23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (Τα βιβλία & Εγώ)



  Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων, ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η Unesco έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ για την “Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου”. 


"Το διάβασμα βλάπτει σοβαρά την άγνοια"


 
✎ ✎ ✎ 
 


  Την Αγάπη μου για τα βιβλία νομίζω πως την έχετε καταλάβει πια πως είναι μεγάλη, τεράστια θα έλεγα. Αγαπώ τα βιβλία, όπως αγαπώ τη μουσική, το γράψιμο, τον κινηματογράφο… όπως αγαπώ και τη θάλασσα. Η στήλη με τις “Κριτικές Βιβλίων(ή τις υπόλοιπες συναφείς με μουσική και ταινίες) δεν είναι καθόλου τυχαία ούτε την δημιούργησα για να γράφω “κριτικές”. Την δημιούργησα γιατί διαβάζω βιβλία (ακούω μουσική, βλέπω ταινίες), οπότε και γράφω γι’ αυτά. Διαβάζω τα πάντα και όταν λέω τα πάντα, εννοώ τα πάντα, όπως το ίδιο ισχύει και για την μουσική ή και τις ταινίες. Διαβάζω από ‘ελαφριά’ μέχρι και ‘βαριά’ βιβλία. Δεν έχω κολλήματα, δεν απορρίπτω κάτι αν πρώτα δεν του έχω ρίξει έστω μια ματιά, δεν μπαίνω σε καλούπια τύπου “αυτό είναι ποιότητας και το άλλο όχι”, “αυτό είναι υψηλού επιπέδου και το άλλο χαμηλού επιπέδου”, κλπ. Φυσικά και πολλά δεν μας ταιριάζουν ή δεν είναι της αισθητικής μας αλλά και πάλι κατανοώ απόλυτα ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαβάζει, να ακούει, να βλέπει, να τρώει… ό,τι του αρέσει.     

 


 Δηλώνω ότι θέλω να γίνω Συγγραφέας (νομίζω ότι το έχετε καταλάβει και αυτό!), έστω και μια απλή ‘ερασιτέχνιδα’ Συγγραφέας! Γράφω ήδη ένα(;) βιβλίο… γράφω πολλά και διάφορα! Γράφω, γράφω, γράφω …ασταμάτητα. Αυτό με γεμίζει, αυτό με ηρεμεί, αυτό με χαροποιεί, αυτό με μου ταιριάζει 100%, αυτό γουστάρω να κάνω. Πολλοί δεν κατανοούν γιατί κάποιος γράφει, ακόμα και γιατί διαβάζει. Ας πούμε, ένας από αυτούς είναι και η μητέρα μου. Κάθε τρεις και λίγο “Μου τη λέει” γιατί γράφω, γιατί διαβάζω, γιατί έχω γεμίσει τη βιβλιοθήκη μου με βιβλία. (τα περισσότερα έχουν διαβαστεί κι άλλα περιμένουν τη σειρά τους!) Της απαντάω πάντα κάπως έτσι! “Μαμά, ξέρεις υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο που διαβάζουν βιβλία! Είναι μια ασχολία αυτή όπως το να λύσεις σταυρόλεξα, όπως κάνεις εσύ ή να καθίσεις να δεις τηλεόραση. Τόσο απλά!”  

 


Εμένα προσωπικά θα με δείτε να διαβάζω στο λεωφορείο, στο μετρό, στην παραλία, σε καμιά καφετέρια, στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος, μέχρι να έρθει το “ραντεβού” μου, σε κάποιο βουνό όταν πηγαίνω για πεζοπορία και βρω ωραίο σημείο για να καθίσω,  στη βεράντα μου το Καλοκαίρι… και πάντα έξω να φοράω και τα ακουστικά, ακούγοντας ταυτόχρονα και μουσική. Μπορώ και τα συνδυάζω άψογα! Επίσης, δεν μπορώ με τίποτα να συνηθίσω το ηλεκτρονικό διάβασμα, τύπου e-book βιβλία. Θα το κάνω, μόνο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις. 



  Μου αρέσει το παραδοσιακό βιβλίο! Μου αρέσει να γυρίζω τις σελίδες, να τις “τσαλακώνω” ή να διπλώνω λίγο την άκρη της σελίδας ως “sos” σημείο. Το κάθε βιβλίο μου συνοδεύεται πάντα με έναν συγκεκριμένο σελιδοδείκτη αλλά και με μια γαλάζια συνδετήρα και επίσης με  ένα μολύβι (παλιότερα, αντί για μολύβι, είχα ένα μπλε και κόκκινο στυλό), γιατί έχω την “κακή”(;) συνήθεια να σημειώνω και να υπογραμμίζω “σοφές φράσεις”

 


  Σε επόμενες αναρτήσεις θα σας δείξω σχεδόν όλα μου τα βιβλία (εκτός από το δικό μου, τουλάχιστον, όχι ακόμα). Θα είναι ξεχωριστές αναρτήσεις σε ξεχωριστές κατηγορίες βιβλίων. Από λογοτεχνία, ποίηση μέχρι παιδικά και ‘σχολικά βιβλία’ τα οποία συμμετείχα κι εγώ στη δημιουργία τους. Να μια καλή ευκαιρία να τα συλλέξω όλα στο blog μου αλλά και μια καλή ευκαιρία να τα μοιραστώ μαζί σας και όσοι είναι “βιβλιοφάγοι”, “βιβλιόφιλοι” ή διαβάζουν, λίγο ή πολύ, και να ανταλλάξουμε απόψεις αλλά και προτάσεις βιβλίων. 

 
 
 ✍Διότι, νομίζω: “Το βιβλίο είναι ένα “ταξίδι” που κάνεις, μαζί με “αυτό”, το μυαλό, τη φαντασία, το πνεύμα, τη ψυχή σου. Ένα “ταξίδι” που έχεις κάνει σε μια προηγούμενη σου Ζωή ή που θα κάνεις κάπου, κάποτε στο μέλλον.”  (Tweet This Quote)

  
 
 
 




Stay Tuned!





Διαβάστε επίσης:
_____________________




_____________________________________
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫
Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς πρώτα την έγκρισή της αρθρογράφου.
Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
©Copyright 2010-2015 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)*

18 σχόλια :

  1. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το διάβασμα και το γράψιμο ως αγαπημένη ασχολία και το παραδέχονται, κάπως, μονάχα όταν αποφέρει χρήματα!
    Περιμένω να δω τη βιβλιοθληκη σου! (Λάτρεψα την φωτό με το Μικρό Πρίγκιπα!)
    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα, δίκιο έχεις, να πω πως δεν έχεις;
      Το χειρότερο είναι ότι κάποιος που δεν είναι του "διαβάσματος" και βλέπει τον άλλο που διαβάζει ως ...εξωγήινο ον! Ναι, ναι, κάπως έτσι! Και κάνει κάποιες γκριμάτσες... σαν να σου λέει "Δεν πας καλά!" Νια, ναι, το έχω δει πολλές φορές! Είναι πραγματικά αστείο ως λυπηρό και ...για λύπηση!

      "Ο Μικρός Πρίγκιπας" (το βιβλίο) κι Εγώ έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση!
      Θα το αναφέρω όταν θα έρθει η ώρα!
      Καλό απόγευμα και σε σένα!

      Διαγραφή
  2. Να κάνουν παρέα οι μαμάδες μας! ☺
    Διαβάζω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Όπως και γράφω για τον ίδιο λόγο. Αλλά απέχω πολύ από το να θεωρηθώ βιβλιοφάγος. Κάποτε αν περάσουν χρόνια ίσως. Γιατί έχω πολύ δρόμο ακόμα!
    Σε ευχαριστώ που μου θύμησες τη μέρα :)
    Φιλάκια πολλά!

    ΥΓ:το άλλο book ακόμα να το καταφέρω :((((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα! Ξέρεις Αριστέα μου, πρόσφατα η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα είχε πει σε συνέντευξ'η της αυτό που έγρψες: "Γράφω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς!"
      Καλά "βιβλιοφάγος" κι Εγώ δεν θεωρώ ότι είμαι... όχι ακόμα!Εγώ να δεις πόσο δρόμο έχω ακόμα! :p
      Τα φιλιά μου!

      Υ.Γ. Δεν το έχεις καταφέρει; Που ακριβως κολλάει βρε παιδί μου;

      Διαγραφή
  3. Τα βιβλία ανοίγουν τους ορίζοντές σου... Το σχολείο ίσως να μην σου προσφέρει παιδεία, αλλά το διάβασμα ενός βιβλίου, θα σε πάει ένα βήμα παρακάτω, θα σε κάνει να γνωρίσεις νέους κόσμους, θα μάθεις πτυχές του εαυτού σου που ίσως μέχρι τότε να αγνοούσες...
    Δεν μπορώ να πω πως διαβάζω τα πάντα, αλλά όταν "δεθώ" με κάτι... άσ'τα να πάνε! χαχα!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, Μαράκι μου!!!
    (Ελπίζω να θυμάσαι πως μέσα στις πρώτες αφιερώσεις του βιβλίου σου, θα είναι και αυτή προς εμένα, ε??!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου, δεν θα μπορούσα να μην συμφωνήσω μαζί σου! Έτσι ακριβώς!
      Θυμάμαι πως αγαπάς πολύ το "Ο Κόσμος της Σοφίας"... Τα έχουμε πει!

      Και ναι, θυμάμαι πολύ καλά για τη δική σου αφιέρωση του βιβλίου μου! Δεν το ξέχασα στιγμή! Μην σου πω ότι χθες που συζητούσα με κάποιον Φίλο μου για το βιβλίο μου, ήρθες στο μυαλό μου με την αφιέρωση που θυμάμαι πως σου έχω υποσχεθεί.

      Διαγραφή
  4. Πάντα μου αρεσε να διαβαζω.. Μαρια μου.. ευτυχως το εχουν και οι κορες μου...αν και οι ωρες μου ειναι μετριμενες εστω και λιγο χρονο θα ξεκλέψω απο τα υπολυπα να τον χαρίσω στο διαβασμα..πραγματι ενα βιλιο σε κανει να ταξιδευεις στα μονοπατια του... και να γινεσαι πολλες φορες ένας απο τους ήρωες του..
    Θα μου επιτρεψεις να σου προτεινω αν δεν το έχεις διαβασει το Τριανταφυλακι της τζενιφερ Ντόνελι ειναι μια τριλογια της ιδιας..για το πρωτο εχω να πω τα καλύτερα... βαση ομως της δικης μου αισθητικής... διαβαζω τώρα το δευτερο βιβλίο της.. απλως επειδή μιλαμε για βιβλία... φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, και λίγη ωρίτσ ανα έχω κι Εγώ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαβάσω μερικές σελίδες.
      Το συγκεκριμένο βιβλίο (τριλογία) που μου προτείνεις (και σ' ευχαριστώ πολύ γι' αυτό!) τα γνωρίζω! Δεν έχει τύχει ακόμη να τα διαβάσω αλλά αν θυμάμαι καλά πρέπει να τα έχω βάλει στη λίστα με αυτά που θέλω αν διαβάσω!
      Σε φιλώ και σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!

      Διαγραφή
  5. Συνέχισε να διαβάζεις και να μην ακους κανέναν
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε ΝΑΙ! Το διάβασμα και το Βιβλίο είναι μαγεία, είναι ιερά και μην ακούς τη μαμά (αγωνίες εκφράζει), εσύ απλά προχώρα, όπου θες να φτάσεις κι εμείς θα σε διαβάζουμε! Φιλάκια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μαμά "εκφράζει αγωνίες"; έτσι λες;
      Ευτυχώς που δεν ξέρει ότι γράφω βιβλίο ή ότι έχω σελίδα στο διαδίκτυο ή το χειρότερο ότι θέλω να γίνω συγγραφέας. Θα μου πει τα γνωστά της: "Μια τρύπα στο νερό θα κάνεις, τρομάρα σου!" κι άλλα που τα φτερά σου ψάχνεις να κρύψεις για να μην σου τα σπάσουν πριν ακόμη καλά-καλά τ' ανοίξεις! Χαχαχα!!!
      Εγώ συνεχίζω, προχωρώ και όποιος το επιθυμεί ...(με) ακολουθεί!
      Φιλιά πολλά Πέτρα μου!

      Διαγραφή
  7. We read to know that we are not alone...Γεια σου Μαρία μου!! Μπορώ να σου πω ότι ταυτίστηκα με τα λόγια σου!! Και εγώ κάνω ακριβώς το ίδιο με τα βιβλία μου!! Μπράβο σου για αυτό και συνέχισε να διαβάζεις, γιατί τα βιβλία είναι ο καλύτερος φίλος μας!!! (μετά τον σκύλο φυσικά χαχα) Περιμένουμε πως και πως τις αναρτήσεις με τα βιβλία σου!!! Και κάποια μέρα το δικό σου βιβλίο!! Καλή συνέχεια να έχεις και καλό σαββατοκύριακο!! Πολλά φιλούθκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς όπως τα λες ισχύουν και για μένα Βασιλική μου!
      Κάποια μέρα ...και το δικό μου βιβλίο!
      Να είσαι καλά & να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!

      Διαγραφή
  8. *Αν σου αρέσουν τα quotes, έκανα παλιά μία ανάρτηση με στιχάκια σχετικά για τα βιβλία αν θες να τη διαβάσεις!
    http://basilikis-art.blogspot.com/2013/06/books-books-and-books.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν μπορώ χωρίς βιβλία!!
    Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου είναι να ανοίξω κάποτε (όταν μεγαλώσω? χαχα, σε άλλη ζωή ίσως, δεν ξέρω πότε) ένα βιβλιοπωλείο..
    Να είσαι καλά και καλές αναγνώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Μαρία μου, αυτό με το Βιβλιοπωλείο, πέρσυ(;) η Φιλόλογός μου, μου έλεγε να ψαχτώ για Βιβλιοπωλείο, γιατί μου ταιριάζει, είναι ο χώρος μου, θα μπορώ να εξυπηρετώ, να μοιράζομαι "γνώσεις", αγάπη για τα βιβλία και με άλλους, έτσι μου έλεγε!
      Εγώ πάντως σου το εύχομαι! (Και γιατί όχι; ποτέ δεν ξέρεις!)
      :)

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes