Σκέφτομαι και Γράφω#14 – “Καλύτερα από απόσταση παρά αδιαφορία”






…είναι ό,τι ενώ προσπαθείς να πιστεύεις στους ανθρώπους, στην …ας πούμε… Φιλία, στις σχέσεις γενικώς… και είσαι ειλικρινείς και απόλυτα εντάξει προς τον άλλον, δυστυχώς συμβαίνει κάτι ή και τίποτα, και σου “κόβει” αυτή την ελπίδα, την ελπίδα πως δεν έχουν όλα χαθεί ή διαλυθεί ή ακόμα πως όλα είναι “βουτηγμένα” στο ψέμα.

Τότε, έρχεται και σε σκεπάζει η απογοήτευση +συν άλλα συναισθήματα. Αλλά η απογοήτευση (όπως και η προδοσία) είναι το χειρότερο και τις περισσότερες φορές η ζημιά από αυτά τα δυο …ανεπανόρθωτη. 


Ανεπανόρθωτη η ζημιά και καμία ευκαιρία για εξηγήσεις και προσπάθειες.  


Δεν είναι ότι δεν προσπάθησες ή δεν έκανες κάτι για να μη φτάσει στο “άδοξο τέλος”. Είναι ότι από την μεριά σου και προσπάθησες και ρώτησες το αυτονόητο, το απλό και λογικό “Γιατί” ή “Κάπου φταίω”, αλλά ή πήρες μια άσχετη απάντηση μέχρι και αδιάφορη ή δεν πήρες καμία. Ε, τότε ξέρεις! Τότε καταλαβαίνεις πως δεν πρέπει ούτε να προσπαθήσεις κι άλλο ούτε φυσικά να γίνεσαι ενοχλητικός.

Και ξέρετε κάτι; Δεν είναι ωραίο πράγμα ούτε να είσαι ενοχλητικός, ούτε βάρος σε κανέναν. Αν λαμβάνεις σημάδια “κουράζεις”, “ενοχλείς” και “αδιαφορίας” και μαζί με τις πράξεις/κινήσεις που κάνει ο άλλος, βλέπεις, ακούς και κυρίως νιώθεις ότι όλα αυτά είναι κάτι παραπάνω από “σημάδια”, τότε απλά “φεύγεις”, “κάνεις στην μπάντα”, “μένεις στην ακρούλα σου(που λέει κι ένα αγαπημένο μου πρόσωπο), “είσαι σε απόσταση”, “δεν μιλάς πολύ( ή μάλλον μιλάς αλλά περισσότερο γελάς και δυνατά μάλιστα για να μην κλάψεις)… με απλά λόγια έχεις μια στάση αξιοπρεπή - “στέκομαι Κυρία”- που λένε.


Τελικά δεν είναι πάντα καλό και σωστό να προσπαθείς περισσότερο από όσο πρέπει. Εσύ μπορεί να έχεις όλη τη καλή διάθεση να προσπαθήσεις λίγο παραπάνω, όμως δεν είναι πάντα στο χέρι μας. Τελικά δεν είναι πάντα καλό και σωστό να δίνεις χρόνο, χώρο, δεύτερες ευκαιρίες, ακόμα και εξηγήσεις. Όχι επειδή έχεις έναν εγωισμό! (να τον βράσεις τον εγωισμό σου!) Είναι επειδή έχεις αξιοπρέπεια, αγάπη και κυρίως ίσως είναι επειδή έχεις μεγάλη καρδιά με τεράστια κατανόηση. Άσχετα αν δεν την εκτιμάει κανείς ή ο άλλος που έχεις απέναντί σου. “Κατανόηση” βρε παιδί μου! Ποιός δείχνει σε σένα κατανόηση; Σημασία έχεις τι νιώθεις ακόμα εσύ. Για τα συναισθήματα του άλλου δεν μπορείς να ξέρεις απόλυτα, επομένως δεν πρέπει καν να μπαίνεις στην παγίδα να περιμένεις κι ο άλλος να έχει τα ίδια. 


Η αμοιβαία, ‘ανιδιοτελή’, δίχως συμφέρον, αν όχι Αγάπη, σίγουρα, εκτίμηση δεν πιστεύω πως υπάρχει στην εποχή μας. Επομένως μην κολλάς στο τι μπορεί να νιώθει στ’ αλήθεια ο άλλος, αλλά σημασία έχει τι -μπορεί να- νιώθεις εσύ. Ακόμα κι αν “το νερό γίνει ξινό” σημασία έχει τι έχεις κρατήσει εσύ για τον άλλον, άσχετα αν για τον άλλον δεν έχει μείνει τίποτα. 


Εξάλλου, κανείς δεν έχει το δικαίωμα (αν δεν σου το έχει δώσει ο άλλος) να επεμβαίνει στην Ζωή του άλλου, με οποιονδήποτε τρόπο. Και ο καθένας έχει το δικαίωμα να νιώθει, όπως νιώθει, να κάνει ό,τι θέλει, να λέει ό,τι θέλει.
Ακόμα και η -ανεξήγητη- αδιαφορία, αν και πληγώνει, πονάει και δεν δικαιολογείται, μπορεί να είναι σεβαστή. 


Αν λοιπόν, έρχονται έτσι οι καταστάσεις, μια ‘τελειωμένη κατάστασηόπου βλέπεις να χάνεις το παιχνίδι ή ό,τι έχεις αγαπήσεις ή εκτιμήσει και καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι είναι μονόπλευρα τα πράγματα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι “να την κάνεις”. Ποτέ δεν πρέπει να παρακαλάς, κανέναν για να σε κρατήσει κοντά του, με όποιον τρόπο υπάρχει!  Γι' αυτό, μην μπεις στον κόπο να ζητήσεις -και πάλι- εξηγήσεις ή να δώσεις κι άλλη ευκαιρία -στον εαυτό σου- ή -στον άλλον-. Ούτε φυσικά να κατηγορήσεις τον άλλον για την στάση του. Δεν ωφελεί! Καλύτερα να δίνεις τον “αγώνα” σου ξέροντας πως είσαι μόνος σου, παρά να νομίζεις πως έχεις κάποιον εμπιστοσύνης και να παλεύεις και για τους δυο. Όι αποφάσεις μας, οι επιλογές μας, οι συμπεριφορές μας, τα λόγια μας, όλα... είναι επ’ ευθύνη μας! Και καλό θα ήταν “Όταν βουτάς στα βαθιά... να έχεις τη μαγκιά στα δύσκολα να στέκεσαι στο ύψος σου!” λέω εγώ τώρα!


Κι αν δεν σε αγαπάνε ή δεν σε εκτιμάνε πλέον, δε βαριέσαι! Σίγουρα θα βρεθεί κάποιος που το “ψέμα” θα το κάνει “αλήθεια”, που την “αδιαφορία” θα την μετατρέψει σε πραγματικό “ενδιαφέρον”, που στο “Φύγε” θα φωνάξει “μείνε”, που στο “σε θέλω” θα εννοεί “σε χρειάζομαι”, που το “δάκρυ” θα το κάνει “χαμόγελο”, που την “στενοχώρια” θα την μετατρέψει σε “χαρά”… κι εσύ θα είσαι η μόνη κερδισμένη! Κερδισμένη γιατί θα έχεις πάρει ένα ακόμη καλό μάθημα ζωής, που η εμπειρία σου, θα έχει γίνει έμπνευση, που θα σε κάνει πιο δυνατή, που στα μάτια σου θα “Είσαι αυτή που είσαι και όχι μια ψεύτικη κούκλα πίσω από μια βιτρίνα.”  


Και θα συνεχίσεις να ζεις , λέγοντας το γνωστό: “Καλή καρδιά και η Ζωή συνεχίζεται!




Σημ.: Επειδή εγώ γράφω ό,τι μου κατεβαίνει στο κεφάλι, ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει και επιβάλλετε ο άλλος που με διαβάζει να συμφωνεί με όσα γράφω. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του, όπως το έχω κι εγώ!
(αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων!)




Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις της στήλης “Σκέφτομαι και Γράφω#”
Διαβάστε τα προηγούμενα post της στήλης “Let’s talk about Relationships!# ”



__________________________________________
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog www.syllegw-stigmes.gr.  
Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς την έγκρισή της αρθρογράφου. Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!
Copyright ©2010-2013 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) - ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ*All rights reserved

12 σχόλια :

  1. Μετα απο τοσα "΄κλωτσιδια" εμαθα πως δεν πρεπει να κανεις παντοτε αυτο που θεωρεις εσυ σωστο, αλλα για να δωσεις τους αλλους να καταλαβουν πρεπει να κλωτσισεις εσυ πρωτος αυτους. για να μαθουν να μην σε πιανουν μαλακα... τουλαχιστον ετσι καταλαβα εγω, προς το παρον , η ζωη μια ροδα ειναι και γυρνα. ειδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Siren Girl, θα συμφωνήσω μαζί σου! Κι εγώ αυτό/αυτά τα μαθήματα πήρα από τα τόσα "κλοτσίδια" αλλά είναι ότι έχεςι και μια ελπίδα πως κάτι θα αξίζει.
      Και πλέον, από το να είμαι θύμα=μαλάκας προτειμώ να φεύγω. Και ναι: "Η Ζωή ρόδα είναι και γυρίζει". Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρία μου ,πολύ όμορφη η ανάρτηση σου μέσα σε ένα κείμενο κατάφερες να γράψεις αλήθειες που κάποιοι κουβαλάνε χρόνια χωρίς να έχουν την δύναμη να μιλήσουν .
    Κρατώ την πρόταση ‘’ Είσαι αυτή που είσαι και όχι μια ψεύτικη κούκλα πίσω από την βιτρίνα ‘’ και βέβαια την φωνάζω δυνατά στον εαυτό μου ,που έπεσε πολλές φορές στην παγίδα να παρακαλά και να μένει σε καταστάσεις και ανθρώπους που είχαν τελειώσει από καιρό .

    Μια όμορφη μέρα να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Κατερίνα μου, κι εγώ για πολλά χρόνια έπεφτα σ' αυτή την παγίδα, αλλά πλέον όχι! Δεν πρέπει να παρακαλάς κανέναν ή τίποτα να συμβεί ή να διορθωθεί! Τουλάχιστον αυτές είναι οι δικές μου σκέψεις/αλήθειες!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!
      ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

      Διαγραφή
  3. ετσι γινεται συνηθως Μαρακι!
    η ζωη ομως προχωρα και ας φροντισουμε να ειναι καλη!
    φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Κικη μου, δυστυχώς έτσι γίνεται σχεδόν πάντα σε μένα! όλα την ίδια κατάληξη έχουνε!
      Αλλά δεν πειράζει! Όλα μέσα στη Ζωή είναι!
      Σ' ευχαριστώ!
      Την ΚΑΛΗΜΕΡΑ μου!

      Διαγραφή
  4. Δεν έχω ζήσει την προδοσία σε κανενός είδους σχέση μου...
    Μια-δυο φιλίες, σταμάτησαν να υπάρχουν, απλά έκλεισε ο κύκλος τους... Όμορφα, πολιτισμένα και κυρίως έχοντας πάντα να πεις και να ακούσεις μια καλή κουβέντα από τον άλλο...
    Θα συμφωνήσω απολύτως με όσα λες, Μαράκι μου και κυρίως στο αν είναι μονόπλευρο το ενδιαφέρον, απλά... άσ'το! Και να ξέρεις, όπως έγραψες κι εσύ, πως κάποιος θα βρεθεί να αντικαταστήσει το δάκρυ με το χαμόγελο, την αδιαφορία με το ενδιαφέρον... Μη χάσεις την πίστη σου στους ανθρώπους... Δεν είναι όλοι ίδιοι... Ευτυχώς!
    Αγκαλιά και φιλί, κοριτσάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Γιάννα μου, εγώ πάλι την προδοσία (και όχι γιατί έκελισε ο κύκλος) την έχω ζήσει σε όλες του τύπου σχέσεις αλλά δεν πειράζει λέω, γιατί αυτό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσεις ποιοι αξίζουν να μείνουν ή όχι δίπλα σου. Την χάνω την πίστη μου αλλά τη βρίσκω πάλι... από μόνη μου! Αν χαθεί εντελώς... τότε υπάρχει μεγάλο θέμα!
      Το κακό είναι ότι εκεί που νομίζεις πως "δενε ίναι όλοι ίδιοι... τελικά καταλήγουν να είναι ακριβώς αυτό: όλοι ίδιοι... μια απ΄τα ίδια... καμιά διαφορά....!
      Την δέχομαι διπλά την αγκαλιά και το φιλί... γιατί σήμερα τα έχω ανάγκη!
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  5. Όπως είχα γράψει προσφάτως σε ένα άλλο blog, οι σχέσεις έχουν την δική τους δυναμική. Ορίζουν οι ίδιες τον εαυτό τους, για τους δικούς τους σκοπούς και για τον δικό τους χρόνο. Μία άσχημη κατάληξη, μπορεί να είναι άσχημη και να πληγώνει, αλλά δεν μπορεί να ακυρώσει όλα αυτά τα όμορφα που έχουμε ζήσει μέχρι να κόψουμε την κορδέλα στο τέρμα, που μπορεί να ήταν πραγματικά κι από καρδιάς. Θα ήταν κρίμα κι άδικο. Αν όχι όλες οι σχέσεις, τότε οι περισσότερες, είναι κύκλος. Αρχή-μέση-τέλος. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε καλά στο μυαλό μας, γιατί λειτουργεί σαν ανοιχτό παραθυράκι, είναι μια σανίδα σωτηρίας για την δύσκολη στιγμή. Και ναι, δεν πρέπει να παρακαλάμε κανέναν και για τίποτα. Τι νόημα έχει να σου δοθεί κάτι, το οποίο δεν πηγάζει άμεσα από τον άλλον και χρειάστηκε να το ζητήσεις εσύ ο ίδιος για να το πάρεις; Σκέτη χλιαρότητα, που σε υποτιμά.
    Μην χάνεις την πίστη σου στους ανθρώπους, ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως βρεθεί κάποιος -στην οποιαδήποτε σχέση- που θα δώσει πνοή στο "για πάντα", μέσα από την σημασία και την προσπάθεια της κάθε μέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Lysippe μου,
      Ευτυχώς ή δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα όπως ακριβώς τα λες! Προσωπικά τα ξέρω καλά αλλά να! είναι το "παράπονο" αυτό το "πριν καλά-καλά ξεκινήσουμε... τελειώνει"!
      Εξάλλου, δεν πιστεύω πλέον στο "Για πάντα". Ζω για την στιγμή/στιγμές που μου δίονται!
      Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ! Μου δίνεις δύναμη...

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes