🌄My favorite places #12 – Διακοπές στα Μέθανα (Methana)

 🏝My favorite places #12 – Διακοπές στα Μέθανα (Methana)

 

   Το φετινό Καλοκαίρι, έτσι για λίγες ημέρες -αναγκαίες- διακοπές, με βρήκε σε ένα μέρος που πρώτον ήταν να πάω πέρσι το 2022, τέτοιον καιρό αλλά κάτι προέκυψε και πήγα αλλού. Βλέπετε, υπήρχε ήδη εδώ και 3 χρόνια στην «Συλλεκτική Λίστα» μου. Και δεύτερον, αυτό το μέρος οι New York Times το συμπεριέλαβαν στις προτάσεις τους με τους 52 κορυφαίους προορισμούς του 2023 (βρίσκεται στην 39η θέση). Ήταν έκπληξη και για μένα που ήταν στην εν λόγω λίστα, αλλά όταν έφτασα εκεί έμαθα από έγκυρη πηγή πως και μπήκε στην λίστα και γενικά πως δημιουργούνται αυτές οι λίστες. Τέλος πάντων, αυτό το μέρος δεν είναι άλλο από τα Μέθανα Τροιζηνίας.

 

  Σίγουρα θα έχετε διαβάσει, όπως κι Εγώ η ίδια άλλωστε, ένα σωρό ταξιδιωτικά άρθρα με τίτλο π.χ. «Κοντινές αποδράσεις με πλοίο από το Λιμάνι του Πειραιά» ή «Οικονομικές διακοπές κοντά στην Αθήνα» και οι προτάσεις σχεδόν πάντα –λες και έχουν πάρει ένα άρθρο και το έχουν κάνει copy paste- είναι ακριβώς οι ίδιες. Φυσικά είτε μιλάμε για τον Αργοσαρωνικό, είτε παραδίπλα, πάντοτε η λίστα/προτάσεις συμπεριλαμβάνει τους πασίγνωστους και αναμφισβήτητα πανέμορφους προορισμούς, που φυσικά έχω επισκεφτεί και έχω περάσει καλά, όπως Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, Κέα κλπ. Σπάνια ή ίσως και καθόλου δεν έχω δει σε τέτοια σχετικά άρθρα να συμπεριλάβουν και τα Μέθανα και έτσι να υπάρχει βρε αδελφέ και αυτή η πρόταση.

 

   Εγώ όμως σαν Συλλεκτικό Κορίτσι που είμαι και κυρίως σαν Άνθρωπος που πάντοτε ψάχνομαι για μέρη (όπως ψάχνομαι και για βιβλία, τραγούδια, ταινίες, διασκέδαση και εκδρομές/ταξίδια) όχι τόσο γνωστά και σίγουρα όχι εκεί που πάνε οι πολλοί –και- για το τζέρτζελο, θα σας παρουσιάσω και θα σας ταξιδέψω στα Μέθανα που είναι ένας τόπος, δεν θα πω άγνωστος, θα πω όμως σίγουρα παρεξηγημένος σε σημείο λες και το σνομπάρουν επίτηδες.

 

  🆘Για αρχή, επειδή είναι έτσι η εποχή μας τέτοια που όλοι είναι «μες την καλή κουβέντα», διευκρινίζω πως η παρούσα –ταξιδιωτική- ανάρτηση γράφεται ξεκάθαρα γιατί πήγα φέτος –από μόνη μου- διακοπές σε αυτό τον τόπο, οπότε μοιράζομαι μαζί σας τις Συλλεκτικές μου Στιγμές, όπως κάνω τόσα χρόνια μέσα από αυτό το blog μου. Σε καμία περίπτωση δεν πληρώθηκα από κανέναν για να γραφτεί αυτό το post. 

 

  Τα Μέθανα λοιπόν, είναι ένας ‘κρυφός’ προορισμός του Αργοσαρωνικού. Δεν είναι νησί, είναι χερσόνησος, αλλά είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα μικρό νησί που γύρω σου είσαι εσύ και η θάλασσα, αφού όλη η χερσόνησος βρέχεται από θάλασσα. Η χερσόνησος των Μεθάνων είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ενεργό ηφαίστειο (αν δεν κάνω λάθος ένα από τα πέντε ενεργά ηφαίστεια που έχουμε στην Ελλάδα) στο χωριό Καμένη Χώρα.

 

Διακοπές στα Μέθανα Τροιζηνίας (Methana)
 Πως να φτάσετε στα Μέθανα;

  Τα Μέθανα απέχουν από το Λιμάνι του Πειραιά μόλις 2+ ώρες, με ενδιάμεσο σταθμό την Αίγινα. Τα Ferry Boats με συχνά δρομολόγια της Saronic Ferries, και φεύγουν από την Πύλη Ε8 (Gate E8)  από το Λιμάνι του Πειραιά. Το απλό ατομικό εισιτήριο έχει μόλις 14,80€. 

 

  Μετά από 2+ ώρες ωραίας διαδρομής, φτάνετε στο Λιμάνι των Μεθάνων. Μόλις κατεβείτε από το καράβι όλα είναι μπρος τα πόδια σας. Ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, παραλίες και φυσικά η θάλασσα να σας περιμένει να την απολαύσετε.

 

Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
 

Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή πρόσβασης με το αυτοκίνητο, μιας και τα Μέθανα βρίσκονται στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, αν δεν κάνω λάθος, περίπου 160 χλμ. από την Αθήνα.

 

   

   

Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως, οι πρώτες σας εικόνες με το που θα περπατήσετε στο κέντρο του λιμανιού και παραπέρα θα είναι σίγουρα κάποια κτήρια, κυρίως ξενοδοχεία εγκαταλελειμμένα  εντελώς, που δυστυχώς μετατρέπονται σε ερείπια. Τεράστια ξενοδοχεία που κάποτε –φαίνεται ξεκάθαρα- έσφυζαν όχι μόνο από κοσμική ζωή αλλά σίγουρα και από χλιδή. 

 

Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
Δέκα λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι, στην ανατολική πλευρά απέναντι από την μαρίνα που βρίσκεται και η είσοδος της πόλης θα βρείτε την «Λουτρόπολη των Μεθάνων», δηλαδή το υδροθεραπευτήριο δίπλα στο πευκόφυτο νησάκι των Αγίων Αναργύρων (είναι μία μικρή χερσόνησος) που κάποτε λειτουργούσαν (αν δεν κάνω λάθος μέχρι το 2016 που πήγαν σε Ιδιωτικά χέρια και ανέλαβαν την εκμετάλλευση του κτιρίου) οι Θειούχες και Χλωριονατριούχες (θερμές και φυσικές) Ιαματικές Πηγές των Μεθάνων* ή αλλιώς «Τα ηφαιστειακά λουτρά Μεθάνων».

 

*Οι Ιαματικές πηγές των Μεθά νων είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης.

 Διακοπές στα Μέθανα (Methana)


 Δυστυχώς και πάλι θα πω, όταν θα επισκεφτείτε το μέρος θα βρείτε κι εδώ παρακμή και εγκατάλειψη ενός πανέμορφου νεοκλασικού κτηρίου με τα νερά να θυμίζουν «ασβέστη» και με μια κατ’ εμέ ήπια (όχι δυσάρεστη και μη υποφερτή μυρωδιά που διάβασα από πολλούς, ψάχνοντας πληροφορίες για το τι πρέπει να δω στα Μέθανα) μυρωδιά του νερού από την οσμή του Μεθανίου. Το μέρος, η τοποθεσία, η εγκατάσταση του κτηρίου, οι πηγές που παραμένουν ανεκμετάλλευτες, παρά την όποια υπαρκτής παρακμής και αίσθησης εγκατάλειψης, είναι από μόνα τους εντυπωσιακά. 

 

  Η αλήθεια είναι πως εντυπωσιάστηκα. Τράβηξα αρκετές φωτογραφίες και βίντεο και κάθισα αρκετή ώρα να παρατηρήσω τα λουτρά και να φανταστώ το «Πριν». Και μεταξύ μας, ήθελα τρελά να μπω μέσα στο προαύλιο χώρο να τον περπατήσω και να τον φωτογραφίσω. Να νιώσω την αίσθηση του χώρου! Όμως επειδή είμαι Άνθρωπος που σέβομαι έναν ξένο χώρο μιας ξένης ιδιοκτησίας, παρέμεινα απ’ έξω να εξερευνήσω τον χώρο.  

 

  Προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να τα είχα πετύχει στις δόξες του. Φαντάζομαι πως όλα εκεί με τον πολύ κόσμο να απολαμβάνει την φροντίδα των ιαματικών νερών σε μια τέτοια όμορφη τοποθεσία, θα ήταν πραγματική εμπειρία ζωής. Φυσικά έχουμε τις Ιαματικές Πηγές και τα Λουτρά στο Λουτράκι, την Αιδηψό και σε άλλα μέρη της ωραίας Ελλάδα μας, που λειτουργούν για τον κόσμο, απλώς για μένα ένα συν παραπάνω να με λυπεί το γεγονός ένα τέτοιο –ηφαιστειακό- μέρος να ρημάζει. 

 

    Πραγματικά πολύ κρίμα, που σε κοντινή όμορφη τοποθεσία με εύκολη πρόσβαση όπως είναι τα Μέθανα, να έχουμε Ιαματικές Φυσικές Πηγές (που σωματικά τις έχουμε ανάγκη) και να τα έχουμε αφήσει –και αυτά όπως τόσα και τόσα άλλα σε αυτήν την πονεμένη χώρα- στο έλεος του Θεού; Μάλλον για να λέμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι, στο έλεος της αδιαφορίας του κράτους, της πολιτείας και του Δήμου, από όσα μου εκμυστηρεύτηκαν οι ίδιοι οι κάτοικοι των Μεθάνων. Και γενικά η πόλη των Μεθάνων μπορεί να μοιάζει κάπως υποβαθμισμένη, όμως γίνονται προσπάθειες και από τους ιδιώτες εκεί αλλά και από τους ντόπιους να μην παραιτηθεί στη τύχη της.

 

  Που θα μείνετε;

 Τα Μέθανα πραγματικά έχουν ένα σωρό ξενοδοχεία και καταλύματα με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρείτε το ιδανικό δωμάτιο, όχι μόνο σε καλές τιμές αλλά και με κομψή αισθητική, κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

 

Διακοπές στα Μέθανα (Methana) Dolora's Rooms

 Eπέλεξα να μείνω στο κατάλυμα Doloras Rooms (το έκλεισα μέσω booking) που απέχει από το λιμάνι ούτε 15 λεπτά, φυσικά με τα πόδια. Ένα πανέμορφο κατάλυμα από την ώρα που θα μπεις στην είσοδο και θα αντικρίσεις τον πανέμορφο κήπο με τους φουντωτούς Βασιλικούς να μοσχομυρίζουν, μέχρι τα άνετα δωμάτια. Δωμάτιο όμορφο, άνετο, καθαρό, φτιαγμένο με μεράκι και με μια πανέμορφη αισθητική (για μένα μετράει πολύ) που χαιρόσουν την κάθε λεπτομέρεια και που δεν συναντάς εύκολα σε καταλύματα. Προσεγμένος όλος ο χώρος με ένα διπλό άνετο κρεβάτι, ντουλάπα μεγάλη, τραπέζι με καρέκλες με παντού φωτισμούς, δυνατό Air Condition, εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο, ένα καλαίσθητο μπάνιο και μια λειτουργική κουζίνα πραγματικά με όλα μα όλα τα απαραίτητα και αναγκαία κουζινικά σκεύη για να γίνει η διαμονή παραπάνω από ευχάριστη. Πραγματικά τίμια σχέση τιμής παροχής. Συστήνεται ανεπιφύλακτα για μια άριστη διαμονή! και εννοείται θα το ξανά προτιμήσω!!


  Η κυρία Ελένη που έχει το κατάλυμα είναι από τους πιο ευγενικούς, πρόσχαρους, άνετους, απλούς, εγκάρδιους, φιλόξενους και εξυπηρετικούς οικοδεσπότες που έχω γνωρίσει σε ταξιδιωτικές μου διαμονές. Με βοήθησε σε οτιδήποτε τη ρώτησα για τα Μέθανα, τι να επισκεφτώ, τι να δω, που να κολυμπήσω, που να φάω και γενικά πληροφορίες για να μάθω για τα Μέθανα. Την ευχαριστώ και για το μικρό δωράκι της που πήρα στον αποχαιρετισμό, κάτι που πραγματικά ήταν έκπληξη.


Διακοπές στα Μέθανα (Methana) Dolora's rooms
 Φυσικά δε γίνεται να μην αναφέρω την υ-πέ-ρο-χη φα-ντα-στι-κή θέα από το δωμάτιο (που πάντα την αποζητώ όταν είναι να κλείσω ξενοδοχείο), να κάθεσαι στο μπαλκόνι που έχει τραπέζι και καρέκλες και να απολαμβάνεις να ακούς το κύμα και τα τζιτζίκια και σχεδόν κανένα άλλο ενοχλητικό ήχο.

 

  Πραγματικά, από το δρόμο περνούν ελάχιστα αυτοκίνητα ή μηχανάκια, όπως και σε όλα τα Μέθανα και ειδικά τα βράδια αφήνεις το παράθυρο ανοιχτό με την σήτα κλεισμένη και κοιμάσαι (όπως και ξυπνάς το πρωί) υπό τους ήχους του κύματος της θάλασσας. Η θάλασσα δε προς τα πόδια σου.

 

  Που θα κολυμπήσετε;

 Τα Μέθανα έχουν όμορφες και καθαρές παραλίες που μπορείτε να κολυμπήσετε παντού άνετα. Κυρίως, δεν θα χρειαστείτε οπωσδήποτε κάποιο μέσο ή να πληρώσετε extra χρήματα για να βρεθείτε κάποιες από τις κοντινές. Αν πάρετε όλη την Ακτή Σαρωνικού όποια παραλία βρείτε μπροστά σας μπορείτε άνετα και ευχάριστα να απολαύσετε το μπάνιο σας. Οι κοντινές όμως παραλίες που εγώ προτίμησα να χαρώ τη θάλασσα, με εύκολη πρόσβαση και προσεγγίσιμο με τα πόδια από τον παραλιακό δρόμο στο κέντρο των Μεθάνων είναι οι παραλίες Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Νικόλαος και φυσικά η Παραλία Λιμνιώνα.


Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
Η Παραλία Άγιοι Ανάργυροι (ή αλλιώς η Παραλία των Μεθάνων) βρίσκεται κοντά στην είσοδο της πόλης, στο γραφικό νησάκι των Αγίων Αναργύρων, δίπλα στο μικρό λιμανάκι των Μεθάνων και δεν απέχει ούτε 8 λεπτά από το κέντρο των Μεθάνων. Μια όμορφη, οργανωμένη παραλία, αμμώδης με βοτσαλάκι και πεντακάθαρη. Εκεί θα βρείτε ξαπλώστρες, ομπρέλες, ένα beach bar με αρκετό κόσμο μιας και είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ


 

Το Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στα Μέθανα (Methana)
Η Παραλία Άγιος Νικόλαος (ή αλλιώς η θερμή πηγή του Αγίου Νικολάου Μεθάνων) βρίσκεται περίπου 15’ από το κέντρο, ακριβώς μπροστά από το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Είναι μια πολλή μικρή αλλά όμορφη γραφική παραλία και εδώ με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Εκεί θα βρείτε και την θερμή πηγή που βγαίνει μέσα στη θάλασσα και υπάρχει μια φυσική μικρή «μπανιέρα» (βλέπε παρακάτω φωτο) που ρέουν ζεστά ιαματικά νερά. Χωράνε άνετα 3 άτομα το πολύ, το είδα με τα μάτια μου. 



Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
Παραμονή επιτρέπεται 15' λεπτά το πολύ 20' λεπτά από ότι ενημερώθηκα, φυσικά για να πάρουν σειρά και οι υπόλοιποι. Δυστυχώς, όποια ώρα νωρίς ή αργά και να πήγα για να μπω κι Εγώ να χαρώ τα ιαματικά ζεστά νερά αυτής της φυσικής «πισίνας» δεν τα κατάφερα, διότι πάντα ήταν πιασμένη είτε από 1 άτομο είτε και από 3 άτομα μαζί. 

 

Παραλία Λιμνιώνα στα Μέθανα (Methana)
Η Παραλία Λιμνιώνα, κατ’ εμέ είναι η καλύτερη και η ομορφότερη παραλία από τις δυο παραπάνω που ανέφερα. Άσε που ταίριαξε απόλυτα στα δικά μου γούστα. Απέχει από το κέντρο των Μεθάνων (το λιμάνι) περίπου 20 λεπτά, διασχίζοντας την Ακτή Σαρωνικού και περνώντας και από την Παραλία Άγιος Νικόλαος μόλις 8 λεπτά.

 

Παραλία Λιμνιώνα στα Μέθανα (Methana)

 Η Λιμνιώνα είναι η πιο γνωστή και τουριστική παραλία των Μεθάνων. Είναι στο τέρμα βόρεια. Δεν έχει άλλο! Εύκολα προσβάσιμη όπως και οι προηγούμενες που σας ανέφερα.  Δεν είναι ούτε πολλή μεγάλη, ούτε πολλή μικρή. Είναι όμως σίγουρα ξεχωριστή και μοναδική. Είναι με άμμο έξω και ψιλό βοτσαλάκι μέσα και ακόμα πιο μέσα με άμμο. Πεντακάθαρη με πρασινομπλέ και πρασινογαλάζια προς το μεσημέρι με απίστευτα νερά, σε ένα καταπράσινο τοπίο που δεν χορταίνει το μάτι, μόλις φτάσεις στο σημείο και πριν κατέβεις τα ελάχιστα σκαλάκια και συνεχίζεται μέχρι την αμμουδιά. Πραγματικά ένας μικρός καταπράσινος παράδεισος με πεύκα και σκιά.

 

Παραλία Λιμνιώνα Μέθανα
Είναι μισό οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Υπάρχει μια καντίνα που την έχει ένας ωραίος τύπος. Θα πληρώσετε αν δεν κάνω λάθος γύρω στα 5€/ξαπλώστρες και σε χαμηλές τιμές θα πάρετε τον καφέ σας, τον χυμό σας ή είτε κάποιο φαγώσιμο. Εγώ προσωπικά έπαιρνα τον καφέ μου μόνο και κάτι ακόμα, δεν πλήρωνα ξαπλώστρα, γιατί πρώτον δεν υπήρχε λόγος, μιας και συνήθως πήγαινα πολύ πρωί για μπάνιο και την είχα όλη για πάρτη μου (ούπς! έτσι ακριβώς όπως μου αρέσει!) και είχα σκιά κάτω από τα τόσα δέντρα. Όταν πήγαινα αργά το απόγευμα, η παραλία ήταν γεμάτη κόσμο και όλες οι ξαπλώστρες ήταν πιασμένες, αλλά και πάλι έβρισκες άνετα σημείο να καθίσεις. Να ξέρετε πως από τις 11 το πρωί αρχίζει και γεμίζει από κόσμο και μέχρι το μεσημέρι δεν βρίσκεις άδεια ξαπλώστρα. Οπότε αν είσαστε τυχεροί μπορεί να βρείτε πιο πέρα ‘κενό’ να στρώσετε την πετσέτα σας και να απολαύσετε το μπάνιο σας. 

 

  Το ακόμα πιο εντυπωσιακό για μένα και που προσωπικά οφείλω να το αναφέρω είναι το εξής:

   Σε μια χώρα που πλέον μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών εστίασης beach bar κοιτάνε να εκμεταλλευτούν καθαρά για το κέρδος τους τις παραλίες και να τις κάνουν τσιφλίκια τους (βλέπετε τι γίνεται φέτος!) λες και τις έχουν αγοράσει, αφήνοντας ένα μικρό, ελάχιστο (λες και μας κάνουν χάρη) ή και καθόλου ελεύθερο κομμάτι για να καθίσει και κόσμος που δεν γουστάρει ρε αδελφέ να πληρώνει -ok ναι τον καφέ του και ό,τι άλλο πάρει- αλλά όχι και πανάκριβα τις ξαπλώστρες τους, εδώ στην παραλία Λιμνιώνα το εντυπωσιακό είναι ότι το οργανωμένο κομμάτι με τις ξαπλώστρες είναι πολύ μικρό σε αντίθεση με το ελεύθερο. Πραγματικά από εμένα ένα τεράστιο Μπράβο τους! Φανταστείτε να γινόταν το αντίθετο!

 

Διακοπές στα Μέθανα (Methana)

Προσωπικά τα μπάνια μου στη θάλασσα προτίμησα να τα κάνω στον Άγιο Νικόλαο και κυρίως στην Λιμνιώνα που απείχαν με τα πόδια 5’ και 10’ λεπτά από το κατάλυμα μου. Κάνοντας την συγκεκριμένη διαδρομή για να πάω προς τις παραλίες αυτές, μπροστά μου στα δεξιά μου, 10 βήματα από το κατάλυμα μου υπάρχει μια όμορφη, καθαρή και άψογα λειτουργική -μία από τις δυο πιο κοντινές, η άλλη βρίσκεται κοντά στο λιμανάκι- παιδική χαρά. 
 
 
Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
Φυσικά αφού περνούσα από εκεί, ειδικά αργά τα απογεύματα στους περιπάτους μου, σαν μικρομέγαλο παιδί έκανα κούνια. Και λίγο πιο πέρα, δίπλα ακριβώς από την παραλία του Αγίου Νικολάου υπάρχει επίσης ένα όμορφο μεγάλο Γήπεδο μπάσκετ και Τένις (βλέπε φωτο) παρακαλώ και είναι όχι μόνο σε άριστη κατάσταση αλλά και καθαρά.

 

 Διακοπές στα Μέθανα (Methana)  Και να σας πω και κάτι προσωπικό; Η διαδρομή αυτή που έκανα για να φτάσω μέχρι την Παραλία Λιμνιώνα, ήταν ό,τι πιο ευτυχισμένο, χαρούμενο, αναζωογονητικό, ευχάριστο, πραγματικά μοναδική εμπειρία, μαγεία σε βαθμό θαύματος να περπατάω όλο αυτό τον δρόμο, λες και είμαι μόνο Εγώ και η θάλασσα, να τραγουδάω και να χαίρομαι την απίστευτη θέα. Μέχρι να φτάσω ακριβώς σε αυτό το σημείο που ενώνονται τα δυο καφεκόκκινα σαν αμμώδης βουνά (βλέπε φωτο) που βλέπεις να "παίζει κρυφτό" ο ήλιος, όπου καθόμουν λίγα λεπτά και χαιρόμουν λες και βλέπω κάτι το τρομερά εντυπωσιακό.


  
  Κι όμως το σημείο αυτό Εγώ το ερωτεύτηκα! Μόλις τα διασχίσεις λίγα βήματα πιο πέρα κατεβαίνεις στην παραλία. Πραγματικά είναι αυτό το αγαπημένο μου σημείο που παρόλο το διέσχιζα και 2-3 φορές την ημέρα, δεν το χόρτασα.

 

 

Εκκλησίες

  Αν είσαστε από αυτούς, όπως είμαι Εγώ, που σε όποιο μέρος βρεθείτε θέλετε να επισκεφτείτε και να εξερευνήσετε τις εκκλησίες του τόπου, πραγματικά να επισκεφτείτε σίγουρα τις εξής:
 
Εκκλησία Αγίων Αναργύρων, Μέθανα
Τον
Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων όπου βρίσκεται ακριβώς στο πευκόφυτο νησάκι των Αγίων Αναργύρων μες το πράσινο και με θέα το μικρό λιμανάκι και απέναντι τα Λουτρά. Περπατώντας γύρω γύρω τον πλακοστρωμένο δρόμο, θα βρείτε κι έναν μεταλλικό φάρο πάνω στα βράχια και θα απολαύσετε ρομαντικούς, ήσυχους και όμορφους περιπάτους με πιάτο τα Μέθανα. Απέναντι θα δείτε ότι ξεχωρίζει κι ο Πόρος. 

 

Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
Την Εκκλησία της Αγία Τριάδας που βρίσκεται περίπου 10’ από το κέντρο, σε μια μικρή απόμακρη αλλά όμορφη γειτονιά. Είναι ακριβώς δίπλα στο Κοιμητήριο των Μεθάνων. Όμορφη εκκλησία με μεγάλο περιβάλλοντα χώρο. Έχει μια μικρή ανηφόρα αλλά είναι απόλυτα προσβάσιμος ο δρόμος με τα πόδια. Και γενικά τα Μέθανα και δε το κέντρο, μην το φοβάστε, αξίζουν να τα περπατήσετε, μιας και φημίζεται για τα μονοπάτια της και τις πεζοπορίες της.

 

Το Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στα Μέθανα (Methana)
Το Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που ήδη ανέφερα πιο πάνω, βρίσκεται στην μικρή Παραλία Άγιος Νικόλαος. Προσωπικά το λάτρεψα για πολλούς λόγους και όσες μέρες ήμουνα στα Μέθανα το επισκεπτόμουν, προσευχόμουν και άναβα ένα κεράκι κάθε φορά που περνούσα από εκεί για να πάω για μπάνιο ή για περπάτημα. Δυστυχώς ήταν η μόνη εκκλησία που έβρισκα ανοιχτή μέχρι κάποια ώρα. Τις δυο πιο πάνω δεν κατάφερα να τις επισκεφτώ εσωτερικά, όποια ώρα και να πήγα.

 

 Που θα φάτε;

  Στα Μέθανα θα βρείτε αρκετά καφέ και εστιατόρια στο κέντρο του λιμανιού αλλά και στους 2-3 παράλληλους δρόμους που είναι όλοι κι όλοι. Εγώ προσωπικά επιθυμούσα πάντα να έχω τη θάλασσα στα πόδια μου, να χορτάσω θέα και το κύμα στα αυτιά μου, οπότε και προτίμησα για καφέ, φαγητό και ποτάκι τα μαγαζιά μπροστά στο λιμάνι. 

 

  Καταρχάς, μόλις φτάσετε στα Μέθανα και ταχτοποιηθείτε στο δωμάτιο σας, αν είσαστε από αυτούς που ψάχνετε για αρχή ένα Mini Market ή Super Market για να αγοράσετε τα απολύτως απαραίτητα, όπως εμφιαλωμένο νερό και κάποια φαγώσιμα, θα βρείτε σίγουρα κάποιο Mini Market αλλά και το μοναδικό γνωστό Σούπερ Μάρκετ «Κρητικός», που βρίσκεται εύκολα σε ένα στενό λίγα μέτρα μακριά από το κέντρο. 

 

Διακοπές στα Μέθανα (Methana)

  Από ‘κει και πέρα, όπου κι αν αποφασίσετε να πιείτε το καφεδάκι σας και τα ποτά σας (μερικά που επέλεξα είναι τα Bake Love, B & B, La Piedra cafe bar & Ocean Coffee food drink)  να είσαστε σίγουροι ότι θα πιείτε και καλό καφέ αλλά και οικονομικά. Οι τιμές για Freddo Cuppuccino και Freddo Espresso κυμαίνονται από 3€ μέχρι και 4€ το πολύ. Εμένα προσωπικά μου έκανε εντύπωση, διότι περίμενα σε ένα τέτοιο μέρος, με τη Θέα και τη θάλασσα στα πόδια σου, οι καφέδες να είναι πάνω από 4+ €. Εδώ Αθήνα και χωρίς Θέα και τους καφέδες τους έφτασαν μέχρι το Θεό.

 

Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
  Σημ.: Επειδή όπου καθίσετε για καφέ, ακόμα και για φαγητό, θα σας φέρουν από μόνη τους -τουλάχιστον ένα μικρό- μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό, που κοστίζει 0,50€, αν δεν το επιθυμείτε, όταν δίνετε την παραγγελία σας ενημερώστε εγκαίρως ότι προτιμάτε ένα ποτήρι νερό κι όχι μπουκαλάκι.

 

     Κι αν δεν κάνω λάθος, από ότι έχω διαπιστώσει, ειδικά άμα πας σε κάποια ταβέρνα εδώ στην Αθήνα που το έχω τσεκάρει, πλέον σου φέρνουν μεγάλο μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό, κι όχι κανάτα, χωρίς να σε ρωτήσουν αν το θες, οπότε το 1,50€ το πληρώνεις ούτως ή άλλος. Δεν ξέρω σίγουρα αλλά μάλλον πια προς τα εκεί οδεύουν τα πράγματα.

 

  Σημ.: Μπιρίτσα και για ποτάκι πάλι οι τιμές κυμαίνονται καλές και προσιτές. Μπίρα από 3,50€ και πάνω και ποτάκι από 6,00€ και πάνω. Μπορείτε να βρείτε να φάτε μια Μικρή Χωριάτικη Σαλάτα (αλλά τρώνε άνετα δυο άτομα) γύρω στα 4€ και η μεγάλη από 5,50€, εκεί που η αγαπημένη μας Χωριάτικη στην Αθήνα αλλά και αλλού έχει φτάσει να την βλέπουμε στους καταλόγους (έλεος!) 7€ και 11€, έχει τύχει να τη δω.

 

     Για φαγητό, λοιπόν, όπου θα φάτε καλά, νόστιμα, γευστικά, και πολύ βασικό, με άριστη εξυπηρέτηση, χωρίς να σας «πιάσουν κορόιδο» (εννοώ οικονομικά για να μην παρεξηγηθώ) πριν ακόμη καθίσετε και σας πάρουν την παραγγελία, όπου κι αν καθίσετε ειλικρινά θα φάτε καλά και δεν θα μετανιώσετε την επιλογή σας.

 

Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
Επίσης, μπράβο σε όλους εκεί τους μαγαζάτορες που δεν είδα να διώχνουν τα λίγα ευτυχώς ζωάκια, ειδικά γατούλες, που υπάρχουν εκεί γύρω και που δεν ενοχλούν καθόλου και μάλιστα τις ταΐζουν, εκεί που άλλοι, γνωρίζετε, τόσα ακούμε! τα διώχνουν και τα κλωτσάνε. 

 

 

Διακοπές στα Μέθανα (Methana)

Σας προτείνω ενδεικτικά, την Ταβέρνα «Babis Taverna», όπου ό,τι επιλέξετε να φάτε (είτε φρέσκο ψαράκι, σαλάτα, χόρτα, είτε πατάτες τηγανιτές ή ακόμα και μαγειρευτά της ημέρας), θα φάτε νόστιμα, καλά, χορταστικές μερίδες και σε προσιτές τιμές. Στο τέλος σας φέρνουν κι ένα σφηνάκι Μαστίχα έτσι για την χώνεψη. Έφαγα δυο φορές εκεί, διαφορετικό φαγητό, σε διαφορετικές μέρες, διαφορετικές ώρες, και μόνο ευχαριστημένη έμεινα στο σύνολο. Μπροστά στην παραλία, δίπλα να χτυπάει κυριολεκτικά το κύμα, με υπέροχη θέα το λιμάνι και γύρω, άψογη εξυπηρέτηση και ωραία ατμόσφαιρα. Τι άλλο να ζητήσεις;

 

   Επίσης, στο Καφέ – Μεζεδοπωλείο «Παλιοκατάσταση» τα παιδιά που το έχουν πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά με ευγένεια, μεράκι και αγάπη να σε εξυπηρετήσουν με το καλύτερο δυνατόν τρόπο. Για πρωινό θα πιείτε καλό καφεδάκι (ίσως ο καλύτερο καφές που ήπια στα Μέθανα), δοκιμάστε και την μπουγάτσα. Γλυκά χειροποίητα που δεν υπήρχε περίπτωση να μην δοκιμάσω το Γαλακτομπούρεκο. Για φαγητό, μεζεδάκια κλπ. θα φάτε ιδιαίτερα προσεγμένα πιάτα και νόστιμα σε τίμιες τιμές. Σας προτείνω να δοκιμάσετε τους κολοκυθοκεφτέδες, που δεν έχω φάει καλύτερους.  Δοκίμασα για πρώτη φορά και την Μπίρα Karma που δεν τη γνώριζα. Το περιβάλλον δε φιλικό και με ωραία αισθητική και το κλίμα παρεϊστικο.


  Στο Μεζεδοπωλείο «ΟΣΤΡΙΑ» που αν και δεν του φαίνεται την ημέρα, γιατί μοιάζει σαν έρημο και δεν σου τραβάει και τόσο την προσοχή, το βράδυ γεμίζει από κόσμο και δύσκολα θα βρείτε να καθίσετε. Αφού μου το πρότειναν και είπα εξαρχής πως θέλω να επισκεφτώ διαφορετικά μαγαζιά όσες μέρες θα είμαι εκεί διακοπές, τα κατάφερα και έκατσα για κανένα θαλασσινό μεζεδάκι και μπιρίτσα το τελευταίο βράδυ πριν αποχαιρετήσω τα Μέθανα. Αν και κάπως μικρές μερίδες στα ορεκτικά, ήταν αρκετά νόστιμα και σχετικά καλές τιμές. Η εξυπηρέτηση άριστη και η τοποθεσία που είναι λίγο πιο μακριά από την «πολυκοσμία» των αντίστοιχο μαγαζιών στο λιμάνι, εξαιρετική για ένα όμορφο βράδυ. 

 

Κάπου εδώ θέλω να πω το εξής που για μια ακόμη φορά διαπίστωσα από την δική μου ματιά. Κάθε χρόνο ακούμε από τους Ξενοδόχους και τους Επιχειρηματίες της εστίασης, ότι περιμένουν τους Τουρίστες για να κάνουν γερό τζίρο. Ok, το κατανοώ και το βρίσκω απόλυτα λογικό! Κάνουν όμως πραγματικά το μεγαλύτερο τζίρο, μόνο ή κυρίως από τους Τουρίστες; Εμείς οι Έλληνες δεν τα ακουμπάμε; Γιατί αυτό που διαπιστώνω κάθε φορά που ταξιδεύω, πως ο ξένος ειδικά αν καθίσει να φάει ή να πιει θα το κάνει ας το πω «τσιγκούνικα» (Τώρα αν έχει να κάνει με συγκεκριμένες εθνικότητες δεν γνωρίζω, οπότε μπορεί και να κάνω λάθος) Ένα πιάτο ή μια σαλάτα και μια μπίρα για δυο. Ο Έλληνας, όπως και Εγώ η ίδια, ακόμα κι αν ταξιδεύω μόνη μου, και το κρέας μας θα πάρουμε και την σαλάτα μας και τις τηγανιτές μας πατάτες και ψωμάκι και κάνα 2-3 μπίρες και εβίβα ρε Φίλε. Και κάπου εκεί οι ξένοι απέναντι να σε κοιτάνε (και ειδικά τα πιάτα) για το τι έχεις παραγγείλει. Σίγουρα από το ύφος τους, τους φαίνεται παράξενο. Είναι ιδέα μου ή το έχετε παρατηρήσει κι εσείς;


   Και για να προλάβω τα κακεντρεχή σχόλια, μπορεί να έχω λάθος εντύπωση και διαπίστωση και όλα αυτά να είναι ιδέα μου. Απλώς μιλάω και από την πλευρά που έχω πάει για φαγητό συγγενείς που έχουν έρθει από το εξωτερικό και παρότι δεν θέλουν να φάνε παραπάνω και παραγγέλνουν ένα απλό πιάτο, εμείς παραγγέλνουμε σαν παρέα τουλάχιστον τα βασικά και τότε μια χαρά τρώνε και πίνουν και με το παραπάνω. 

 

   Άρα, προσωπικά θεωρώ πως μια χαρά τα ακουμπάμε και στο φαγητό και στη διαμονή και με το παραπάνω παρακαλώ. Απλώς θεωρώ, ότι πολλές φορές δεν έχουμε και την ανάλογη αντιμετώπιση στην εξυπηρέτηση. Ευτυχώς, δεν μου έχει συμβεί πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις να πέσω σε άσχημη εξυπηρέτηση. Εξάλλου, τα αφήνω τα χρήματά μου και με το παραπάνω. Μήπως λοιπόν να κοιτάξουμε να εξυπηρετούμε το ίδιο καλά και τους ντόπιους πέρα από τους Τουρίστες; Απλώς κατέθεσα μερικές σκέψεις μου, από όσα βλέπω και ακούω που συμβαίνουν σε αυτό τον τόπο, ειδικά την Καλοκαιρινή περίοδο.  

 

 Τι πρέπει να δείτε;

 Αναμφισβήτητα όλα τα παραπάνω που προανέφερα.

Ηφαίστειο Μεθάνων στα Μέθανα
Επίσης, έχω στην λίστα μου: τον
Φάρο στο χωριουδάκι Βαθύ, Τα Λουτρά Παυσανία, ασφαλώς να φτάσετε στην Καμένη Γη και το Ηφαίστειο, που είναι το απόλυτο αξιοθέατο όταν μιλάμε για τα Μέθανα. Δυστυχώς, αυτή την φορά δεν κατάφερα να τα εξερευνήσω και να κάνω πεζοπορία στο Ηφαίστειο. Τα Μέθανα όπως είναι γνωστό είναι η χαρά των πεζοπόρων, κάτι σαν την αφεντιά μου δηλαδή. Όμως σε μια εννοείται επόμενη επίσκεψη μου, ασφαλώς και θα ανακαλύψω και θα εξερευνήσω και το υπόλοιπο κομμάτι των Μεθάνων.

 

Συνοψίζοντας!

  Τα Μέθανα δεν είναι σίγουρα το «νησί» που θα σε τρελάνει για τα απεριόριστα πράγματα και δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις και να δεις. Δεν έχει πάρα πολλά αξιοθέατα, δεν είναι κοσμοπολίτικο, δεν είναι φίσκα στον κόσμο να μην μπορείς να περπατήσεις άνετα και να στριμώχνεσαι παντού. Αυτό βεβαίως μόνο καλό το λες! Ούτε είναι το μέρος που θα πας για ξέφρενη διασκέδαση και να ξεσαλώσεις σε club και νταβαντούρι.

 Αν είσαι ας πούμε π.χ. Τύπος Μυκόνου και τα συναφή, σε καμία περίπτωση τα Μέθανα δεν είναι για σένα, οπότε πας αλλού.

 Αν είσαι όμως π.χ. Τύπος που για τις Καλοκαιρινές σου εξορμήσεις ψάχνεις λίγες ημέρες ησυχίας και ξεγνοιασιάς χωρίς πολλά πολλά για να ηρεμήσει το κεφάλι σου από την βαριά καθημερινότητα που ζεις 11,5 μήνες τον χρόνο, τότε τα Μέθανα σου προσφέρουν ακριβώς αυτά.

 

  Στα Μέθανα υπάρχουν αρκετά παρκαρισμένα κότερα, αρκετοί τουρίστες (Γερμανοί, Ισπανοί, Ρώσοι), ίσως περισσότερους από Έλληνες. Θα βρεις ζευγάρια και Οικογένειες με παιδιά και απόλυτα λογικό γιατί αναμφισβήτητα τα Μέθανα καθιστούν ιδανικά για διακοπές μαζί με τα παιδιά και φυσικά και για όσους δεν ξέρουν καλό κολύμπι, λόγω των αβαθή και καθαρών νερών, χωρίς να έχεις το άγχος, την ανησυχία της ασφάλειας.


Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
Τα Μέθανα είπαμε μπορεί να μην είναι νησί αλλά βρέχεται από παντού θάλασσα, έχουν καταπράσινα τοπία οπότε η επαφή με τη φύση είναι αυτονόητο ότι θα την χαρείς, πολλά μονοπάτια για πεζοπορία και εξερεύνηση, επιλεκτικό καλό κόσμο και όχι ενοχλητικό (και τέτοιον κόσμο θέλουμε!), μέσα στην ηρεμία, την απλότητα ακόμα και το στοιχείο της εγκατάλειψης σε κερδίζει γιατί αναμφισβήτητα ξεχωρίζει από άλλους προορισμούς στην Ελλάδα. 

 

  Αν θες λοιπόν να κάνεις μια απόδραση κάπου οικονομικά, κοντά, είτε μόνος, είτε ζευγάρι, είτε οικογένεια, για μονοήμερη, Σαββατοκύριακο ή ακόμα και να περάσεις λιγοήμερες διακοπές χαλαρά, με ηρεμία και ξεκούραση, χωρίς ακριβά εισιτήρια, με χαμηλό budget για διαμονή και φαγητό, να τα έχεις όλα στα πόδια σου εύκολα προσβάσιμα και να έχεις επιλογές να κολυμπήσεις σε πανέμορφες και καθαρές θάλασσες, ΝΑΙ λοιπόν τα Μέθανα είναι ο ιδανικός προορισμός γιατί έχει όλα αυτά τα βασικά που χρειάζεσαι για να περάσεις καλά, να μην βαρεθείς και να μην το μετανιώσεις στιγμή!


Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
Για πρώτη φορά επίσκεψη στα Μέθανα (το έσβησα με κόκκινο στυλό και αυτό από την Συλλεκτική μου λίστα και πάμε για άλλα), αυτές οι λίγες ημέρες που έμεινα θεωρώ πως δεν ήταν αρκετές ούτε για να γυρίσω όλα τα μέρη που είχα στη λίστα μου, ούτε για να τα χορτάσω, μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω πως μου έδωσε 100% αυτό που είχα ανάγκη για τις φετινές διακοπές μου, δηλαδή, μετά από τόσους μήνες κουραστικής δουλειάς, επιθυμούσα την απόλυτη ηρεμία, ησυχία, άδειο μυαλό από σκέψεις περιττές, ξεκούραση, μπάνιο σε ωραίες θάλασσες, με ωραίο κόσμο και να συλλέξω νέες χαρούμενες συλλεκτικές στιγμές.

 

Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
Φυσικά σύλλεξα και μοναδικές -Φωτογραφικές- Στιγμές με την φωτογραφική μου μηχανή. Μπορεί λόγω των πυρκαγιών και της στάχτης που τις δυο πρώτες μέρες ήταν έντονη και στην περιοχή των Μεθάνων, να δυσκόλευε κάπως τα κλικ, δεν παύει όμως να έχω απαθανατίσει κάθε μοναδική ομορφιά. 
  
   📸Σε σχετικό ποστ στο φωτογραφικό μου blog, σύντομα θα ανέβει περισσότερο φωτο υλικό από τα όμορφα Μέθανα.

  🎥Για να δείτε διάφορα ταξιδιωτικά και όχι μόνο βίντεο, μπορείτε να με ακολουθήσετε στο TikTok.

 

Διακοπές στα Μέθανα (Methana)
Αυτά λοιπόν είναι τα παρεξηγημένα Μέθανα! Σας ταξίδεψα όσο καλύτερα μπορούσα σε αρκετά από αυτά που γεύτηκα. Κι αν τα Μέθανα δεν ήταν ποτέ στην λίστα σας, έστω και για μια σύντομη απόδραση από την χαοτική καθημερινότητα, σας προτρέπω να τα συμπεριλάβετε και είμαι σίγουρη πως δεν θα χάσετε να ζήσετε μερικές ξεχωριστές στιγμές ξεγνοιασιάς.  

     

#MySyllegwMethana

------------------



 

 

Info:

https://www.iatrikathemata.gr/methana.htm

https://www.volcanotrails.gr/methanspatoday

https://www.archaiologia.gr/blog

https://www.troizinia-methana.gr

 

🏝My favorite places #12 – Διακοπές στα Μέθανα (Methana)


Διαβάστε επίσης:
___________________

Περισσότερα άρθρα από την στήλη "Ταξίδια/Traveling"
Περισσότερα άρθρα από την στήλη "My favorite places"
Περισσότερα άρθρα στην ετικέτα: #My Travel Trip
Περισσότερα άρθρα στην ετικέτα: Χαλκίδα (Chalkida)



Υπογραφή: Μαρία Παρασκευοπούλου (ΜΑΡΙΑ Π.)

*Η παρούσα ανάρτηση, όπως και ολόκληρο το περιεχόμενο αυτού του blog/site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία των 3 ιστολογίων Μου (blogs) ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫ - ✎Οι Συγγραφικές Μου Στιγμές✎ & ΠΑΡΑΤΗΡΩ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ και ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ by mariaparask29_photography.
Συνεπώς ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αντιγραφή ή τροποποίηση, όχι για Εμπορική Χρήση, αναδημοσίευση, αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς πρώτα τη συγκατάθεσή και έγκρισή μου. Αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση θα πρέπει να επικοινωνήσετε πρώτα μαζί μου. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όλα είναι επίσημα αποθηκευμένα!
*Πες ΟΧΙ στην λογοκλοπή!* ~ *Copyright ©2010-2023*
by ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes