και το εν λόγω βιβλίο αλλά και το dvd. Όταν κυκλοφόρησε και η επόμενη ταινία “luminati: Οι Πεφωτισμένοι(2009) την είδα και λίγους μήνες αργότερα διάβασα και το βιβλίο (δανεικό). Όταν τώρα τον Ιούλιο είδα ότι κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του και διάβασα και αρκετές καλές κριτικές (εκτός από τις γνωστές κακίες) ήθελα διακαώς να το διαβάσω. Μπήκε στη λίστα μου για να το πάρω μέσα στο Χειμώνα, αλλά από καλή μου τύχη το διάβασα νωρίτερα.

Το ξεκίνησα το Σάββατο το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα είχα φτάσει περίπου στις 500+ σελίδες από τις 667 σελίδες του βιβλίου. Κι αν δεν είχαν κουραστεί τα μάτια μου, -επειδή διάβαζα τόσες ώρες χωρίς τα γυαλιά μου, τα είχα ξεχάσει-, θα το ολοκλήρωνα την ίδια μέρα. Με δυσκολία το άφησα στην άκρη για να μην το διαβάσω όλο…χαχα! Είχα μείνει στο καλύτερο σημείο….αλλά εντάξει το επόμενο πρωί το τελείωσα!



Πληροφορίες:
Είδος: Μυθιστόρημα (Ξένη Λογοτεχνία)
Τίτλος:Inferno
Συγγραφέας: Dan Brown
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Εκδόσεις Ψυχογιός, Ιούλιος 2013
Σελ.: 667


Ο συγγραφέας:



Η υπόθεση:

Η κριτική μου:
-Καταρχάς, να πω πως δεν με ενοχλεί καθόλου που το όνομα του συγγραφέα φαίνεται πιο έντονα από τον ίδιο το τίτλο του βιβλίου. Το λέω αυτό, επειδή πολλά γράφτηκαν γι’ αυτή την “λεπτομέρεια” και μάλιστα με πολλούς άσχημους χαρακτηρισμούς, του τύπου ότι ο συγγραφέας τον νοιάζει το όνομά του και όχι το ίδιο το βιβλίο του, ότι είναι πολύ αλαζόνας, (λες και τον έχουν γνωρίσει από κοντά για να το ξέρουν αυτό) κ.α. πολλά. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα παρατηρήσει το μέγεθος της γραμματοσειράς του ονόματος με τον τίτλο. Όπως επίσης, ο Dan Brown προσωπικά μου αρέσει ως ξένος συγγραφέας και εκτός του ότι απολαμβάνω την γραφή του και τις ιστορίες του, τον παραδέχομαι επειδή το να γράφεις τέτοια “παραμύθια/ιστορίες” με στοιχεία/γεγονότα από την ιστορία -που χρειάζεται αρκετή αναζήτηση και έρευνα για να διατυπωθούν όσο πιο σωστά και δίκαια γίνεται…- είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν μιλάμε για ερωτικές φανταστικές ιστορίες αλλά για πράγματα που υπάρχουν (όπως π.χ. το Βατικανό, η Αγία Σοφία κ.α.) και οφείλεις να γράψεις τουλάχιστον τα πράγματα όπως έχουν γραφτεί ανά τους αιώνες.

Ναι, ο Dan Brown δεν είναι σε καμιά περίπτωση Ιστορικός αλλά ένας συγγραφέας που ξέρει πολύ καλά (ταλέντο λέγεται αυτό) να παντρεύει φαντασία και γεγονότα και να το κάνει ένα ωραιότατο “πιασάρικο παραμύθι”. Τώρα, όλα αυτά που λένε οι “άμυαλοι” (πως αλλιώς να τους χαρακτηρίσω;) ότι προσπαθεί με τα βιβλία του να μας “υπνωτίσει”, να μπει στο μυαλό μας και να αλλάξουμε …κοσμοθεωρία… κάτι σαν προπαγάνδα… απλά όλα αυτά για εμένα είναι αστεία. Το ότι πάντα τα βιβλία του έχουν στοιχεία Θρησκευτικά, Χριστός, Θεός κλπ. …δεν μου λένε τίποτα και σίγουρα δεν πρόκειται κανένας και κανένα βιβλίο, να μου αλλάξει όλα όσα πιστεύω! Τέλος!

Ας παρακολουθούμε μια ταινία, ας διαβάζουμε ένα βιβλίο… βρίσκοντας στοιχεία από τον εαυτός μας και τη ζωή μας και μην μπλέκουμε τη θρησκεία και όλα αυτά που φοβόμαστε πως θα συμβούν στην ανθρωπότητα και στον πλανήτη. Ναι, οι ταινίες δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αλλά όλα ξεκινούν από την φαντασία! Μην το ξεχνάμε αυτό! Αν γίνουν κάποια στιγμή πραγματικότητα… αυτό θα το μάθουμε εκείνη την ώρα… όπως και να έχει! Μέχρι τότε (και αν!) ας διασκεδάζουμε κι ας χαλαρώνουμε βλέποντας μια ταινία, διαβάζοντας ένα βιβλίο…! 

Το μυθιστόρημα αυτό μας μεταφέρει από την Φλωρεντία, στην Βενετία και στην Κωνσταντινούπολη. Τρεις όμορφες πόλεις με ιστορικά μνημεία, πολλά έργα τέχνης και τοποθεσίες. Το βιβλίο “πατάει” πάνω στην “Θεία Κωμωδία”  του Δάντη αλλά και τα 7 Θανάσιμα αμαρτήματα. Πριν πολλά χρόνια είχα διαβάσει λίγα πράγματα γι’ αυτό το παγκόσμιο αριστούργημα του Δάντη  (που μέχρι τότε πίστευα πως αυτός ο Δάντης ήταν Έλληνας!) αλλά τώρα μέσα από τις περιγραφές του συγγραφέα έμαθα σίγουρα πολλά περισσότερα. Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι και πάλι ο Διάσημος Αμερικανός Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Ρόμπερντ Λάνγκντον, (βλέπε Κώδικας Da Vinci & luminati: Οι Πεφωτισμένοι – αλλιώς Άγγελοι & Δαίμονες) τον οποίο βρίσκουμε σε ένα θάλαμο Νοσοκομείου της Φλωρεντίας, τραυματισμένο να έχει χάσει ένα μέρος της μνήμης του. Έπειτα από επίθεση εναντίον του, εκείνος με τη βοήθεια της νεαρή γιατρού Σιένα Μπρουκς μπλέκουν σε μια ανελέητη καταδίωξη για να σωθούν και να μάθουν τι ακριβώς έχει συμβεί στον ίδιο τον Λάνγκντον. Καταδίωξη, μυστικούς κώδικες, εξερευνήσεις αρχαίων μνημείων και έργα τέχνης, ενδιαφέρουσα πλοκή, γρήγοροι ρυθμοί, αγωνία, δράση, σασπένς, έντονο μυστήριο, αλήθειες και ψέματα, ψευδαισθήσεις, παραπλάνηση, φίλοι και εχθροί, ένας ιός που σκοπός του είναι να “διεισδύσει” στον άνθρωπο… Βιολογία, Γενετική, ένα μπέρδεμα… ένας Καθηγητής Ρόμπερντ Λάνγκντον πιο ευάλωτος από ποτέ και ένα κυριολεκτικά ανατρεπτικό φινάλε.

Αυτό το βιβλίο έχει όλα τα παραπάνω! Κι εκεί που μέχρι την σελίδα 300+ νιώθεις πως διαβάζεις κάτι αντίστοιχο του Κώδικας Da Vinci, έρχεται η μεγάλη ανατροπή και το βιβλίο παίρνει πλέον το δικό του χαρακτήρα. Και σκέφτεσαι: “Αυτό το βιβλίο είναι λίγα βήματα πιο μπροστά από τον Κώδικας Da Vinci!” (εγώ αυτό τουλάχιστον σκέφτηκα!) Δεν θα το έλεγα καθόλου προβλέψιμο από την αρχή, επειδή από την 300+ και μετά σελίδες όλα μα όλα ανατρέπονται! Ξεχνάς ό,τι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχες διαβάσει! Ή μάλλον δεν τα ξεχνάς απλά πρέπει να καταλάβεις γιατί έπρεπε από την αρχή η ιστορία να εξελιχθεί έτσι όπως εξελίχθηκε και να ξεκινήσεις πάλι να ενώνεις τα κομμάτια του παζλ.

Πολύ ενδιαφέρον έχει και τα σημεία με τις πολλές αλλά κατανοητές λεπτομέρειες περί την ανθρώπινη εξέλιξη, το ότι το ανθρώπινος είδος είναι υπερβολικά γόνιμο  και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον πληθυσμό…. και το πως η τεχνολογία και η γενετική έχει φτάσει σε σημείο που σε λίγα χρόνια θα κυριαρχεί πολύ περισσότερο…….. από ό,τι σήμερα! Επίσης, μου άρεσε πάρα πολλοί και οι αρκετές Ιταλικές λέξεις και διαλόγους που υπήρχαν, που ενώ στην αρχή κάπως δυσκολευόμουνα να καταλάβω περίπου τι θέλει να πει, γιατί δεν είχε κάπου κάτω στην άκρη του βιβλίου την μετάφραση με ένα αστερίσκο*, αλλά στην πορεία κατάλαβα πως δεν χρειαζόταν επειδή είχε και την ελληνική μετάφραση μέσα στον διάλογο απλά με ‘λιτό’ τρόπο.
Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία, να σημειώσω κάποιες Ιταλικές λέξεις ενός ταυτόχρονα διάβαζα και το βιβλίο, μιας και αγαπώ την Ιταλική γλώσσα περισσότερο από την Αγγλική και -μεταξύ μας- όποτε βρίσκω χρόνο και όρεξη, παίρνω το λεξικό και  μαθαίνω μόνη μου Ιταλικά.

Δεν με κούρασε καθόλου! Αντιθέτως παρά τις ανατροπές και τις κάποιες (λίγες) άστοχες-άκυρες σκηνές με έκανε να θέλω να το φτάσω -μέσα στην ίδια μέρα- μέχρι το τέλος! Αν και για να είμαι και απόλυτα ειλικρινείς, δεν μπορώ να πω πως συμφωνώ ή διαφωνώ με θέμα του Ιού (ο Ιός που τροποποιεί το ανθρώπινο DNA) και έτσι όπως το ολοκλήρωσε στο φινάλε ο συγγραφέας. Πιο εύκολα θα το αποδεχόμουνα σε μια ταινία, παρά διαβάζοντας ένα βιβλίο. Αλλά θα μου πείτε ποια η διαφορά; Δεν ξέρω, αλλά θα προτιμούσα την εξέλιξη με τον ιό (δεν θα σας αποκαλύψω περισσότερο για να μην το κάψω) λίγο αν γινόταν διαφορετικά …αλλά και με το φινάλε αυτό ικανοποιημένη είμαι. Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα η επόμενη ταινία που θα δούμε που θα βασίζεται πάνω σε βιβλίο του Dan Brown θα είναι το συγκεκριμένο βιβλίο, με μια ακόμη συνεργασία του Σκηνοθέτη Ron Howard και τον Tom Hanks μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους σε δυο προηγούμενες ταινίες, όπως τον The Da Vinci Code (2006) & Ιlluminati: Οι Πεφωτισμένοι (2009), όπου ο Tom Hanks θα επιστρέψει στον ρόλο του Καθηγητή Ρόμπερντ Λάνγκντον. Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας το βιβλίο ταυτόχρονα, τις σκηνές τις έφτιαχνα στο μυαλό μου σαν κινηματογραφικές και τον χαρακτήρα του Λάνγκντον, στο μυαλό μου έφερνα την μορφή του Tom Hanks. Και ξέρετε γιατί; Γιατί, το βιβλίο είναι άκρος κινηματογραφικό από μόνο του!

Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από τον συγκεκριμένο συγγραφέα! Ένα ακόμη βιβλίο του που πραγματικά το απολαμβάνεις μέχρι και την τελευταία του σελίδα! Αν κάποιος είναι fan αυτών των βιβλίων και του ίδιου του συγγραφέα και κυρίως έχει διαβάσει κάποια από τα προηγούμενά του βιβλία, το Inferno (Κόλαση) θα του αρέσει εξίσου το ίδιο. Εμένα προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ και ναι! είναι από τα πιο εντυπωσιακά βιβλία του Dan Brown αλλά ο Κώδικας Da Vinci, παραμένει για εμένα το αγαπημένο μου!

Βέβαια, δεν μου άρεσε ας πούμε η ποιότητα του χαρτιού. Τελείως διαφορετική από άλλα βιβλία του Dan Brown. Ξέρω πως αυτό έχει να κάνει με τον Εκδοτικό Οίκο. Επειδή τα προηγούμενα βιβλία κυκλοφορούσαν από τις Εκδόσεις Λιβάνη μου έκανε τρομερή εντύπωση που το νέο βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και δεν έχω καταλάβει γιατί. Επίσης, κάτι πολύ αρνητικό είναι ότι όταν έφτασα στην μέση του βιβλίου, το βιβλίο άρχησε να ανοίγει στη μέση και τα φύλλα να ξεκολλάνε και αυτό είναι μείον, γιατί όταν αγοράζεις ένα βιβλίο, θέλεις να το έχεις σε άριστη κατάσταση στη Βιβλιοθήκη σου και όχι με σελίδες που βγαίνουν. Αλλά από ό,τι διάβασα, μπαίνοντας στην επίσημη σελίδα του Εκδοτικού Οίκου στο Facebook, αυτό συνέβη και σε άλλους αναγνώστες που αγόρασαν το βιβλίο. Το θετικό είναι ότι ο Εκδοτικός Οίκος, προσφέρεται να το αντικαταστήσουν με καινούργιο αντίτυπο. Άλλα αρνητικά δεν έχω γι’ αυτό το βιβλίο! Ακόμα και η γραμματοσειρά, είναι έτσι όπως την προτιμώ! Θα μου πείτε λεπτομέρειες είναι αυτές, τι δίνεις σημασία; Κι όμως! Είναι ένα απ’ τα συν για να μην με κουράσει ένα βιβλίο!


◊ ◊ ◊


*Παρακάτω σας παραθέτω κάποια σημεία του βιβλίου που κράτησα:
-Ή σύμπτωση είναι φαινόμενο πολύ σπανιότερο από ό,τι νομίζει ο περισσότερος κόσμος.
-Μονάχα ένα πράγμα εξαπλώνεται ταχύτερα από ό,τι ένας Ιός και αυτό είναι ο φόβος.
-Πες την αλήθεια όπως την βλέπεις! (Ρόμπερντ Λάνγκντον προς Σιένα Μπρουκς)
-Η απληστία είναι μια αμαρτία που δεν γνωρίζει σύνορα.





________________________
ΕΔΩ διαβάστε τα προηγούμενα post της στήλης “Βιβλιοθήκη




ΠΡΟΣΟΧΗ! Προς αποφυγή παρεξηγήσεων! 
  *Δεν είμαι Κριτικός Κινηματογράφου, ούτε Μουσικής, ούτε Βιβλίων… ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είμαι η Μαρία και απλά εκφέρω καθαρά την προσωπική μου άποψη στο κάθε θέμα που παρουσιάζω και ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Μπορεί σε μένα κάτι να μου αρέσει αλλά σε κάποιον άλλον όχι! Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι θα πρέπει εγώ ή ο άλλος να συμφωνεί ΠΑΝΤΑ με αυτά που γράφει ο καθένας.
 

*Το post σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ είναι διαφημιστικό!




__________________________________________

*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog syllegw-stigmes.blogspot.gr.

Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς την έγκρισή της αρθρογράφου. Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!

Copyright ©2010-2013 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) - ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ *

*All rights reserved

13 σχόλια :

  1. Μαρία μου καλησπέρα! Είναι στα χέρια μου ήδη αλλά δεν το έχω διαβάσει! Για αυτό το λόγο δεν διάβασα όλα όσα γράφεις προς στο τέλος για να μην επηρεαστώ! χιχιχι!
    Συμφωνώ απόλυτα: ο Μπράουν παράγει έργα μυθοπλασίας κι ως έτσι πρέπει να διαβάζονται!
    Έχω διαβάσει κι άλλα έργα του κι ομολογώ ότι κι με ένα μου αρέσει η πλοκή του!
    Όταν διαβάσω το βιβλίο θα επιστρέψω να ολοκληρώσω την κριτική σου!
    Φιλιά πολλά !
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΑ!!! Θυμάσαι που σου είχα γράψει πως σε ένα Σαββατοκύριακο είχα διαβάσει τον "Κόσμο της Σοφίας"???
    Όταν ένα βιβλίο σε "παίρνει" μαζί του, άνετα το τελειώνεις σε χρόνο DT!
    Προσωπικά, έχω σταματήσει να διαβάζω κριτικές για ταινίες, βιβλία, album. Προτιμώ την άποψη ενός φίλου που με ξέρει, παρά την άποψη ενός "ειδικού"...
    (Το συγκεκριμένο δεν το έχω διαβάσει).
    Φιλάκια, Μαράκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. *airis, Αριστέα μου, όταν γράφω μια κριτική δεν θέλω σε καμία περίπτωση να επιρρεάσω τον άλλον! Νομίζω πως καταφέρνω να μην αποκαλύπτω και πολλά...
    Όταν διαβάσεις το βιβλίο, θα ήταν χαρά μου, να μου γράψεις και τη δική σου κριτική!
    Καλό ξημέρωμα!

    *syros2js, το θυμάμαι που μου το είχες γράψει!
    Εκέινο το έβγαλα από τη Βιβλιοθήκη μου και λέω να ξανά αρχίσω πάλια π' την αρχή!
    Εγώ δεν είμαι όμως "ειδικός", άρα χαίρομαι που εμ διαβάζεις!
    Από την άλλη, κι εγώ όλο λέω να σταματήσω να διαβάζω τις κριτικές όταν είναι κάτι να διαβάσω... αλλά πάντα και κάτι θα πέσει στο μάτι μου!
    Φιλιά και από εμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνεται πάρα πολύ ωραίο βιβλίο.. Θα προσπαθήσω να το διαβάσω σύντομα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. *Claire D. T, Κλεονίκη αν σου αρέσουν τέτοιου είδους βιβλία, ναι, αξίζει να το διαβάσεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαράκι μου, πολύχρονη!!!
    Υγεία, γέλιο και ό,τι άλλο λαχταράει η ψυχούλα σου, γλυκιά μου!!!
    Να είσαι καλά πάντα!!!
    Φιλάκια αμέτρητα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. *syros2js, Γιάννα μου σε υπερ-ευχαριστώ!!!
    Φιλιά πολλά κι από εμένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία μου καθυστερημένες ευχές για τη γιορτούλα σου καθώς χτες έτρεχα και δεν έφτανα:)))
    Χρόνια πολλά γλυκιά μου με υγεία πάνω απ'όλα!
    Φιλάκια πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. *airis, Αριστέα μου σ' ευχαριστώ πολύ!
    Υγεία μωρέ και λίγη Τύχη και δενθέλω τίποτα άλλο!
    Φιλιά! :) <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια σου πολλά!!! Πάντα γερή και τυχερή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά Μαράκι μου με υγεία κι ευτυχία!!
    Άργησα να έρθω, έτσι όπως τρέχω, αλλά σου εύχομαι τα καλύτερα!!
    διάβασα και την κριτική σου για το βιβλίο...
    Νομίζω πως θα το διάβαζα ευχάριστα...έχω διαβάσει κι εγώ τον κώδικα και τους Πεφωτισμένους..αν μου πέσει στα χέρια θα το τιμήσω!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. *me (maria), Σ' ευχαριστώ για τις ευχές!
    Αφού έχεις διαβάσει τα προηγούμενά βιβλία, και αν σου άρεσαν, νομίζω και αυτό θα σου αρέσει εξίσου!
    Αν τύχει και το διαβάσεις, περιμένω εδώ σ' αυτό το post, κάτω σαν σχόλιο, τη δική σου κριτική!
    Φιλιά και Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes