Κριτική ΒιβλΙου: Γρηγόρης Αρναούτογλου – “Μακιγιαρισμένοι Φόβοι”

Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω είναι η πρώτη επίσημη συγγραφική απόπειρα του συμπαθέστατου -για μένα- εδώ και χρόνια Γρηγόρη Αρναούτογλου. Κυκλοφόρησε το 2012. Και ο τίτλος του βιβλίου; “Μακιγιαρισμένοι Φόβοι”. Το εξώφυλλο, τόσο ...κατακόκκινο. Με έναν άντρα ντυμένο σαν κλόουν; Τρέμω τους Κλόουν μέχρι και σήμερα! Τους κλόουν του τσίρκου, πόσο μάλλον τους κλόουν που περπατάνε δίπλα μου, όπως λέει σε κάποια φάση και ο ίδιος ο Γρηγόρης μέσα στο βιβλίο του.


Πληροφορίες:

Είδος: Γενικές γνώσεις
Συγγραφέας: Γρηγόρης Αρναούτογλου
Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός, Ιανουάριος 2012 (5.000 αντίτυπα) Σελ.: 240

_____________________________


Ο συγγραφέας:


Δεν ξέρω αν έπρεπε να κάνω κάτι προτού αρχίσω να γράφω· να μιλήσω με κάποιον λόγου χάρη. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος ή κάτι που μπορεί να σε προτρέψει ή να σε αποτρέψει από το να εκφράσεις ότι νιώθεις, ότι πιστεύεις, ότι φαντάζεσαι ή ότι ελπίζεις σε μια κόλα χαρτί. Και δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μέρος όπου βαφτίζεσαι συγγραφέας. Το σίγουρο είναι ότι εδώ και χρόνια γράφω συνέχεια. Έχω έναν κανόνα: να αποφεύγω τη σοβαροφάνεια. Και να γράφω αυτά που πιστεύω. Αναπόφευκτα βαφτίστηκα μέσα στο μελάνι, μέσα στο δικό μου μελάνι. Αυτοβαφτίστηκα δηλαδή. Η μόνη λέξη που μου ’ρχεται συνειρμικά αυτή τη στιγμή είναι: αυτομαστιγώθηκα· αφού πλέον, γράφοντας, είχα έρθει αντιμέτωπος με τις σκέψεις μου, που μέχρι πρόσφατα μπορούσα και να τις αποφεύγω. Όμως πια τα ψέματα τελείωσαν. Τώρα, τις έχω απέναντί μου! 
–Γρηγόρης Αρναούτογλου-

____________________________

Περιεχόμενα


____________________________

Η άποψή μου:

Το βιβλίο το διάβασα πριν περίπου 3 μήνες, αν θυμάμαι καλά. Αυτές τις ημέρες έτυχε να το έχω ξανά στα χέρια μου και ξανά διάβασα κάποια αποσπάσματα. Οι εντυπώσεις που μου άφησε όταν το τελείωσα, ήταν οι ίδιες και τώρα που ξανά διάβασα κάποια αποσπάσματα. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου μέσα από το βιβλίο αυτό με τον έξυπνο-πιασάρικο (με την καλή έννοια) τίτλο “Μακιγιαρισμένοι Φόβοι”, μιλάει ακριβώς για τους φόβους που έχει καταρχάς ο ίδιος, εγώ, εσείς, όλοι εμείς οι άνθρωποι… Φόβοι που μας κυριεύουν, είναι κομμάτια του εαυτού μας, τους κουβαλάμε μέσα μας και που όμως προσπαθούμε να τους κοντρολάρουμε, πόσο μάλλον να τους νικήσουμε. 

Ο Γρηγόρης, τσαλακώνεται, εξομολογείται, μιλάει ξεκάθαρα για τους δικούς του φόβους, καταγράφει τις δικές του σκέψεις πάνω στον φόβο και όσα τον απασχολούν ως άνθρωπο και ζητάει από άλλους ανθρώπους που γνωρίζει, που γνωρίζουμε όλοι μας (όπως οι: Γιάννης Σερβετάς, Πέτρος Φιλιππίδης, Λένα Μαντά, Αγγελική Νικολούλη, Γιάννης Πάριος, Σεμίνα Διγενή, κ.α.)  να γράψουν κι αυτοί κάτι πάνω στο ζήτημα “Φόβος”. Δεν δίνει συμβουλές, καταγράφει και παραθέτει τα δικά του συμπεράσματα και απλά… ξεδιπλώνει τη ψύχη του σαν μια “Κατάθεση Ψυχής”. Μέσα από την απλοϊκή του γραφή, με τις απλές, κατανοητές σκέψεις του που βγαίνουν αβίαστα στο χαρτί -και αυτό φαίνεται από τα συναισθήματα που λαμβάνεις περνώντας την κάθε σελίδα- αναγνωρίζεις τον εαυτό σου, βλέπεις τους δικούς σου φόβους, που τελικά δεν είναι μόνο δικοί σου… είναι οι ίδιοι φόβοι που βρίσκονται ριζωμένοι μέσα μας στον καθένα μας, μόνο που ο καθένας τους παλεύει με τον δικό του τρόπο. Το θέμα είναι να τους αναγνωρίσεις, ύστερα να τους παραδεχτείς και τέλος να τους κοντρολάρεις ή ακόμα και να τους νικήσεις. 

Ένα βιβλίο τόσο απλό, τόσο ανθρώπινο, τόσο αληθινό. Είναι ακριβώς ο ίδιος ο Γρηγόρης! Άμεσος, απλοϊκός, ανθρώπινος, ειλικρινής, συναισθηματικός… Όπως τον ξέρουμε χρόνια τώρα μέσα από την τηλεόραση, τις συνεντεύξεις του. Η γραφή, τα λόγια, οι σκέψεις… είναι ο ίδιος ο Γρηγόρης! Και αυτό μου άρεσε πολύ! Ήταν σαν να μου μιλάει ένας Φίλος, σαν να μου εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του, τους φόβους του κι εγώ μέσα από εκείνον να αναγνωρίζω εμένα, τους δικούς μου φόβους που κάποιους τους ξέρω καλά, κάποιους ακόμα προσπαθώ να τους μάθω κι κάποιους άλλους τους έχω νικήσει ή έστω μπορώ να τους ελέγχω για να μην είναι πιο δυνατοί από τις επιθυμίες μου. Ένα ακούραστο βιβλίο (με μια δεύτερη ανάγνωση κατανοείς καλύτερα το βάθος του) που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο σου δίνει κάποια μηνύματα, όπως ότι: “Δεν είναι κακό να φοβάσαι! Κακό είναι να μην τολμάς να πας ένα βήμα παραπέρα, ακόμα κι αν ο φόβος σε κρατάει δεμένο.” 

Όπως λέει μέσα στο βιβλίο και ο Ζωγράφος -και όχι μόνο-, Γιάννης Μετζικώφ: “…Ο φόβος είναι σαν μια δημιουργική αιτία. Ας το πάρουμε, όχι ως καταστροφική απειλή, αλλά σαν ένα μέτρο, σαν μια πρόκληση. “Μπορώ να ξεπεράσω το φόβο μου”. Μπορείς να ξεπεράσεις το φόβο σου, να πας πιο ‘κει. Αλήθεια πας πιο ‘κει μετά το φόβο.”  

Δεν ξέρω αν ο Γρηγόρης κατάφερε να ξορκίσει τους φόβους του, πάντως κατάφερε να τους βγάλει από μέσα του, να τους μοιραστεί με κάποιο κοινό, με κάποιους ανθρώπους που νιώθουν τα ίδια με εκείνον. Μπορεί για πολύ κόσμο ο Γρηγόρης να είναι ένας Παρουσιαστής της τηλεόρασης που ξέρει πολύ καλά να πιάνει τον παλμό της ψυχαγωγίας, εγώ όμως είδα ότι εξίσου πετυχημένα μπορεί να πιάσει και τον παλμό της συγγραφής. Και εύχομαι πραγματικά να υπάρχει και συνέχεια, με ένα ακόμα ενδιαφέρον βιβλίο που θα μιλάει τόσο απλοϊκά και τόσο ανθρώπινα στον αναγνώστη, χωρίς πολλά “φρου-φρου κι αρώματα” στις λέξεις, στις φράσεις ή στις προτάσεις. Το “Μακιγιαρισμένοι Φόβοι”, αν κάποια στιγμή βρεθεί στα χέρια σας, δώστε του μια ευκαιρία. Πιστεύω πως θα σας αποζημιώσει …και με το παραπάνω.



ΠΡΟΣΟΧΗ! Προς αποφυγή παρεξηγήσεων!
*Δεν είμαι Κριτικός Κινηματογράφου, ούτε Μουσικής, ούτε Βιβλίων… ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είμαι η Μαρία και απλά εκφέρω καθαρά την προσωπική μου άποψη στο κάθε θέμα που παρουσιάζω και ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Μπορεί σε μένα κάτι να μου αρέσει αλλά σε κάποιον άλλον όχι! Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι θα πρέπει εγώ ή ο άλλος να συμφωνεί ΠΑΝΤΑ με αυτά που γράφει ο καθένας.
 
**Δεν γράφω κριτικές, απλά για να  γράφω Κριτικές (δεν είναι αυτή η δουλειά μου) αλλά γράφω Κριτικές επειδή βλέπω ταινίες/διαβάζω βιβλία/ακούω μουσική!!!
 
***Το post σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ είναι διαφημιστικό!


___________________________
Η Βιβλιοθήκη του ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ




________________________________________________
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog www.syllegw-stigmes.gr.
Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς την έγκρισή της αρθρογράφου. Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!
Copyright ©2010-2014 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) 
- ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫ *
*All rights reserved

12 σχόλια :

  1. Δεν το έχω διαβασει η αλήθεια είναι, αλλά δεν το απορρίπτω! Κάποια στιγμη θα το κανω!
    Καλό Σαββατοκύριακο
    Καλό ξημέρωμα!
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη μου, θεωρώ πως γενικά δεν πρέπει να απορρίπτουμε βιβλία, όσο κι αν είναι λίγο περίεργο το θέμα του.
      Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  2. Μαρία νομίζω πως οι φόβοι είναι ένα κομμάτι της ζωής που όλους μας αφορά γιατί όλους τους νιώθουμε. Δεν έχει τύχει να διαβάσω το βιβλίο, μα το απόσπασμα που παρέθεσες ήταν αρκετό για να με κάνει να θέλω να το διαβάσω.
    Να θέλω να δω και την οπτική κάποιων πάνω στο θέμα, να ακούσω απόψεις κτλ.
    Σε φιλώ γλυκά και σου εύχομαι μια όμορφη ημέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, αν τύχει, διάβασέ το! Έχεις πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες, απόψεις κτλ.
      Και αυτό είναι που το κάνει ενδιαφέρον αλλά και λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  3. μαρία μου καλημέρα όλη μέρα και καλό σ/κ τώρα θα κάτσω να διαβάσω την κριτική σου... πολλά φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το εχω στην to do List Μου :) θελω να το παρω :) Καλη Κυριακή Μαράκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. α Μαρία φαίνεται, καταρχήν μου αρέσει πολύ ο τίτλος του βιβλίου!!! τον βρίσκω ιδιαίτερα "πιασάρικο" όπως λες και συ... θα το αναζητήσω, ειδικά τώρα το χειμώνα που θα έχω περισσότερο χρόνο.. φαίνεται ενδαφέρον τόσο από την παρουσίασή σου όσο και από τα περιεχόμενα...θα ήθελα πολύ να μάθω τι είπαν όλοι όσοι συμμετείχαν.. οι φόβοι είναι και αυτόι μέρος της ζωής μας και η αλήθεια είναι πως η αντιμετώπισή τους δεν είναι εύκολο πράγμα.. πρέπει να κοιτας κατάματα τον φόβο και να τον πολεμάς... αν κρύβεσαι πίσω από αυτόν νομ΄ζω το έχασες το παιχνίδι!!! φιλάκια πολλά, καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύη μου, είναι πράγματι ενδιαφέρον βιβλίο και όσα λέει ο ίδιος ο Γρηγόρης αλλά και όσοι συμμετέχουν σε αυτό...
      Κι εγώ αυτό πιστεύω με τον φόβο/ους όπως γράφεις κι εσύ!
      "Τον φόβο πρέπει να τον κοιτάς κατάματα και να τον πολεμάς..."
      Αν διαβάσεις το βιβλίο, θα περιμένω και από εσένα εδώ να μου γράψεις τις εντυπώσεις σου!
      Φιλιά και από εμένα και ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ να έχουμε!!!!!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes