My flashback #2: “Η γλώσσα του σώματος” τριών διαφορετικών τύπων ανθρώπων…


  Έξω βρέχει ασταμάτητα κι Εγώ για να βρω την χαμένη μου ενέργεια και την καλή διάθεση, προσπαθώ να απασχολήσω το μυαλό μου με διάφορα. Προσπαθώ να βάλω σε τάξη το γραφείο μου, με τόσα χαρτιά, χαρτάκια, post-it, σημειώσεις, βιβλία που υπάρχουν σε κάθε σημείο του γραφείου, γράφω διάφορα, τα μισά τ’ αφήνω στη μέση, άλλα είναι στην άκρη για την τελική διόρθωση κι άλλα περιμένουν να πάρουν σειρά αρχειοθέτησης.

  Από τη βιβλιοθήκη μου “κατέβασα” μερικά από τα βιβλία μου για να τα “ξεσκονίσω” (θα σας τα δείξω σύντομα σε μι full ανάρτηση) βρήκα και τα ‘βιβλία’ που βγάλαμε στο νυχτερινό Γυμνάσιο όπου πήγαινα πριν 5-6 χρόνια και συμμετείχα σε αυτά με τον τρόπο μου (θα σας δείξω και αυτά κάποια στιγμή και θα σας πω και την μικρή τους ιστορία πίσω από αυτά) βρήκα μέσα σε όλα αυτά και πολλά έγγραφα, σημειώσεις και πολλά άλλα ενδιαφέροντα που τα θυμάμαι σαν να ήταν χθες που ασχολιόμουν με αυτά.

  Μέσα στον κίτρινο φάκελο (δωράκι από την αγαπημένη μου καθηγήτρια ever) με το υπέροχο και τόσο χρωματιστό εξώφυλλο που απεικονίζει δυο ποντικάκια, έχω αρχειοθετήσει όλες τις εργασίες, κείμενα, φωτογραφίες, σημειώσεις, κ.α. από τα 2 χρόνια (2008-2010) που πήγαινα στο νυχτερινό Γυμνάσιο. Μέσα σε αυτό βρήκα και την ζελατίνα με τις σημειώσεις και φωτοτυπίες από τα μαθήματα “Ψυχολογίας”.

  Τότε θυμάμαι, για λιγότερο από ένα τρίμηνο(;) και για 2 φορές την εβδομάδα πήγαινα ‘επίσκεψη’ στο γραφείο της κυρίας Βίκυς (Ψυχολόγος)  και μιλούσα προσωπικά μαζί της. Πρώτη φορά άνοιξα τόσο πολύ την Καρδιά μου και μίλησα λέγοντας πράγματα για τη Ζωή μου αλλά ειδικά τι περνούσα εκείνον τον καιρό, ενώ ξεκίνησα ξανά το σχολείο για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου, κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι κάνανε τα αδύνατα δυνατά για να τα παρατήσω. Φυσικά, όπως ξέρετε όχι απλά δε τα παράτησα αλλά έφτασα παραπάνω από όσα φανταζόμουνα ή ονειρευόμουνα. Μάλιστα, λίγο πριν αποφοιτήσω από το νυχτερινό Γυμνάσιο η κυρία Βίκυ με είχε φωνάξει στο γραφείο της και μου είχε πει “Ελπίζω οι συναντήσεις μας να σε βοήθησαν να γνωρίσεις λίγο καλύτερα τη Μαρία και να βλέπεις λίγο πιο διαφορετικά τα πράγματα.” και μου έδωσε και ένα μικρό δωράκι που είχε αγοράσει το πρωί ειδικά για εμένα. Ήταν ένα βιβλίο, για το οποίο σας έχω ήδη μιλήσει ΕΔΩ σ’ αυτή την ανάρτησή μου. Φυσικά και με είχε βοηθήσει, περισσότερο από όσο φαινόταν.

  Θυμάμαι, επίσης, πολύ καλά και σε τι ψυχολογική κατάσταση ήμουν τότε και γενικά πως ήμουν σε συμπεριφορά και τρόπο σκέψης. Το “τότε” με το “σήμερα” απέχουν πολύ μεταξύ τους και όχι μόνο λόγω του χρόνου. Σήμερα είμαι πολύ διαφορετική, πολύ πιο δυνατή, πολύ πιο διαμορφωμένη και ‘κατασταλαγμένη’ η προσωπικότητά μου από ότι “τότε” που ήταν σαν να ξανά-γεννήθηκα και λες ήμουν στα πρώτα βήματα όλων των πραγμάτων… Ευτυχώς δηλαδή, έκανα βήματα μπροστά και όχι πίσω! 

  Τέλος πάντων, ένα από τα μαθήματα που κάναμε όλη η τάξη με την κυρία Βίκυ ήταν και τα παρακάτω που θα σας δείξω μέσα από τις φωτοτυπίες (που τις σκάναρα) που μας είχε μοιράσει τότε. Ένα από τα μαθήματα ήταν Η γλώσσα του Σώματος” τριών διαφορετικών τύπων ανθρώπων”, σε κάποια άλλη ανάρτηση, αν τα καταφέρω, θα σας δείξω και τα υπόλοιπα. Όπως θα δείτε πάνω στις φωτοτυπίες αναγράφεται (όπως συνήθιζα ευλαβικά να κάνω και συνεχίζω να κάνω) και η ‘τότε’ ημερομηνία “Παρασκευή 22/5/2009”.

 
1. Ο Καλόψυχος άνθρωπος
1. Ο Καλόψυχος άνθρωπος… με τα χαρακτηριστικά ενός ποντικιού.

Τα ποντικάκια μπορεί να είναι καλόψυχα αλλά μερικές φορές είναι τόσο καλόψυχα που αφήνουν τους άλλους να ενεργούν εις βάρος τους κι έτσι συχνά ποδοπατούνται. Θέλουν να είναι συμπαθητικά κι επιτρέπουν στους άλλους να κάνουν αυτό που θέλουν (ακόμα κι αν αυτό τα πληγώνει) και δε φανερώνουν ποτέ τα πραγματικά τους συναισθήματα.

Η “ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ” ενός ποντικιού περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:
- δεν κοιτάει τους άλλους στα μάτια
- μιλάει χαμηλόφωνα, κομπιάζει και, καμιά φορά η φωνή του τρεμοπαίζει ή ακούγεται σαν κλαψούρισμα
- είναι αρκετά νευρικό κι ανήσυχο.

Ένας άνθρωπος με τα χαρακτηριστικά ποντικιού δίνει την εντύπωση πως μπορεί εύκολα να πέσει θύμα ή να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη. 


*Περισσότερα δείτε τη φωτο-τυπία.



 

2. Ο Επιθετικός άνθρωπος
2. Ο Επιθετικός άνθρωπος… με τα χαρακτηριστικά ενός τέρατος. 


Τα τέρατα μπορεί να είναι καλόψυχα αλλά συνήθως είναι εχθρικά και δε νοιάζονται πολύ για τους άλλους. Ποδοπατούν τα καλά ποντικάκια και ιδιαίτερα εκείνα που δεν τολμούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Θέλουν να γίνεται πάντα το δικό τους ακόμα και αν αυτό είναι σε βάρος των άλλων. Προσπαθούν πάντα να βγαίνουν νικητές, ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει το να πληγώσουν τα συναισθήματα κάποιων άλλων.



Η “ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ” ενός τέρατος περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

- κοιτάει επίμονα τους άλλους στα μάτια

- μιλάει μεγαλόφωνα, συχνά σαρκαστικά ή άγρια

- μιλάει γρήγορα

- είναι επιβλητικό και έτοιμο για καβγά.





*Περισσότερα δείτε τη φωτο-τυπία.



3. Ο Αποφασιστικός άνθρωπος

3. Ο Αποφασιστικός άνθρωπος… με τα χαρακτηριστικά του αποφασιστικού ανθρώπου. 


Οι αποφασιστικοί άνθρωποι είναι καλόψυχοι χωρίς να είναι υποχωρητικοί. Υποστηρίζουν τον εαυτό τους και τα δικαιώματά τους, λένε ειλικρινά και άμεσα αυτό που σκέφτονται και αναγνωρίζουν τα δικαιώματα και τα συναισθήματα των άλλων. Σέβονται τους άλλους ανθρώπους και δεν επιχειρούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους σε όσους θεωρούν πιο αδύναμους από τους ίδιους. 



Η “ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ” του αποφασιστικού ανθρώπου περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

- κοιτάει το συνομιλητή του στα μάτια

- στέκεται με σιγουριά και ευθύτητα

- μιλάει με σαφήνεια και σταθερότητα (ούτε πολύ δυνατά ούτε πολύ σιγά).



Το αποφασιστικό άτομο δε νοιώθει την ανάγκη να κρύβεται ή να επιδεικνύεται. Είναι απλά ικανοποιημένο με το να είναι ο εαυτός του.



*Περισσότερα δείτε τη φωτο-τυπία.







“Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν! Δοκιμάζοντας, προσπαθώντας και τολμώντας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!” μας έλεγε τότε η κυρία Βίκυ και είχε δίκαιο. 






_____________________________________
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫
Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και χωρίς πρώτα την έγκρισή της αρθρογράφου. Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!  
©Copyright 2010-2015 *ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)*
*All rights reserved

12 σχόλια :

  1. Μετά από αυτό το post, θα ήθελα πολύ να σφίξω το χέρι της κυρίας Βίκυς, γιατί κατάφερε να σε κάνει να αρχίζεις να εξωτερικεύεις αυτό το υπέροχο χρυσωρυχείο που είχες μέσα σου!
    Στην τρίτη κατηγορία δεν είμαστε? Τί, όχι???!
    ;-)
    ΣΣΜΟΥΤΣ! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aχ, Γιάννα μου κι εγώ θα ήθελα να της σφίξω (ξανά) το χέρι της κυρίας Βίκυς...
      Φυσικά και στην 3η κατηγορία είμαστε!
      Είπα να γράψω και σε ποια κατηγορία είμαι, αλλά μετά σκέφτηκα αφού με ξέρετε πια, οπότε τι να γράψω; το αυτονόητο μάνα μου; Χαχαχα!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  2. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί άνθρωποι σαν την Κυρία Βίκυ.
    Όσο για την γλώσσα του σώματος, εγώ την προσέχω πάντα, λέει αλήθειες που τα χείλη μπορεί και να καλύπτουν.
    Σμουτς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, μακάρι να υπήρχαν πολλοί... τουλάχιστον να συναντήσουμε (ή όποιοι έχουμε συναντήσει) 1-2 τέτοιους ανθρώπους.
      Εγώ είμαι απ' τις τυχερές και έχω να το λέω!
      Ναι, το πήρα το μάθημά μου! Πλέον προσέχω πολύ περισσότερο τη "γλώσσα του σώματος", μιας και τα χείλη ...μας κάψανε!
      Φιλιά κούκλα!

      Διαγραφή
  3. Πολύ πολύ σπουδαία τα φυλλάδια που μοιράστηκες μαζί μας Μαρία , μα κυρίως η παρουσία της κ. Βίκυ που υπήρξε τόσο καταλυτική στη ζωή σου !!! Εναν τέτοιο άνθρωπο έχω συναντήσει και εγώ και νιώθω ευλογημένη για την παρουσία του ..Μακάρι να υπάρχει στη ζωή του κάθε ανθρώπου ένας αληθινός ψυχολόγος!!!
    Καλό Σ/Κ με τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς όπως τα λες nikol μου! Μακάρι να υπάρχουν τέτιοι Ψυχολόγοι και να βοηθάνε όσους τους έχουν ανάγκη. Εμένα με βοήθησε πάρα μα πάρα πολύ και γι' αυτό τη θυμάμαι με αγάπη και εκτίμηση!
      Καλή κυριακή να έχουμε!

      Διαγραφή
  4. Πόσο ωραία είναι να ταξιδεύεις στο παρελθον και να διαπιστώνεις οτι όσα σου φαίνονταν βουνό τότε τώρα δεν είναι τίποτα το σπουδαίο και οτι έχεις υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια!
    Να σε ενημερώσω οτι χάρη σε εσένα ξέθαψα κι εγώ τα σχέδια της νιότης μου:
    http://mamadesekrisi.blogspot.gr/2015/03/portraits.html

    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως ακριβώς τα λες Δέσποινα μου! Και εν τέλει στο τέλος αυτό που μένει είναι κάτι όμορο, είναι τα όμορφα συναισθήματα και περισσότερο οι καλές στιγ,ές!
      Τα είδα τα σχέδια σου και σου σχολίασα.... Εντθπωσιάστηκα!
      Περιμένω και τα άλλα....
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  5. Μπράβο της κ. Βίκυς και κάθε αληθινού παιδαγωγού!
    Φιλάκια πολλά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου, όντως ήταν (και πιστεύω πως είναι και τώρα) μια αληθινή και καλή παιδαγωγός.
      Καλή Κυριακή να έχουμε!

      Διαγραφή
  6. Μου αρεσε το μαθημα ψυχολογιας καναμε στο ΤΕΙ, αν και προαιρετικο πηγαινα συνεχεια, εκει εμαθα και εγω για την γλωσσα του σωματος και ειχα κολλησει με τετοιου ειδους βιβλια, κατι που και τωρα με μου αρεσουν!
    Εγω μαλλον ειμαι μια μιξη πρωτου και τριτου! ;)
    Μπραβο παντως στην κ. Βικυ, μακαρι να ηταν ολοι ετσι οι καθηγητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελευθερία μου, Εγώ ήμουν από τις λίγες που παρακολουθούσα τα μαθήματα Ψυχολογίας και μετά ιδιάιτερα με την κα Βίκυ!
      Πάντοτε έλεγα από μικρή πως θα ήθελα να ήμουν Ψυχολόγος... και Εγώ διαβάζω πολλά τέτοια βιβλία.
      Αυτή την μίξη την έχουμε λίγο πολύ όλοι!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes