🍿Movie in Cinema Κριτική: World War Z (Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ)


Την Τετάρτη που μας πέρασε το menu είχε Cinema! Με την κοπέλα του αδελφού μου, πήγαμε και είδαμε την ταινία World War Z (Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ) με πρωταγωνιστή τον Brad Pitt. Η αλήθεια είναι ότι είχα κάποιον ‘δισταγμό’ να πάω να τη δω ή όχι! ‘Δισταγμό’ γιατί νόμιζα ότι στο τέλος πεθαίνει ο πρωταγωνιστής και θα απογοητευόμουνα... Όμως αυτός ο ‘δισταγμός’ εξαφανίστηκε, όταν διάβασα ότι η συγκεκριμένη ταινία θα έχει και συνέχεια… οπότε, σκέφτηκα, “τότε σίγουρα δεν πεθαίνει ο ήρωας”. 


 Η εν λόγω ταινία είναι εμπνευσμένη από το βραβευμένο, best seller μυθιστόρημα του Max Brooks του 2006 με τον  τίτλο «World War Z : An Oral History of the Zombie War» (Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ: Προφορικές μαρτυρίες του πολέμου με τα Ζόμπι) που κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Anubis, και έχω τη τύχη να το έχω στα χέρια μου όπου έχω αρχίσει να το διαβάζω εδώ και λίγες ημέρες. Να σας πω όμως ότι η ταινία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ταινία, εκτός από κάποια σημεία. Φυσικά, δεν χρειάζεται να σας πω ότι το βιβλίο είναι καλύτερο από την ταινία! Όλα τα βιβλία είναι καλύτερα από τις ταινίες που δημιουργούνται, εμπνευσμένα από αυτά! 


*Πληροφορίες για την ταινία:
Σκηνοθεσία: Marc Forster
Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Mireille Enos, Fana Mokoena, David Morse, Eric West
Είδος ταινίας: Θρίλερ, Τρόμου, Δράσης 
Έτος Παραγωγή: 2013

Διάρκεια: 116'

 
*Λίγα λόγια για το story της ταινίας!
Ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών, ο Τζέρι Λέιν (Brad Pitt), ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, προκειμένου να σταματήσει μια θανατηφόρα πανδημία που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε επιθετικά «όντα». Ο ιός, όμως, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου με αποτέλεσμα να απειλούνται άμεσα με ανατροπή στρατοί και κυβερνήσεις, αλλά και με αποδεκατισμό η ίδια η ανθρωπότητα.


*Το trailer της ταινίας:





*Η γνώμη μου:
Καταρχάς, να ομολογήσω πως όταν είδα για πρώτη φορά το trailer εντυπωσιάστηκα, ευχάριστα θα έλεγα, που σε μια τέτοιου είδους ταινία με Zombie πρωταγωνιστεί (εκτός από παραγωγός) ο Brad Pitt. Αμέσως σκέφτηκα: “Ο Brad Pitt, σε έναν διαφορετικό ρόλο και μάλιστα σε ‘θρίλερ’. Μπράβο!!!” Στη συνέχεια εντυπωσιάστηκα από τις σκηνές που πραγματικά ήταν όντως εντυπωσιακές. Με λίγα λόγια φαινόταν, από το trailer τουλάχιστον, πως πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή και μια υποσχόμενη ταινία. Ε! δεν θα μπορούσε να μην μπει στη λίστα των ταινιών που θα ήθελα να δω στο Cinema, φέτος το Καλοκαίρι!

Να σας αναφέρω πως είμαι από τους σινεφίλ που λατρεύουν τέτοιου είδους ταινίες και γενικώς τα Θρίλερ και τις ταινίες τρόμου! Έχω δει (φυσικά!) τις κλασικές ταινίες “Zombie” του μεγάλου George Romero αλλά και όσες έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς! Δεν ξέρω, αν μου έχει ξεφύγει κάποια! Χαχα! Επίσης, έχω παίξει τα video-game του PlayStation “Resident evil” και τα έχω τερματίσει κι όλα! Ναι, υπήρχε περίοδος, που είχα τρελό κόλλημα με το  PlayStation και δεν είχα αφήσει παιχνίδι για παιχνίδι!

Το World War Z (Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ) είναι καθαρά μια ταινία που κινείται στα γνωστά μονοπάτια ταινιών με Zombie που όμως έχει μερικά σημεία που κάνει τη διαφορά. Με το που ξεκινάει η ταινία, μέσα στα 5 άντε 10 λεπτά, μπαίνεις αμέσως στο ψητό της ιστορίας και μέχρι και την τελευταία σκηνή σε κρατάει σε αγωνία για το τι θα συμβεί στο τέλος τελικά. Δεν σου δίνει πολλά περιθώρια και πληροφορίες για να καταλάβεις πως οι άνθρωποι ξαφνικά άρχισαν να συμπεριφέρονται “δαιμονισμένα” και πως ξεκίνησε αυτός ο ιός. Και ούτε θα το καταλάβεις και ποτέ! Ίσως στην συνέχεια της ταινίας, μάθουμε πως ξεκίνησε αυτή η '”ανθρώπινη-δαιμονισμένη” τρέλα. Τα πρώτα 5-10 λεπτά βλέπεις τον οικογενειάρχη ήρωας της ιστορίας (Brad Pitt) από την μία να βιώνει την πρωινή καθημερινότητα με τη γυναίκα και τις κόρες του, κι απ’ την άλλη να βρίσκονται στον δρόμο, σταματημένοι στο φανάρι και πνιγμένοι στην κυκλοφορία και ξαφνικά στο καπάκι να επικρατεί πανικός στην πόλη κι όλοι ψάχνουν τρόπο διαφυγής και υπόγεια να κρυφτούν. Αυτός ο πανικός, υπάρχει μέχρι το φινάλε της ταινίας. Δεν σε αφήνει και πολύ στην ηρεμία ούτε φυσικά σε λεπτομέρειες και περιττούς διαλόγους. Η δράση, (αφού ο πανικός δεν έχει τελειωμό) είναι non-stop!

Θέλετε καταιγιστική δράση, ασταμάτητη ένταση, σκηνές πανικού, εντυπωσιακά εφέ, έντονο ρυθμό και τρόμο σε σημείο να λες “ωχ τι θα γίνει τώρα;” Εκφράσεις (εξαιρετικοί οι πρωταγωνιστές και ο  Brad Pitt πολύ καλύτερος από ό,τι φανταζόμουνα για τον ρόλο αυτόν) που να μοιάζουν τόσο ρεαλιστικές/πειστικές; Αφού, ώρες – ώρες νιώθεις λες και είσαι μέσα στη ταινία, μιας  η φωτογραφία είναι εξαιρετική, η μουσική επιμέλεια που προσδίδουν στην κάθε σκηνή ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην παρούσα φάση, είναι απλά υποβλητική. Θέλετε να δείτε σκηνές που λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικές πόλεις; Έχουμε ΗΠΑ και συγκεκριμένα Φιλαδέλφεια (από εκεί ξεκινάει η ταινία), έχουμε Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε Μάλτα, έχουμε Ουγγαρία… αυτές θυμάμαι! Θέλετε κυνηγητό ή αλλιώς τρεχάτε ποδαράκια μου; Θέλετε “φοβιστικούς” ήχους; Θέλετε ανθρώπους που μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μετατρέπονται σε Zombie όπου μέχρι να πεις “πιπέρι” επιτίθενται ανελέητα; 


Σημ.: (βλέπε φωτο) Οι σκηνές που σίγουρα κάνουν τη διαφορά και δεν έχουμε ξαναδεί σε παρόμοιες ταινίες, είναι όταν τα χιλιάδες (!;) Zombie εμφανίζονται από το πουθενά και από παντού, κυνηγάνε έτοιμα να σε κατασπαράξουν και προσπαθώντας, δημιουργώντας σαν μια σκάλα, να ανέβουν σε ένα κτήριο για να βρεθούν εντός του κτιρίου και να σκορπίσουν τον πανικό, σε έναν χώρο με χιλιάδες ανθρώπους, που νομίζουν πως είναι σώοι και μακριά από τον κίνδυνο. Σκηνές που απλά, μένεις με το στόμα ανοιχτό!


 Τέλος, θέλετε να γελάσετε δυνατά σε σημείο να το διασκεδάζεις από χιούμορ; Ναι, υπάρχει και αυτό και δεν συμβαίνει μόνο μια φορά! (όχι,όχι! μην νομίζεις πως βγάζεις ένα δυνατό γέλιο μόνο εσύ, μαζί με σένα, ταυτόχρονα, γελάνε όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στην αίθουσα!) Γιατί, όταν βλέπεις και ακούς κάποια από τα Zombie, που οι φάτσες τους, οι εκφράσεις τους και τα μουγκρητά/ήχους που βγάζουν, εκτός το ότι είναι λίγο τρομακτικά, είναι και αστεία, έ! άθελά σου και αυθόρμητα γελάς δυνατά!


*Αν αξίζει κάποιος να την δει;
Ναι, σεναριακά, είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί! Δεν ασχολείται με κάτι το πρωτότυπο! Οι διαφορές είναι στο “αριθμό” των Zombie , που απλά είναι αμέτρητα! Είναι η μορφή και ο ήχος που έχουνε τα Zombie. Είναι γενικά όλη η ταινία που από μόνη της είναι μια εξαιρετική-προσεγμένη παραγωγή (αυτό το διαπιστώνεις από τα πρώτα λεπτά!) που εκτός το ότι είναι μια ταινία θρίλερ, είναι ταυτόχρονα και μια ταινία καταστροφής. Είναι και ο πρωταγωνιστής  Brad Pitt, που ναι! θα το ξαναπώ, δεν περίμενα ότι θα μου αρέσει ερμηνευτικά σε μια τέτοιου είδους ταινία! (Βέβαια, -άσχετο το ξέρω!- με ενοχλεί η κόμη του! Πότε επιτέλους θα κουρευτεί; Πότε επιτέλους θα τον δούμε με εκείνο το ωραίο κοντοκουρεμένο του μαλλί) Ναι, η ταινία μου άρεσε πάρα πολύ! Και το ότι ήδη έχει ανακοινωθεί πως θα υπάρξει και συνέχεια (πότε δεν γνωρίζω αλλά ελπίζω να μην την αργήσουνε!) -άρα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε blockbuster-, αυτό λέει πως αν σε κάποιους άρεσε αρκετά (μια από αυτούς κι εγώ!), σίγουρα θα περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε μια συνέχεια ισάξια ή ακόμα καλύτερη  και πιο καταιγιστική.


Εσείς; Την έχετε δει; Θα θέλατε να τη δείτε;
Ή μήπως έχετε διαβάσει το βιβλίο;



ΕΔΩ διαβάστε τα προηγούμενα post της στήλης “Movie in Cinema Κριτική!


*Κι αν θέλετε κι άλλες προτάσεις για ταινίες δείτε ΕΔΩ στην αντίστοιχη μόνιμη στήλη του blog "Movie of Sunday!"

 
***
 
ΠΡΟΣΟΧΗ! Προς αποφυγή παρεξηγήσεων!

*Δεν είμαι Κριτικός Κινηματογράφου, ούτε Μουσικής, ούτε Βιβλίων… ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είμαι η Μαρία και απλά εκφέρω καθαρά την προσωπική μου άποψη στο κάθε θέμα που παρουσιάζω και ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Μπορεί σε μένα κάτι να μου αρέσει αλλά σε κάποιον άλλον όχι! Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι θα πρέπει εγώ ή ο άλλος να συμφωνεί ΠΑΝΤΑ με αυτά που γράφει ο καθένας.
*Το post σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ είναι διαφημιστικό!




__________________________________________
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog syllegw-stigmes.blogspot.gr.
Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς την έγκρισή της αρθρογράφου. Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!
Copyright ©2010-2013 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) - ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ *
*All rights reserved

6 σχόλια :

  1. Θεωρώ ότι ο Pitt έδωσε άλλον αέρα στην ταινία.. Μπορεί να ήταν άλλη μια ταινία με ζόμπι αλλά η σκηνοθεσία και διάφοροι άλλοι παράμετροι την έκαναν να ξεχωρίζει!!! Δεν θα αναλύσω το τέλος (για να μην το χαλάσω σε όσους δε το είδαν) αλλά μου άρεσε πολύ.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *Claire D. T, συμφωνώ σε όσα γράφεις! Όντως, ο Brad Pitt έδωσε άλλον αέρα! Α! ούτε κι εγώ, ανέφερα τίποτα για το τέλος, για να μην κάνω spoiler. Εξάλλου, ποτέ δεν το έχω κάνει σε όσα review tταινιών έχω γράψει! Κι εμένα μου άρεσε πολύ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω πολύ να πάω να την δώ την ταινιούλα..
    Ελπίζω αυτή την Τετάρτη να τα καταφέρω.!
    Το βιβλίο δυστυχώς δεν το έχω διαβάσει..αν και θα ήθελα..έτσι ώστε να μπορέσω να συγκρίνω κιόλας..

    *Μαράκι..είναι μια πολύ μικρή λεπτομέρεια..αλλά την παρατήρησα και ήθελα να στο πώ.. :p
    Στην αρχή της ανάρτησης..εκεί που αναφέρεις το βιβλίο..έχεις γράψει:
    Να σας πώ όμως ότι η ταινία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ταινία..

    Μου άρεσε πολύ το post σου..ήταν ενημερωτικότατο.!
    Πολλά φιλιά.!

    Alexandra by http://beautydiarybyalexandra.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *Alexandra M., αν επιλέξεις να τη δεις (και γουστάρεις τέτοιου είδους ταινίες) θα την ευχαριστηθείς!
    Επειδή, το βιβλίο, ξεκίνησα να το διαβάζω 2-3 μέρες πριν πάω να δω τη ταινία, ναι, δεν έχει και πολύ σχέση! Δηλ. δεν είναι ας πούμε π.χ όπως Κώδικας Da Vinci που η ταινία βασίζεται ακριβώς πάνω στο βιβλίο ή τόσα άλλα βιβλία.

    Επειδή η ταινία, μέχρι να πάρει τη μορφή που έχει βγει στην μεγάλη οθόνη, πέρασε από 40 κύματα (είδες αν είσαι τρελή σινεφίλ, πως ενημερώνεσαι; Χαχα!)τελικά απλά είναι εμπνευσμένο από αυτό, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό όπως τα περιγράφει το βιβλίο. Το βιβλίο, είναι μπορώ να πω συγκλονιστικό με μαρτυρίες που δεν μπορείς να πιστέψεις.... Επομένως, μην περιμένεις να συγκρίνεις ταινία και βιβλίο!

    Τα φιλιά μου! Α! κι αν τη δεις, περιμένω με χαρά τις εντυπώσεις σου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου άρεσε αρκετά έχω να πώ! Την είδα απο τις πρώτες μέρες που βγήκε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. *RenataD. Ρενάτα μου, όπως βλέπεις από τα γραφόμενά μου, μου άρεσε κι εμένα αρκετά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes