24 Days Challenge, Day #18 - Σ … όπως λέμε… Σιωπή!

Σ… όπως λέμε… “Σιωπή”!


Άραγε από μικρά παιδιά, από την οικογένεια, από τα πρώτα χρόνια μας στο σχολείο, από όταν πλέον έχουμε ενηλικιωθεί… μαθαίνουμε ότι “Η σιωπή είναι Χρυσός”; Και είναι όντως “Χρυσός”; και ισχύει πάντα σε όλες τις περιπτώσεις; 

Σιωπή! Να είσαι σαν μια κούκλα πίσω από μια βιτρίνα και να δείχνεις αψεγάδιαστη σε εμφάνιση και συμπεριφορά, για να μην έχει να λέει ο κόσμος.

Σιωπή! Να είσαι καλή αδελφή, σύζυγος, γκόμενα, συγγενής, συνεργάτης, εργαζόμενη, συμ-μαθήτρια… για να έχεις μια άριστη (και τις περισσότερες φορές υποκριτική) σχέση με τους γύρω σου, γιατί έτσι “πρέπει” και έτσι είναι τα “καθεστώτα”.

Σιωπή! Όταν η “σωματική-λεκτική-ψυχολογική” βία έχει γίνει αναγκαστικά κομμάτι της ζωής σου, απλά σιωπάς, γιατί θα βρεθούν άτομα που θα σουν πουν ότι “Φταις -κι- εσύ”.

Σιωπή! Όταν έχεις άποψη αλλά σου απαγορεύουν να έχεις, επειδή δεν συμπίπτει, δε συμφωνεί με την άποψη που έχει ο άλλος.

Σιωπή! Όταν σε “θάβουν” πίσω από την πλάτη σου, εσύ απλά θα πρέπει να …αδιαφορείς;!

Σιωπή! Γιατί όταν μιλάνε οι “μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι(λες και η ηλικία είναι το “κλειδί” για σοφία, εμπειρίες, σεβασμό, μυαλό…) οι μικρότεροι δεν θα πρέπει να αντιμιλούν και να φέρνουν αντίρρηση σε ό,τι τους λένε, γιατί -υποτίθεται- ξέρουν καλύτερα και έχουν πάντα δίκιο.

Σιωπή! Όταν αγαπάς, νοιάζεσαι… ανέχεσαι την αδιαφορία, την κακή συμπεριφορά, την απιστία, τα ψεύτικα λόγια… γιατί φοβάσαι πως θα χάσεις αυτό που νομίζεις πως έχεις ‘ανάγκη’ να είναι στη Ζωή σου.

Σιωπή! Όταν μοιράστηκες με κάποιον άλλον το κομμάτι της ‘γνώσης’ σου, της ‘επιτυχίας’ σου, της ‘χαράς’ σου, τα ‘χρήματά’ σου, το ‘σπίτι’ σου, το ‘φαγητό’ σου, τα ‘υπάρχοντα’ σου… απλά βοήθησες με όποιον τρόπο μπορούσες και με το χέρι στην καρδιά, στο τέλος αντί για ευχαριστώ πήρες “αχαριστία”.

Σιωπή! Όταν εμπιστεύτηκες έναν άντρα, μια γυναίκα, ένα συγγενή, μια φίλη, έναν φίλο… όλα τα μυστικά της καρδιάς και της ψυχής σου και στην πορεία γεύτηκες μια ‘ωραιότατη’… προδοσία. Μετά σώπασες γιατί απλά έχασες την εμπιστοσύνη σου στα πρόσωπά τους.

Σιωπή! Όταν έπρεπε να δείξεις την ανωτερότητά σου, η σιωπή ήταν η καλύτερη απάντηση για να δείξεις την περιφρόνησης σου.  

Σιωπή! Όταν πονάς και υποφέρεις σιωπηλά, γιατί δεν υπάρχει κανείς που θα καταλάβει για αρχή… την σιωπή σου.

Σιωπή! Σε όσους σε αμφισβήτησαν, σε αδίκησαν, σε πλήγωσαν, σε πρόδωσαν, σε κάνανε εχθρό τους… η σιωπή είναι το πρώτο βήμα-σημάδι για να  τους δώσεις το καλύτερο μάθημα που πήραν ποτέ:Όταν σιωπώ δεν είναι γιατί δεν έχω κάτι να πω, είναι γιατί περιμένω την κατάλληλη στιγμή να σε ξεντροπιάσω ξεστομίζοντας όλες τις αλήθειες που δεν ήσουν ικανός να πεις ...πρόσωπο με πρόσωπο.” 

 

Σιωπή! Όταν μιλάς μόνο και μόνο για να φανείς και πετάς κάθε είδους “ανεγκέφαλη ανοησία” το καλύτερο είναι να “μασάς παρά να μιλάς”. 




Σημ.: Επειδή εγώ γράφω ότι μου κατεβαίνει απ’ το μυαλό, ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει και επιβάλλετε ο άλλος που με διαβάζει να συμφωνεί με όσα γράφω. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του, όπως το έχω κι εγώ!
(αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων!)


Η παρούσα ανάρτηση είναι/ήταν μέρος του παιχνιδιού 24 Days Challenge από την mystickland.





24 Days Challenge, Day #1, 2 & 3: Α… όπως Αγαπώ, Β… όπως Βλέμμα & Γ… όπως Γιατί!
24 Days Challenge, Day #4: Δ… όπως λέμε... Δύναμη!
24 Days Challenge, Day #5: Ε… όπως λέμε... Έρωτας!
24 Days Challenge, Day #6: Ζ… όπως λέμε... Ζωή!
24 Days Challenge, Day #7: Η… όπως λέμε... Ήχος!
24 Days Challenge, Day #8: Θ… όπως λέμε... Θάρρος!
24 Days Challenge, Day #9: Ι… όπως λέμε... Internet! 
24 Days Challenge, Day #10: Κ… όπως λέμε... Καλοκαίρι!
24 Days Challenge, Day #11: Λ… όπως λέμε... Λάθη!
24 Days Challenge, Day #12: Μ… όπως λέμε... Μουσική!
24 Days Challenge, Day #13: Ν… όπως λέμε... Νοσταλγία!
24 Days Challenge, Day #13: Ξ… όπως λέμε... Ξέρω!
24 Days Challenge, Day #14: Ο… όπως λέμε... Όνειρο!
24 Days Challenge, Day #15 Π… όπως λέμε… Πάθος!
 
24 Days Challenge, Day #16 Ρ… όπως λέμε… Ριζικό!



 
_______________________________
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog www.syllegw-stigmes.gr.
Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς την έγκρισή της αρθρογράφου. Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!
Copyright ©2010-2014 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) - ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫ *
*All rights reserve

22 σχόλια :

  1. Πόσο δίκιο έχεις!!
    Είναι αυτές οι φορές που η σιωπή είναι τόσο εκκωφαντική... Και αλίμονο στη στιγμή που θα την εξωτερικεύσεις με λόγια!!!
    Καλή σου μέρα, Μαράκι!!!
    ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Γιάννα μου, δεν ξέρω αν έχω δίκιο πάντως μιλάνε τα γεγονότα της ζωής!
      Καλή Κυριακή!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα και Καλή Κυριακή Μαράκι!
    Έχεις δίκιο σε όλα όσα αναφέρεις όμως προσωπική μου άποψη είναι πως τελικά αν το καλοσκεφτείς η σιωπή είναι όντως χρυσός γιατί δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν απαντάς, δεν υπερασπίζεσαι και δεν διεκδικείς.
    Σημαίνει πως δεν χάνεις την ψυχραιμία σου και δεν σπαταλάς την ενέργεια σου εκείνη τη στιγμή της κρίσης.
    Σταματάς, επεξεργάζεσαι και δίνεις την απάντηση σωστά και εμπεριστατωμένα όταν πρέπει και όχι όταν θέλουν οι άλλοι να σε αναγκάσουν να βγείς από τα ρούχα σου :-)

    Μου αρέσει να το βλέπω έτσι γιατί δεν είμαι από τους ετοιμόλογους ανθρώπους, είμαι από τους σκεπτόμενους και λειτουργώ καλύτερα όταν δουλεύω κάτι πρώτα και μετά απαντώ στην καλύτερη περίπτωση με ενέργειες και όχι με λόγια :-)
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Κατερίνα μου,
      Θα συμφωνήσω έτσι όπως θέτεις την δική σου προσωπική άποψη και θα σου πω ότι επειδή είμαι καλώς ή κακός ένας πολύ υπομονετικός άνθρωπος και πολύ σκεπτικός, σε σημείο εγώ να χαλιέμαι και να γίνομαι το θύμα, πιστεύω λοιπόν, πως δεν πρέπει να σιωπάς σε πιο σοβαρά θέματα αλλά κατευθείαν να το κόβεις μαχαίρι και δ εόταν καταλαβαίνεις πως ο άλλος θα το ξανά κάνει. Εξάλλου, το ότι στο τέλος άφησα τα δυο τελευταία, λέω αυτά που λες κι εσύ! Εξάλλου, εγώ πλέον δεν πιστεύωστα λόγια, μόνο στις πράξεις!

      Σ' ευχαριστώ πολύ για τοσ χόλιό σου, με βοήθησε πολύ!
      Καλή κυριακή να έχεις!

      Διαγραφή
  3. Φωνή σαν βροντή, μετά τον κεραυνό, στην απόλυτη ησυχία τα λόγια σου, Μαρία μου. Και πάντοτε είναι δυνατός ο κρότος την δεδομένη στιγμή, επειδή έχουν μαζευτεί πολλά. Δεν είναι κακή η σιωπή όμως, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το τι μέλλει γενέσθαι, και να πει α υ τ ή την τελική κουβέντα (άσε που σε περιπτώσεις λειτουργεί σαν ηχηρότατη σφαλιάρα). Γίνεται κακή, όταν γίνεται ταυτόσημη με τη δειλία. Ας κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, λοιπόν, για να γέρνει πάντα το ζύγι υπέρ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Lysippe μου,
      η σιωπή είναι πολύ κακή και επικίνδυνη όταν μαζεύεις-μαζεύεις και τότε φτάνεις στα άκρα με κακές επιπτώσεις!
      Ίσως τελικά το καλύτερο να είναι να λες αυτό που έχεις να πεις, να λύνεται η όποια παρεξήγηση κι αν ο άλλος το καταλαβάινει, έχει καλώς αν πάλι όχι, τότε σιωπάς και συνεχίζεις χωρίς να δεις σημασία. Τότε και δειλός δεν είσαι και όλα είναι υπερ σου μιας κι εσύ ήσουν εντάξεις και προς σε σένα και προς τον άλλον. Δεν ξέρω, έτσι νομίζω και έτσι μου έχει αποδέιξει η ίδια η Ζωή!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Μαράκι μου..πολλές φορές οι σιωπές επαναστατούν και μέσα μας,,και τότε γίνονται φωνές,κραυγές ίσως..που σε κάποια εξομολόγηση με τον εαυτό μας πρέπει να τις ακούμε και να τις αναλύουμε..εξαιρετική ανάρτηση!!!σου στέλνω την αγάπη μου και πολλά φιλάκια..καλή βδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Καίτη μου, δεν θα έπρεπε να μας πνίγουν οι σιωπές! Επομένως το καλύτερο θα ήταν (όπως γράφω και στο πιο πάνω σχόλιό μου) λες αυτό που έχεις να πεις, να λύνεται η όποια παρεξήγηση κι αν ο άλλος το καταλαβάινει, έχει καλώς αν πάλι όχι, τότε σιωπάς και συνεχίζεις χωρίς να δεις σημασία. Τα φιλιά μου και Καλή εβδομάδα να έχουμε! (μακάρι!)

      Διαγραφή
  5. Είναι φορές που η σιωπή δεν είναι χρυσός και προτέρημα, αλλά αδυναμία και δειλία...ίσως και τιμωρία για τον εαυτό μας...
    Πρέπει να ξέρουμε πότε να μιλάμε και πότε να σιωπάμε...να μη σιωπάμε όταν μας αδικούν ή όταν μας πληγώνουν...
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Μαρία μου, δεν θα μπορούσ να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου! Τα είπες όλα με απλά λόγια και καλύτερα από εμένα!
      Σ' ευχαριστώ! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και τροφή για σκέψη, μπράβο!

    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Φίλε μου Hengeo, αυτό ακριβώς που έγραψες, "τροφή για σκέψη".
      Καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  7. καλημερα Μαρια μου!
    καλη εβδοαμδα να εχεις!
    τελεια αναλυση!
    συμφωνω σε ολα!

    φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσα πολλές ιδιότητες και σημεία κάλυψες! Μπράβο Μαρία μου!
    Ούτε που θυμόμουν ότι δεν είχες ολοκληρώσει την πρόκληση! Λέω αν την αρχίσω κάποια στιγμή και τρίτη φορά αλλά να είναι όλα ρήματα και ποιήματα! Πώς σου φαίνεται;
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Αριστέα μου, ήθελα να καλύψω τα βασικά, τουλάχιστον αυτά που τα γνωρίζω από πρώτο χέρι και μπορώ αν έχω και μια άποψη!
      Ναι, μωρέ! Δεν το έχω ολοκληρώσει το παιχνίδι! Το ξέρω, θα έπρεπε να το έχια τελειώσει από πέρσι αλλά...
      Απ' την άλλη, λέω θα ήταν και κάπως δύσκολο να γράφω κάθε μέρα και για ένα γράμμα, μιας και γράφω για πολλά και διάφορα (και από την καθημερινή μου τρέλα) που λογικό είναι να μην έχω καθημερινές αναρτήσει αυτού του παιχνιδιού! Αλλά κοντελυω να το τελειώσω, ναι!!!

      Αν το ξεκινήσεις πάλι, να είναι όλα ρήματα και ποιήματα; Πωπω δύσκολο εμένα μου φαίνεται αλλά πολύ τέλεια ιδέα. Το έχεις καισ την Ποίηση, οπότε γιατί όχι;
      Φιλιά! Καλή εβδομάδα να έχουμε!
      (αν και με λίγο άγχος, γιατί γράφω συνέχεια διαγωνσίμσατα, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, μετά ...ούφ!)

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. *Κική μου, σ' ευχαριστώ πολύ για την πρόσ(κ)ληση και το βραβειάκι! Το είδα!
      Σύντομα το δικό μου post! :)

      Διαγραφή
  10. Η σιωπή είναι χειρότερη καμιά φορά από το να μιλήσεις..
    Θα συμφωνήσω σε όλα μαζί σου!!
    Σε καληνυχτώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Κλεονίκη μου, θα συμφωνήσω μαζί σου!
      "Η σιωπή είναι χειρότερη καμιά φορά από το να μιλήσεις..." γιατί σε τσακίζει και πολλές φορές σε λυγίζει σ-γά-σιγά!
      Λάθος!
      Καληνύχτα κούκλα μου!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes