✍My thoughts #6: Εγώ μιλάω για Δικαίωση…

dikaiosi1
Εκδίκηση V Δικαίωση!
 
εκδικούμαι (εκδίκηση): ανταποδίδω σε κάποιον το κακό που μου έχει κάνει
δικαίωση: η αναγνώριση ότι κάποιος έχει δίκιο/αναγνώριση της αξίας κάποιου
 
  Σίγουρα είναι δυο διαφορετικές έννοιες. Το πρώτο έχει περιεχόμενο αρνητικό και το δεύτερο θετικό. Όμως δεν θα μπορούσε το ένα να έχει ένα κομμάτι από το άλλο; Μήπως κάποιες φορές συνδέονται μεταξύ τους; Και πόσο κακό πράγμα είναι η εκδίκηση; Έχει μόνο κακό μέσα της; Και ειλικρινά στο ερώτημα: Είσαι εκδικητικός άνθρωπος;” τι θα απαντούσα; Με το χέρι στην καρδιά, θα πω, θα παραδεχτώ, θα γράψω πως επειδή είμαι Σκορπίνα -κι εμείς οι Σκορπιοί δεν ξεχνάμε ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ το καλό ή το κακό που μας έχει κάνει κάποιος-, είναι αδύνατον να ξεχάσουμε. Δεν ξεχνάμε ΠΟΤΕ, κανέναν και τίποτα, όσος καιρός κι αν περάσει, ακόμα και μέρες, εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Βλέπεται το μνημονικό μου είναι τόσο ισχυρό, όπως είναι ολόκληρος ο ψυχικός μου κόσμος.
 
  Ναι, δεν είμαι υπέρ ή κατά της εκδίκησης και ούτε πιστεύω πως κρύβει μόνο κακό μέσα της. Πιστεύω στην δική μου εκδίκηση, αυτής που δεν χρειάζεται να σε βλάψω σωματικά, ούτε καν να χρειαστεί να βάλω το χεράκι μου ή να σε αγγίξω, που λέει ο λόγος. Απλώς θα σε κάνω να αισθανθείς συναισθηματικά  όπως με έκανες να αισθανθώ εγώ. Και ξέρετε σε τι πιστεύω πολύ; Σ’ αυτό που έρχεται μια μέρα που ο χρόνος, ή ίδια η Ζωή -εκ μέρους σου- εκδικείται με τον πιο δίκαιο και έντιμο τρόπο. Και αυτό στο τέλος λέγεται “Δικαίωση”. Επιτέλους παίρνεις την αποζημίωση για ψυχική οδύνη, για το “άδειασμα” που ένιωσες, για τη ζημιά που έπαθε η καρδιά σου, για τα δάκρυα ποτάμια που έριξες, για τα άδικα χαστούκια που έφαγες, για τα προσβλητικά άδικα λόγια που άκουσες, για τα επανωτά χτυπήματα που δέχτηκες, για τα ψέματα που έχαψες, για όλη την άδικη συμπεριφορά που γεύτηκες, ενώ δεν το άξιζες.  
 
  Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, έτσι δεν λέει ο σοφός λαός; Εγώ θα πω πως ναι είναι σίγουρα κρύο και ξέρετε γιατί; Γιατί απλούστατα, όταν είναι να εκδικηθείς ή να δικαιωθείς (πέστε το όπως θέλετε), σίγουρα θα έχει περάσει πολύς ή λίγος καιρός, ο χρόνος θα έχει κάνει τη δουλειά του -είτε ετοιμάζοντας σε ψυχολογικά, είτε για να σκεφτείς τα επόμενα σου βήματα- ο “υπαίτιος” θα (σε) έχει σίγουρα ξεχάσει, διαγράψει, μπλοκάρει, σβήσει από τον χάρτη, εσύ όμως, ο “παθών”, δεν θα έχεις ξεχάσει τίποτα απ’ όλα όσα άδικα γεύτηκες. Οπότε, το “κρύο-παγωμένο” είναι αναπόφευκτο για τον “υπαίτιο” και “ζεστό-καυτό” για τον “παθών” ή αλλιώς “θύμα” (θύμα συνήθως ο άλλος, ο υπαίτιος σε θεωρεί, εσύ θεωρείς τον εαυτό σου “ο πληγωμένος”, αυτός που “αδικήθηκε”). Η λεπτομέρεια είναι ότι η εκδίκηση-δικαίωση έρχεται όταν ή από ‘κει που δεν το περιμένεις.
 
  Γιατί, πως να το κάνουμε; Η αδικία, όπως η αχαριστία, η προδοσία, η υποκρισία… δεν χωνεύονται, δεν ξεχνιούνται και δεν συγχωρούνται με τίποτα, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις και μόνο αν αποδεχθεί ότι αξίζει μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία. Δεν είμαι άνθρωπος που συγχωράει! Δυστυχώς αλλά συγχωράω ως εκεί που αντέχω. Δεν μπορώ να το παίξω Θεός και να συγχωράω τα πάντα και τους πάντες,  έτσι για να το παίξω ανώτερος άνθρωπος. Ούτως ή άλλος είμαι ανώτερος άνθρωπος από την απόλυτα τίμια συμπεριφορά μου και αυτό αρκεί. Συγχωράω όσο εκεί που αντέχω, τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κρίση του Θεού και είμαι απόλυτη σε αυτό.

  Και για να σας προλάβω, πριν πείτε περί γαλήνης και ηρεμίας, να σας πω πως όταν έχεις συμπεριφερθεί με τιμιότητα (και ό,τι συνεπάγεται σε αυτό) άρα έχεις και καθαρή συνείδηση και έχεις λάβει ατιμία, η εκδίκηση -η δική σου εκδίκηση- ή ακόμα καλύτερα η δικαίωση είναι αναπόφευκτη απόφαση. Κι αν δεν την λάβω, δεν θα είναι ότι  δεν θα μπορέσω να ησυχάσω τόσο, όσο ότι πολύ απλά πιστεύω πως το άδικο πρέπει να πληρώνεται σ’ αυτή τη Ζωή. Τελεία και παύλα!
 
  Πάντα η αδικία σε θυμώνει! Λογικό! Εγώ προσωπικά τον θυμό τον μετατρέπω πάντοτε σε δύναμη! Κι αν έχω αδικηθεί ουκ ολίγες φορές! Με τον χρόνο, με τα χρόνια μάλλον, τον πόνο και τις δυσκολίες τα μετέτρεψα σε εμπειρίες, μαθήματα ζωής. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Όμως, μια αδικία, μια απόλυτη ατιμία που έφτασε μέχρι το Θεό δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω. Και ναι, περιμένω να πάρω και τη μεγαλύτερη δικαίωση που έχω πάρει ποτέ. Και θα την πάρω! Είμαι τόσο σίγουρη! Είμαι σίγουρη γιατί πολύ απλά, μπορεί να αργώ λίγο τα λόγια μου να τα κάνω αλλά πάντα τα κάνω πράξη. Όσο κι αν πιστεύουμε από αυτά που βιώνουμε στη Ζωή πως το άδικο δεν καταδικάζεται, εγώ έχω δει με τα μάτια μου ότι το δίκιο κερδίζει το άδικο.
 
  Δεν μιλάω για εκδίκηση! Μπορώ οποιαδήποτε στιγμή να την πάρω. Αυτή θα μπορούσα να την είχα πάρει από την πρώτη στιγμή. Να έβγαζα στην φόρα τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού μου και να κατέστρεφα μια Ζωή και όχι μόνο αλλά δεν το έκανα, γιατί πολύ απλά δεν είναι του χαρακτήρα μου, ούτε του επιπέδου μου, να εκδικούμαι κάνοντας μεγαλύτερο  κακό σε κάποιον που μου προκάλεσε κακό.  Εγώ λειτουργώ διαφορετικά! Φεύγω, εξαφανίζομαι, παίρνω τον χρόνο μου, τα βρίσκω ακόμα πιο πολύ με τον εαυτό μου, συνεχίζω τη Ζωή μου και απλά περιμένω ή μάλλον αναμένω η ίδια η Ζωή να μου φέρει μπρος μου, κοντά μου να αντιμετωπίσω κατάματα ότι πέρασε-άγγιξε-άφησε-προσπέρασε… ένα σημάδι, ένα σπρώξιμο, μια αφορμή και όλα έρχονται από μόνα τους. Τόσο απλά!
 
  Εξάλλου, έχω πάρει συγκεκριμένη  άδεια να γευτώ την δικαίωση που μου αναλογεί στην συγκεκριμένη αδικία. Θυμάμαι τα λόγια πολύ καλά, την ημέρα, την ώρα, την τοποθεσία. Οπότε όταν φθάσει εκείνη η μέρα της δικαίωσης, μην έρθει κανείς ή Ένας και μου προσάψει κάτι ή το οτιδήποτε, μην με κατηγορήσει ότι έκανα λάθος, σφάλμα ή μαλακία. Γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε εγώ θα είμαι αυτή που θα αποκαλύψει χίλιες δυο αλήθειες/γεγονότα ακόμα και στοιχεία ή αλλιώς ντοκουμέντα χωρίς να δείξω κανένα έλεος. Δίκαια πράγματα! Όταν παίζεις ένα παιχνίδι, κοίτα να το παίζεις μέχρι το τέλος! Μέχρι να γράψει “Game Over”.
 
   Θυμάμαι είχα πει: “Τόσα ξέρεις για μένα, τόσα λες!” και γέλασε μαζί μου ειρωνικά. Ανταπόδωσα με σιγουριά, σαν να μην μπορούσε να με πληγώσει άλλο πια. Γιατί, όντως δεν μπορούσε πια, κανένας! Ξέρω πως εγώ θα γελάσω τελευταία.   
 
  Εξάλλου, το τραγούδι μιλάει για μένα!
 
"ΤΟΣΑ ΞΕΡΕΙΣ, ΤΟΣΑ ΛΕΣ", έχω σβήσει πια το χθες, μάλλον είσαι εσύ αυτή (Αυτός) τώρα που μετράει πληγές.
ΤΟΣΑ ΞΕΡΕΙΣ, ΤΟΣΑ ΛΕΣ, ίσως να γυρίσεις θες, θα έρθει όμως κι η στιγμή να πληρώσεις για όσα φταις
.

  Αν πιστεύετε στο καλό, στο δίκιο, στη δικαιοσύνη της ζωής -που από αυτήν δεν ξεφεύγει κανείς- (ότι μορφή κι αν παίρνει κάθε φορά!) να είσαστε σίγουροι πως κάποια μέρα, αργά ή γρήγορα θα έρθει η Θεία δικαίωση. Γιατί, όπως είχα γράψει σε παλιότερη ανάρτηση, όσα φέρνει ο χρόνος δεν τα φέρνει η ώρα/στιγμή Αν είναι κάτι να συμβεί, θα συμβεί αργά ή γρήγορα!


@υτές ήταν οι προσωπικές μου σκέψεις και μόνο!

 



Σημ.: Επειδή εγώ γράφω ότι μου κατεβαίνει απ’ το μυαλό, ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει και επιβάλλετε ο άλλος που με διαβάζει να συμφωνεί με όσα γράφω. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του, όπως το έχω κι εγώ!
(αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων!)




_________________________




________________________________________________
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog www.syllegw-stigmes.gr.
Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς την έγκρισή της αρθρογράφου. Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!
©Copyright 2010-2014 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) - ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫ *
*All rights reserved

15 σχόλια :

  1. Μια που δεν με παίρνει ο ύπνος, Ας σχολιάσω.
    Θα ξανά πω πως συμφωνώ κατά το ήμισυ ότι δηλαδή Η ζωή δεν είναι πάντοτε δίκαιη. ως προς το κομμάτι ο άλλος να πάρει αυτό που του αξίζει για το κακό που έκανε. Ίσως αυτό και να μην γίνει ποτέ. Μακάρι για όλους εμάς που έχουμε αδικηθεί αυτό να συμβεί. Μακάρι ..
    κι εγώ την λαμπάδα θα την ανάψω..
    Κι αν έχω αισθανθεί Μαλακός. Συγγνώμη κιόλας. Που ενώ είχα ευκαιρία να κάνω όσα είπες παραπάνω δεν τα έκανα βαλε αυτό x2. Oποτέ δεν ξέρω αν αυτό ήταν ευκαιρία για Payback η άπλα για να δω πόσο τελικά αντέχω. Απάντηση δεν έχω.
    Λες και γω με 7 πλανήτες στο σκορπιό γι αυτό να μην ξεχναω; χμ.. δεν το χα σκεφτεί αυτό!!
    Από την άλλη ίσως Είναι αυτό που είχες πει εσύ, και πάλι στα λογία σου επιστρέφω. Το να είσαι εσύ καλά, όταν ο άλλος θα έχει πάρει φορά να κτυπάει το κεφάλι του στο τοίχο.
    (θα του ρίξω και μια δεύτερη ματιά αύριο του κειμένου, γιατί.. Τετοια ωρα...)
    Καλο ξημερωμα
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλάκας εννοούσα, αλλα νομίζω το κατάλαβες.. Ο δαίμων του τυπογραφείου, χτυπάει ξημερώματα χαχαχαχα καλημερα

      Διαγραφή
    2. Φίλη μου, ποτέ η Ζωή δεν είναι δίκαιη και τι σημαίνει αυτό; Ν αμην πιστεύω ότι δεν υπάρχει δικαίωση; Μα την έχω δει και με συγκλόνισε, οπότε περιμένω να έρθει αυτή που διακαώς ζητάω. Και φυσικά πιστεύω πως έστω και αργά, ακόμα και στο τέλος, με κάποιον τρόπο, αυτός που φταίει παίρνει ό,τι του αξίζει.
      (το κατάλαβα τι εννοούσες, μην ανησυχείς. Τόσες συζητήσεις έχουμε κάνει, λες να μην σε καταλαβάινω;;;)
      Μα αν εσύ είσαι καλά, ο άλλος θα χτυπάει το κεφάλι του και μόνο που εσύ θα είσαι καλά, ενώ δεν το περίμενε. (πάντα θα έρχεσαι στα λόγια μου, γιατί ξέρω τι σου λέω από προσωπικά βιώματα)
      Καλή εβδομάδα και Καλό μήνα να έχουμε!

      Διαγραφή
  2. πες ναι στη δικαιοσυνη και οχι στη εκδικηση!
    μεγαλη η διαφορα τους!

    καλημερα Μαρακι μου! καλο σκ να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου, ήδη έχω πει, εδώ και κάτι χρόνια, ΝΑΙ στην δικαίωση! Όχι απλώς μεγάλη, αλλά τεράστια η διαφορά.....
      Και γι' αυτό και ο τίτλος της ανάρτησης, εκεί ήθελα να καταλήξω!
      Καλό μήνα να έχουμε!

      Διαγραφή
  3. Πολλοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη να κλείνονται και να αναδιπλώνονται για κάποιο χρόνο, ειδικά όταν τα πράγματα πάνε στραβά ή πληγώνονται. Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό, όπως σε όλα όμως, ισχύει το μέτρον άριστον. Όσο για τα υπόλοιπα, εγώ τα αφήνω στο Θεό, πιστεύω ότι τα φροντίζει Αυτός, αρκεί να προσεύχεται κανείς με όλη του την καρδιά σε Αυτόν.

    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου, μα κι εγώ τα αφήνω στο Θεό και στον χρόνο αλλά δεν ξεχνάω!
      Έχω πίστη και αυτό μου αρκεί!
      Καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  4. Προσωπικά είμαι της άποψης, ότι όταν ο άλλος δεν καταλαβαίνει πως σε επηρεάζει αρνητικά με την συμπεριφορά του, ενώ του το έχεις επισημάνει, πρέπει να του το κάνεις για να το καταλάβει μια και καλή.
    Προσωπικά δεν νιώθω την ανάγκη να εκδικούμε, φεύγω και δεν κοιτάζω πίσω, προσπερνώ οριστικά.
    Συμφωνώ τόσο πολύ μαζί σου φίλη, πιστεύω στην Ζωή πως εντέλει θα δώσει στον καθένα αυτό που του αξίζει, καλό ή κακό.
    Μεγάλο θέμα έθιξες Μαρία μου, μα το ανέπτυξες με τον μοναδικό σου τρόπο και ήταν έξοχο.
    Σε γλυκοφιλώ και σε καλησπερίζω!
    (ΥΓ: ρε συ σου έγραψα κι άλλο σχόλιο, δεν ξέρω αν ήρθε, αν ήρθε, κράτα ένα από τα δύο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, είμαικι εγώ της άποψης όταν ο άλλος δεν καταλαβαίνει με το καλό, με το ευγενικό που λένε και του το λέω πως δεν σε πειράζω, μην με πειράζει ούτε κι εσύ, τότε του το δίνω να τα καταλάβει διαφορετικά, πιο αποφασιτικά.

      Μα ούτε κι εγώ πλέον δεν νιώθω την ανάγκη να εκδικηθώ, μπορούσα και μπορώ να το κάνω οποιαδήποτε ώρα και ανά πάσα στιγμή, εύκολα και άνετα. Αλλά δεν πιστεύω στην εκδίκηση, πιστεύω στην Θεία δικαίωση που έρχεται μέσα στον χρόνο, αν όχι από εμένα, έρχεται απ' τη ίδια τη ζωή. Και το ότι έφυγα ή φεύγω πάντα, δεν κοιτάζω και τόσο πίσω και αποφασιστικά φεύγω με αξιοπρέπεια και γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, αυτό είναι ήδη μια πρώτη γεύση δικαίωσης.
      Όμως, δεν ξεχνάω, το λέω και έτσι είναι! Καλό είναι γιατί έτσι δεν την ξαναπατάς!
      Γράφοντας αυτό το post ήθελα να τονίσω το θέμα της δικάιωσης και αυτό που νιώθω και όταν θα φτάσει η μέρα, εγώ θα έχω εξηγηθεί.

      Τόσο απλά, τίμια και σταράτα, όπως πάντα!

      Καλή εβδομάδα και Καλό μήνα να έχουμε!!!
      (άλλο σχόλιο δεν μου ήρθε, μόνο αυτό!)

      Διαγραφή
  5. Προσωπικά η εκδίκηση δεν μου αποφέρει καμία χαρά ή ικανοποίηση. Το μόνο που με γαληνεύει είναι να ξεχάσω και να αφήσω πίσω! Το να δικαιωθώ σημαίνει ότι ακόμα θυμάμαι και υποφέρω....
    Προτιμώ λοιπόν να αφήνω! Η έλλειψη συναισθημάτων είναι η καλύτερη δικαίωση λοιπόν!
    Καλό μήνα Μαρία μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου, αν μπορείς να ξεχνάς, χαίρομαι! Εγώ όμως δεν ξεχνάω και κάποιε φορές δεν θέλω γιατί πολύ απλά αν ξεχάσω και δεν θυμάμαι τι έχω "πάθει" τότε μπορεί και να την ξανά πατήσω... οπότε θυμάμαι για να μην μπορώ να ξανά πέσω στην ίδια την παγίδα. Αν καταλαβαίνεις τι εννοώ!
      Διαφωνώ στο ότι αν περιμένουμε τη δικαίωση σημαίνει πως ακόμα θυμόμαστε και υποφέρουμε. Η δικαίωση σε όλα τα πράγματα ΠΡΕΠΕΙ να έρχεται! Δηλαδή τόσα έχουν γίνει και γίνονται άσχημα, τι; θα πρέπει να πούμε "εντάξει, ξεχνάω συγχωράω και πάμε παρακάτω;;" Εν μέρη, όχι!

      Η "έλλειψη συναισθηματάων" φυσικά και είναι η καλύτερη δικαίωση αλλά όχι να μην έχεις εσύ αλλά ο άλλος...
      Ας είναι!
      ΚΑΛΟ και χαρούμενο μήνα να έχουμε! 💙

      Διαγραφή
  6. μεγάλο θεμα εθιξες!!!! Με καλυψατε ολοι ομως οποτε δεν νομιζω οτι εχω να προσθεσω κατι παραπανω...
    Η καλυτερη εκδικηση ή δικαιωση οπως το θες, ειναι οντως αυτή που ερχεται απο το πουθενά κι απο εκει που δεν το περιμένει ο αλλος.... ουτε εσύ μη σου πω....
    Οσο για μενα ειμαι οπαδός του: Συγχωρώ αλλα δεν ξεχνώ!!!

    Θα κρατήσω ομως κατι που εγραψες του οποιου ειμαι πάντα οπαδος: "Η αδικία, όπως η αχαριστία, η προδοσία, η υποκρισία… δεν χωνεύονται, δεν ξεχνιούνται και δεν συγχωρούνται με τίποτα, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις και μόνο αν αποδεχθεί ότι αξίζει μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία."
    Εγκληματα αυτά και τα τέσσερα! Ειδικα την αχαριστία δεν την σηκωνω με τπτ. Θεωρώ οτι ειναι το χειρότερο όλων. διοτι τα άλλα τρια μπορει και να τα κανεις αθελα σου. Αχαριστος ομως αθελα σου? Δυσκολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, πάντα μεγάλα θέματα θίγω! Χαχα!
      Κι εγώ είμαι οπαδός, του "Συγχωρώ αν πραγματικά αξίζει αλλά δεν ξεχνώ ποτέ!" Γιατί το να θυμάσαι δεν είναι πάντα κακό. Σε σώζει στο να μην κάνεις τα ίδια λάθη....

      Πολύ σωστά! Πολλά μπορούν "να συγχωρηθούν" αλλά αυτή η ρημάδα η αχαριστία, άθελα σου δεν γίνεται! Εκτός κι αν στο κεφάλι σου διαθέτεις ελάχιστο ή ανύπαρκτο μυαλό.

      Σ' ευχαριστώ πολύ για την άποψη σου!
      Καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes