Αφιέρωμα #5 & Προσωπικότητες #5: Καλό ταξίδι Gabriel Garcia Marquez!


   Χθες Μ. Πέμπτη έφυγε από τη Ζωή, σε ηλικία 87 ετών (1927 2014), ένας από τους πιο αγαπημένους μου αλλά ίσως κι από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους συγγραφείς, ο Κολομβιανός Νομπελίστας λογοτέχνης ο Gabriel Garcia Marquez (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες). #GabrielGarciaMarquez

  Όποιοι έχετε διαβάσει τα βιβλία του (“Ο έρωτας στα χρόνια της Χολέρας” μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2007 αν και δεν “άγγιξε” και δεν “ακούμπησε” τόσο όσο το βιβλίο) ή έχει τύχει να διαβάσετε έστω μερικά αποσπάσματα, σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει πόσο σπουδαίος συγγραφέας αλλάς και σκεπτόμενος άνθρωπος ήταν. Προσωπικά εμένα με αγγίζουν οι κάθε λέξεις του, κάθε σκέψη του, κάθε ιστορία του γιατί έχουν ρεαλισμό αλλά με μια μεγάλη δόση ρομαντισμού…

   Δεν θα γράψω  τίποτα περισσότερο από αυτό: “Καλό ταξίδι σε έναν από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους συγγραφείς, που άφησε σε όλους εμάς ένα τεράστιο συγγραφικό έργο (βιβλία σταθμός στην Παγκόσμια Λογοτεχνία) που θα “συντροφεύει” και τις επόμενες -νεότερες- γενιές.”


   Διαβάστε στην Βικιπαίδεια για τον Gabriel Garcia Marquez.

   Διαβάστε παρακάτω την Αποχαιρετιστήρια επιστολή που λέγεται ότι μπορεί να μην την έγραψε τελικά πριν χρόνια ο ίδιος ο Gabriel Garcia Marquez αλλά κάποιος άλλος, αλλά του την  “χρεώσανε”. Δεν είναι σίγουρο τι τελικά ισχύει, αλλά ας παραμείνουμε στα υπέροχα-αληθινά λόγια, που θα έπρεπε, να τα διαβάζουμε έστω μια φορά την ημέρα, το πρωί που ξυπνάμε, για να καταλάβουμε (και να αφυπνιζόμαστε) πόσο μικρή, σημαντική αλλά καθόλου δεδομένη είναι η Ζωή…

«Αν ο Θεός ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη από κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέφτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτόμουν όλα αυτά που λέω εδώ. Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι’ αυτό που αξίζουν, αλλά γι’ αυτό που σημαίνουν. Θα κοιμόμουν λίγο, θα ονειρευόμουν πιο πολύ, γιατί για κάθε λεπτό που κλείνουμε τα μάτια, χάνουμε εξήντα δευτερόλεπτα φως. Θα συνέχιζα όταν οι άλλοι σταματούσαν, θα ξυπνούσα όταν οι άλλοι κοιμόνταν. Θα άκουγα όταν οι άλλοι μιλούσαν και πόσο θα απολάμβανα ένα ωραίο παγωτό σοκολάτα!

Αν ο Θεός μου δώριζε ένα κομμάτι ζωή, θα ντυνόμουν λιτά, θα ξάπλωνα μπρούμυτα στον ήλιο, αφήνοντας ακάλυπτο όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μου. Θεέ μου, αν μπορούσα, θα έγραφα το μίσος μου πάνω στον πάγο και θα περίμενα να βγει ο ήλιος. Θα ζωγράφιζα μ’ ένα όνειρο του Βαν Γκογκ πάνω στα άστρα ένα ποίημα του Μπενεντέτι κι ένα τραγούδι του Σερράτ θα ήταν η σερενάτα που θα χάριζα στη σελήνη. Θα πότιζα με τα δάκρια μου τα τριαντάφυλλα, για να νοιώσω τον πόνο από τ’ αγκάθια τους και το κοκκινωπό φιλί των πετάλων τους…

Θεέ μου, αν είχα ένα κομμάτι ζωή… Δεν θα άφηνα να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να πω στους ανθρώπους ότι αγαπώ, ότι τους αγαπώ. Θα έκανα κάθε άνδρα και γυναίκα να πιστέψουν ότι είναι οι αγαπητοί μου και θα ζούσα ερωτευμένος με τον έρωτα. Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη. Έμαθα τόσα πράγματα από σας, τους ανθρώπους…

Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνεις την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα. Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μπόρεσα να μάθω από σας, αλλά δεν θα χρησιμεύσουν αλήθεια πολύ, γιατί όταν θα με κρατούν κλεισμένο μέσα σ’ αυτή τη βαλίτσα, δυστυχώς θα πεθαίνω.

Να λες πάντα αυτό που νιώθεις και να κάνεις πάντα αυτό που σκέφτεσαι. Αν ήξερα ότι σήμερα θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ’ έβλεπα να κοιμάσαι, θα σ’ αγκάλιαζα σφιχτά και θα προσευχόμουν στον Κύριο για να μπορέσω να γίνω ο φύλακας της ψυχής σου. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ’ έβλεπα να βγαίνεις απ’ την πόρτα, θα σ’ αγκάλιαζα και θα σού ‘δινα ένα φιλί και θα σε φώναζα ξανά για να σου δώσω κι άλλα.

Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα άκουγα τη φωνή σου, θα ηχογραφούσα κάθε σου λέξη για να μπορώ να τις ακούω ξανά και ξανά. Αν ήξερα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές που σ’ έβλεπα, θα έλεγα “σ’ αγαπώ” και δεν θα υπέθετα, ανόητα, ότι το ξέρεις ήδη. Υπάρχει πάντα ένα αύριο και η ζωή μας δίνει κι άλλες ευκαιρίες για να κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει, αλλά σε περίπτωση που κάνω λάθος και μας μένει μόνο το σήμερα, θα ΄θελα να σου πω πόσο σ’ αγαπώ κι ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσω.

Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς, είτε νέος είτε γέρος. Σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Γι’ αυτό μην περιμένεις άλλο, κάν’ το σήμερα, γιατί αν το αύριο δεν έρθει ποτέ, θα μετανιώσεις σίγουρα για τη μέρα που δεν βρήκες χρόνο για ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί και ήσουν πολύ απασχολημένος για να κάνεις πράξη μια τελευταία τους επιθυμία.

Κράτα αυτούς που αγαπάς κοντά σου, πες τους ψιθυριστά πόσο πολύ τους χρειάζεσαι, αγάπα τους και φέρσου τους καλά, βρες χρόνο για να τους πεις “συγνώμη”, “συγχώρεσέ με”, “σε παρακαλώ”, “ευχαριστώ” κι όλα τα λόγια αγάπης που ξέρεις. Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις. Ζήτα απ’ τον Κύριο τη δύναμη και τη σοφία για να τις εκφράσεις. Δείξε στους φίλους σου τι σημαίνουν για σένα».


 
 

Διαβάστε περισσότερες δημοσιεύσεις:






 Διαβάστε τα προηγούμενα post της στήλης “Αφιέρωμα#”
 Διαβάστε τα προηγούμενα post της στήλης “Προσωπικότητες#”




__________________________________________
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog www.syllegw-stigmes.gr.
Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς την έγκρισή της αρθρογράφου. Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!
Copyright ©2010-2014 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) - ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫ *
*All rights reserved

12 σχόλια :

  1. Ατελείωτες σελίδες γεμάτες μαγικό ρεαλισμό... Τι να πούμε;!
    Μπράβο για το αφιέρωμα, Στιγμούλα μου. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Lysippe μου, έτσι ακριβώς! Ατελείωτες σελίδες...
      Σ' ευχαριστώ πολύ! Δεν μπορούσα να μην κάνω μια "αναφορά"...

      Διαγραφή
  2. Μεγάλη απώλεια όντως..

    Καλό Πάσχα και να περάσεις τέλεια Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρωί το έμαθα Μαράκι μου, μετά από δική σου ανάρτηση στο facebook...
    Είναι μία από τις προσωπικότητες τις οποίες εγώ θεωρώ ως σύγχρονους φιλόσοφους...
    Αγκαλιά και φιλί, κορίτσι μου!
    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Γιάννα μου, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!
      Κι εγώ τον θεωρώ ένα "σύγχρονο Φιλόσοφο"!
      (η αλήθεια είναι ότι νόμιζ απως μόνο εγώ τον θεωρούσα έτσι...)
      Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα και σε σένα (καισ τον Γιάννη)!!!
      Φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  4. Και γω έκανα μια ανάλογη ανάρτηση :(
    Στεναχωρήθηκα πολύ είναι η αλήθεια.
    Αφησε έργο πίσω του να το επεξεργαστούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
    Καλό πάσχα :)
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Αριάδνη μου, την είδα τη δική σου ανάρτηση και σου άφησα σχόλιο.
      Μπράβο για την αναφορά σε αυτό τον σπουδαίο συγγραφέα!
      Όποιος διαβάζει τα κείμενά του, το έργο του για να είμαι πιο σωστή, σίγουρα μόνο καλύτερος άνθρωπος μπορεί να γίνει κάποιος, αρκεί να κατανοήσει τις λέξεις και τα μηνύματα των κειμένων, που είναι τελικά βγαλμένα από την ίδια τη Ζωή!
      Καλό Πάσχα και σε σένα Φίλη μου!

      Διαγραφή
  5. Καλή Ανάσταση Μαρία μου!
    Καλά να περάσεις με όσους αγαπάς! :)))
    Τα φιλιά μου και την αγάπη μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Αριστέα μου, σ' ευχαριστώ πολύ!
      Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα και σε σένα!
      Καλά να περάσεις!!! ಌ

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes