Κριτική Βιβλίου: Βάσια Ακαρέπη - "Μια νύχτα που κράτησε χρόνια" (2013)


  Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα βιβλίο που ήθελα πολύ να διαβάσω. Και για την ακρίβεια, ήθελα πολύ να διαβάσω βιβλίο της συγγραφέας Βάσια Ακαρέπη. Την Βάσια αν θυμάμαι καλά πρέπει για πρώτη φορά να την "γνώρισα" μέσα από το blog της "Vasia is writing...", το οποίο διάβαζα συχνά. Ύστερα θυμάμαι να διαβάζω στο blog της Κατερίνας για την Βάσια και την συγγραφή της. Ε, από τότε, θυμάμαι, πως είχα την διπλά την επιθυμία να διαβάσω οπωσδήποτε βιβλίο της. Και επιτέλους η επιθυμία μου πραγματοποιήθηκε, χάρις στην Κατερίνα, η οποία μου δάνεισε (συν ένα ακόμη βιβλίο, το οποίο θα σας το παρουσιάσω αύριο) το πρώτο μυθιστόρημα της Βάσιας και συγκεκριμένα το "Μια νύχτα που κράτησε χρόνια". 

  Κατερίνα μου, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα βιβλία που μου δάνεισες, μιας και πρώτον, είχα ξεμείνει και δεύτερον, ήταν ένα "σπρώξιμο" για να το ρίξω ξανά στο διάβασμα, που το είχα 'ξεχάσει' με τα πολιτικά γεγονότα και την όχι και τόσο καλή διάθεση. Πραγματικά με το που άρχισα να διαβάζω τις πρώτες σελίδες, ένιωσα μια απέραντη ηρεμία και συνειδητοποίησα για μία ακόμη φορά, πόσο μα πόσο λατρεύω το διάβασμα, τόσο όσο λατρεύω να γράφω.




Πληροφορίες:
Είδος: Μυθιστόρημα
Σειρά: Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία
Τίτλος:Μια νύχτα που κράτησε χρόνια
Συγγραφέας: Βάσια Ακαρέπη
Εκδόσεις:
ΜΙΝΩΑΣ
, Απρίλιος 2013
Σελ.: 320 


 
 Η συγγραφέας:



Η υπόθεση:


Η άποψή μου:
  Πρώτα απ' όλα να πω ότι λάτρεψα το εξώφυλλο. Δεν ξέρω γιατί αλλά το βρίσκω ένα απ' τα ωραιότερα εξώφυλλα βιβλίων που έχω δει τελευταία. Γενικώς έχω ένα θεματάκι με τα εξώφυλλα των βιβλίων. Τα περισσότερα δεν με ξετρελαίνουν! Τα περισσότερα τα προσπερνώ και είναι κρίμα, διότι, θεωρώ κατά την ταπεινή μου άποψη πως το εξώφυλλο ενός βιβλίου είναι ένα συν σημαντικό για τον αναγνώστη! Αυτό το εξώφυλλο τολμώ να πω πως, έτυχε πολλές φορές, να το κοιτάζω με χαρά για αρκετά λεπτά, κι ας μην ξεφύλλιζα το βιβλίο. 
  
 Μετά, λάτρεψα την γραμματοσειρά. Και εδώ έχω θεματάκι. Παίζει να είναι απ' τις ωραιότερες που έχω δει σε βιβλίο. Θέλω η γραμματοσειρά να είναι στα μάτια μου, καθαρή, εύκολη, ούτε πολύ μικρό ούτε πολύ μεγάλο το μέγεθος της γραμματοσειράς. Έχει τύχει σε βιβλίο (ξένου συγγραφέα) να είναι η γραμματοσειρά καθόλου ωραία στα μάτια μου. Μικρά, κολλητά γραμματάκια-γραμματοσειρά που με κούραζαν και δεν άντεχα ούτε με τα γυαλιά μου να τα διαβάσω. Και παραδέχομαι πως αυτός ήταν και ο λόγος που δεν μπόρεσα να συνεχίσω την ανάγνωση του. 

  Τώρα για το στόρι; Μου άρεσε τόσο πολύ αυτή η φαινομενικά απλοϊκή ιστορία που όμως όσο ταξιδεύεις στις σελίδες του βιβλίου και ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες σιγά-σιγά, με νοήμα, με καθόλου περιττές αλλά αναγκαίες λεπτομέρειες και αποκαλύπτονται γεγονότα, μυστικά, επιθυμίες, όνειρα, τόσο περισσότερο η ιστορία είναι κάτι παραπάνω από "απλοϊκή". 

  Είναι μια ιστορία με ένα δυνατό δίδαγμα, αυτή της συγχώρεσης, της λύτρωσης και της μοίρας που παίζει περίεργα παιχνίδια με τους ανθρώπους. Οι πρωταγωνιστές, η Κασσάνδρα και ο Μάρκος, δυο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, ψάχνουν να βρουν το νόημα της ζωής τους, να γιατρέψουν τις πληγές του παρελθόντος τους και να βρουν τη γαλήνη που τους λείπει. Αυτοί οι δυο συναντήθηκαν, βίωσαν δυνατά συναισθήματα, μοιράστηκαν μνήμες και επιθυμίες και μέσα από τις στιγμές τους, αποκαλύφθηκε ότι αυτοί οι δυο ήταν γραφτό να συναντηθούν και να τελειώσουν κάτι που είχαν αρχίσει χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Για μένα αυτή η αποκάλυψη του παρελθόντος και τι τους δένει μεταξύ τους, ήταν συγκλονιστική. Εκεί είπα: "Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή! Η ζωή και η μοίρα μας παίζουν, εμάς τους ανθρώπους, περίεργα παιχνίδια. Τέτοια παιχνίδια, που μπορεί να είναι σαν χτυπήματα κάτω απ' την μέση, που όμως τελικά γίνονται για να μας ενδυναμώνουν και να μας πηγαίνουν επιτέλους στο σωστό δρόμο της ψυχικής μας γαλήνης."  


 


  Το βιβλίο το διάβασα σε 2 ημέρες. Το ξεκίνησα μια Κυριακή του Αυγούστου, περιμένοντας το τρένο για να πάω στους Αγίους Θεοδώρους, στο εξοχικό του αδελφού μου και το τελείωσα αργά το βράδυ της επόμενης ημέρας. Το άφησα να το τελειώσω αργά το βράδυ, με την ησυχία μου. Ομολογώ πως φτάνοντας στο τελευταίο κεφάλαιο "ΤΟ ΤΕΛΟΣ" έβαλα τα κλάματα με το φινάλε της ιστορίας. Νομίζω πως ήθελα ακριβώς αυτό το φινάλε. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ήταν τόσο τρυφερό, τόσο δίκαιο και τόσο λυτρωτικό, όπως ακριβώς θα έπρεπε.

  Ναι, μου άρεσε πάρα πολύ το βιβλίο! Απλή, εύκολη, κατανοητή, καθαρή, καθημερινή και τρυφερή η γραφή της Βάσιας. Ακριβώς όπως ταιριάζει στα μέτρα μου! Δεν με κούρασε στιγμή ούτε η ιστορία ούτε οι λεπτομέρειες, ούτε τίποτα! Άπαξ και το ξεκινήσεις να το διαβάσεις, θες και να το τελειώσεις όσο πιο σύντομα γίνεται για να δεις πως θα τελειώσει η ιστορία. Μου άρεσαν όλοι οι χαρακτήρες της ιστορίας. Τους βρήκα κάτι παραπάνω από συμπαθείς. Ο κάθε χαρακτήρας/ήρωας είχε κάτι να πει, να συμπληρώσει τα κομμάτια που λείπανε από το παζλ της ιστορίας. Οπότε, όπως καταλάβατε, είναι ένα βιβλίο που άξιζε να διαβάσω και χαίρομαι διπλά που δεν έπεσα έξω στη "διάισθησή" μου για τη γραφή της Βάσιας Ακαρέπη. 
  
   Τέλος, με την πρώτη ευκαιρία, ένα από τα βιβλία που θέλω να αποχτήσω στη βιβλιοθήκη μου και φυσικά να διαβάσω τώρα το Χειμώνα, εύχομαι  να είναι και το δεύτερο βιβλίο της που κυκλοφορεί με τίτλο "Πάνθηρας Μαυρόγατος" (πατώντας πάνω στο link μπορείται να διαβάσετε περισσότερα για το βιβλίο μέσα από το blog της Κατερίνας).   





ΠΡΟΣΟΧΗ! Προς αποφυγή παρεξηγήσεων!


*Δεν είμαι Κριτικός Κινηματογράφου, ούτε Μουσικής, ούτε Βιβλίων… ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είμαι η Μαρία και απλά εκφέρω καθαρά την προσωπική μου άποψη στο κάθε θέμα που παρουσιάζω και ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Μπορεί σε μένα κάτι να μου αρέσει αλλά σε κάποιον άλλον όχι! Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι θα πρέπει εγώ ή ο άλλος να συμφωνεί ΠΑΝΤΑ με αυτά που γράφει ο καθένας.
**Δεν γράφω κριτικές, απλά για να  γράφω Κριτικές (δεν είναι αυτή η δουλειά μου) αλλά γράφω Κριτικές επειδή βλέπω ταινίες/διαβάζω βιβλία/ακούω μουσική!!!
***Το post σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ είναι διαφημιστικό!






 
 Διαβάστε επίσης:
____________________






_____________________________________
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫
Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και χωρίς πρώτα την έγκρισή της αρθρογράφου.
Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
©Copyright 2010-2015 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)*

6 σχόλια :

  1. Μα τι όμορφη παρουσιαση μας έκανες Μαράκι μου!
    Το εξώφυλλο ειναι πραγματικά πανέμορφο
    Ευχομαι να το διαβασω και εγω συντομα
    Φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι κι εγώ να το διαβάσεις και επίσης να διαβάσω και το δικό σου για να κάνω και για σένα μια παρουσίαση, μια ςκαι όσ αέχω διαβάσει, με έχουν συγκινήσει. Και θα γίνει σύντομα Φίλη μου!
      Φιλιά πολλά Κική μου!

      Διαγραφή
  2. Πωπω τι υπέροχο αφιέρωμα..!
    Συγκινήθηκα εγώ σκέψου, φαντάσου η Βάσια!
    Θυμάμαι ότι πρώτα διάβασα το βιβλίο της και ύστερα την γνώρισα από κοντά, από τις πιο όμορφες γνωριμίες!
    Σ'ευχαριστώ πολύ για τις τόσες αναφορές, δεν έπρεπε..! ♡♡
    Ετοιμάσου έρχεται νέα σακούλαααα χαχαχα
    Με κάλυψες πάρα πολύ σε όλα, ακόμα και στην γραμματοσειρά! Η β έκδοση είναι ακόμα καλύτερη, πιο ανοιχτό το χρώμα του εξωφύλλου!

    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα υπέροχο αφιέρωμα για ένα υπέροχο βιβλίο για μια υπέροχη συγγραφέα. Το λιγότερο που μπορώ έκανα!
      Από την ανάρτησή σου, είχα καταλάβει ότι η γνωριμία με την Βάσια ήταν μια όμορφη γνωριμία για σένα. Κια από τότε, κόλλησ ακι Εγώ να διαβάσω βιβλίο της, όπςω έγραψα!
      Οι αναφορές πρέπει να γίνονται, γιατί πρέπει... δεν είναι κάτι αν κρύψουμε! Είναι το ευχαριστώ, ένα "δημόσιο" ευχαριστώ...
      Θα σου επιστρέψω αυτά που διάβασα και είμαι έτοιμη για τα επόμενα... χαχαχαχα!!! (Αχ, με σκλαβώνεις Φιλενάδα μου...!)
      Φιλιά πολλάάάά!!!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes