🍿Movie in Cinema Κριτική: Inferno (2016)


  Την περασμένη Πέμπτη 13 Οκτώβρη, βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία μυστηρίου "Inferno" (βασίζεται στο τελευταίο ομώνυμο best seller μυθιστόρημα του Dan Brown που είχε κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2013) με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks, ο οποίος επιστρέφει για τρίτη φορά στον ρόλο του Καθηγητή και ειδικό της Σημειολογίας Ρόμπερτ Λάνγκντον και τον Ron Howard στην ίδια καρέκλα του σκηνοθέτη.

    Προσωπικά την περίμενα πως και πως να τη δω. Πρώτον, γιατί μου αρέσουν τα βιβλία και η γραφή του Νταν Μπράουν. Δεύτερον, μου άρεσαν πάρα πολύ οι δυο προηγούμενες ταινίες που βασίζονται στα ομώνυμα βιβλία του συγγραφέα "Κώδικα Ντα Βίντσι" το 2006 και τους "Πεφωτισμένους" το 2009 και τρίτον, πριν τρία χρόνια, διάβασα το βιβλίο "Inferno", οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάω αμέσως να δω την ταινία. Α! αν θέλετε και τέταρτον, και μόνο που πρωταγωνιστεί ο υπερλατρεμένος Tom Hanks και μάλιστα σε αγαπημένο ρόλο ενός αγαπημένου μου χαρακτήρα βιβλίων, φτάνει και περισσεύει για μένα.


 

*Η υπόθεση της ταινίας:
Ο Robert Langdon (Tom Hanks) ξυπνάει σε ένα νοσοκομείο της Ιταλίας με αμνησία. Το μόνο που μπορεί να θυμηθεί είναι το ατύχημα που τον έφερε στο νοσοκομείο. Ενώνει τις δυνάμεις του με την έξυπνη Dr. Sienna Brooks (Felicity Jones), η οποία αναλαμβάνει να τον βοηθήσει στην εξιχνείαση του μυστηρίου και στο να σώσει τον κόσμο από την πανούκλα που έχει ειδικά διαμορφωθεί για την καταστροφή του. Μαζί θα διασχίσουν την Ευρώπη στην προσπάθειά τους να εξιχνιάσουν τα στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα θα επισκεφτούν τα πιο σημαντικά μνημεία των πόλεων για να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ μεταξύ τους. Ο Langdon είναι ο μοναδικός που μπορεί να λύσει το μυστήριο και να σώσει τον κόσμο από την μόλυνση και τον μαζικό θάνατο. Την ίδια στιγμή όλα στον κόσμο μοιάζουν ανεστραμένα και η προφητεία του Δάντη για την Κόλαση μοιάζει απόλυτα και άκρως αληθινή.
   

*Το trailer της ταινίας: [Με ελληνικούς υπότιτλους]
Σκηνοθεσία: Ron Howard
Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Felicity Jones, Ben Foster, Irrfan Khan, Omar Sy, Sidse Babett Knudsen, Ana Ularu
Είδος Ταινίας: Περιπέτεια, Δράση, Μυστηρίου
Ημ/νία κυκλοφορίας (Ελλάδα): Πέμπτη 13/09/2016
Διάρκεια: 121'


Άλλες ταινίες του Σκηνοθέτη Ron Howard:


Άλλες ταινίες του Tom Hanks:

 

*Η άποψή μου:
   Η ταινία ξεκινάει με τον Καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκντον να είναι τραυματισμένος στο νοσοκομείο έχοντας αμνησία, παραισθήσεις, μια φράση όπως "Ψάξε και θα βρεις" να γυρνάει συνεχώς στο μυαλό του ως μια φωνή που του μιλάει, και με μια αδύναμη σωματική διάθεση, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε. Δεν περνούν αρκετά λεπτά και μπαίνει αμέσως στο παιχνίδι η δράση με πυροβολισμούς εναντίον του ίδιου και με κυνηγητό όπου τον βοηθάει η νεαρή γιατρός Σιένα να διαφύγει σώνοντας του τη ζωή. Αμέσως τα ερωτήματα πολλά, το ίδιο και οι πρώτες απαντήσεις που δίνονται μέσα από γρίφους. Και συγκεκριμένα μέσα από τους στίχους από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, όπου πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν και να φτάσουν στο επόμενο στοιχείο. Τα κρυμμένα στοιχεία, τους ταξιδεύει σε άλλα σημεία της Ιταλίας, όπως στην Φλωρεντία αλλά και μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί θα γίνει και το μεγάλο φινάλε. Φυσικά, όπως και στις προηγούμενες ταινίες τα κρυμμένα στοιχεία κρύβονται σε περίφημα έργα τέχνης, γλυπτά, πίνακες, μουσεία και κτίρια. Οπότε, βλέπουμε πολλές ωραίες τοποθεσίες και φυσικά μαθαίνουμε 4-5 πραγματάκια για τα έργα τέχνης και τους καλλιτέχνες αλλά και την ιστορία του κάθε κτηρίου. Και αυτό το κομμάτι με τα μεγάλα γνωστά έργα τέχνης, μουσεία και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που παίρνεις για την ιστορίας τους είναι ένα από τα γοητευτικά πράγματα αυτών των ταινιών και πόσο μάλλον οι περιγραφές των βιβλίων.

   "Όσο ψάχεις, βρίσκεις." Κάθε γρίφος λοιπόν έχει και μια απάντηση και όσο τα κρυμμένα στοιχεία γίνονται φανερά, τόσο ο καθηγητής και η γιατρός πλησιάζουν στο να μάθουν την αλήθεια, ότι πίσω από το ανελέητο κυνηγητό κρύβεται μια τρομερή απειλή για το ανθρώπινο είδος, που θα προκύψει με έναν θανατηφόρο ιό που θα αυτοδιαλυθεί και θα σκορπίσει στον αέρα.

   "Ο υπερπληθυσμός είναι η ασθένεια. Η Κόλαση είναι η θεραπεία." αυτά είναι τα λόγια του(των) παρανοικού κακού της υπόθεσης που πιστεύει ότι το πρόβλημα της εποχής είναι ο υπερπληθυσμός και για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να θυσιαστεί η μισή ανθρωπότητα -αφού δεν σέβεται το περιβάλλον και τον ίδιο τον πλανήτη που τον φιλοξενεί- για να σωθεί η υπόλοιπη και να ξαναγεννηθεί από την αρχή.

  Προσωπικά ποτέ δεν θα καταλάβω γιατί θα πρέπει να πεθαίνει χιλιάδες κόσμος ώστε να ζήσουν κάποιοι άλλοι ή ο υπόλοιπος κόσμος. Αν νιώθεις ότι μένεις άπραγος μπροστά στην καταστροφή, τότε κάνε κάτι ουσιαστικό που θα γεννήσεις φως και όχι σκοτάδι, φώναξε, μίλα, ξεκίνα να προσπαθείς να αλλάξεις εσύ πρώτα. Το να δημιουργείς έναν θανατηφόρο ιό ή να ρίχνεις βόμβες και να σκοτώνεις αθώους ανθρώπους ώστε να φοβερίσεις ή να σκορπίσεις τρόμο νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο "κάνεις κάτι καλό", λυπάμαι αλλά μόνο χειρότερα κάνεις τα πράγματα, επιβαρρύνεις την δυστυχή κατάσταση και ακόμα χειρότερα γίνεσαι συννένοχος στο έγκλημα.

   Η ταινία προχωράει ευχάριστα, με συνεχές ενδιαφέρον για το τι θα επακολουθήσει στην επόμενη σκηνή, λύνοντας κάθε επόμενο γρίφο και φτάνοντας όλο και πιο κοντά στην αλήθεια. Γρήγορη εξέλιξη και πλοκή, αρκετό μυστήριο, συνωμοσίες, προδοσίες, φυσικά μυστικά, ψέματα και αλήθειες, το γνωστό ανελέητο κυνηγητό και τρέξιμο ανάμεσα στον κόσμο, τις γνωστές κρυψώνες σε μυστικά τούνελ γνωστών μουσείων, εκκλησιών και κτηρίων, καταιγιστική δράση και διαλόγους που δεν κουράζουν, καθόλου άστοχες ή περιττές σκηνές ή ατάκες και φυσικά υπάρχουν και ανατροπές (η πρώτη μεγάλη ανατροπή θα γίνει απλά με ένα καθηλωτικό κρύο βλέμμμα. Δεν θα αποκαλύψω ποιανού βλέμμα) όπου συνειδητοποιείς ότι αυτά που ήξερες και είδες στις προηγούμενες σκηνές δεν ήταν ακριβώς αυτά που νόμιζες. Οι Φίλοι είναι εχθροί και οι εχθροί Φίλοι! Αλλά έχουμε και τροφή για σκέψη, για προβληματισμό με το θέμα του υπερπληθυσμου που είναι πολύ πιο κρίσιμο θέμα από όσο έχουμε αντιληφθεί και σίγουρα δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.


   Ο Τομ Χανς ο εξαιρετικά γνώριμος Ρόμπερτ Λάνγκντον, άψογος όπως και στις δυο προηγούμενες ταινίες. Να μην ξεχάσω να πω, πως σε τούτη την ταινία γνωρίζουμε μια παλιά σχέση του την Dr. Elizabeth Sinskey που την υποδύεται η Sidse Babett Knudsen, που αν και οι δυο προσπάθησαν και δείχνουν να θέλουν να είναι μαζί, τελικά, λόγω των επαγγελματικών τους ίσως, ακολουθεί ο καθένας ξεχωριστό δρόμο. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το παρελθόν του Λάνγκντον, όπως γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την συμειολογία και την πορεία που έει ακολουθήσει μέσα από τις υποθέσεις μυστηρίου. Η συμπρωταγωνίστρια του Φελίσιτι Τζόουνς πανέμορφη και καταπληκτική στο ρόλο της, και ίσως η καλύτερη από τις προηγούμενες κυρίες των προηγούμενων ταινιών. Παρεμπιπτόντως, όλες οι παρτενέρ του είναι γοητευτικές και με μια ιδιαίτερη ομορφιά. Επίσης, δε γίνεται να μην αναφέρω τον πολύ συμπαθή για μένα Irrfan Khan, που σε κάθε ταινία που παίζει, έχει τον τρόπο του να κλέβει τις εντυπώσεις.
 
 

*Αν αξίζει κάποιος να την δει;
   Εμένα προσωπικά μου άρεσε η ταινία, πολύ. Μπορεί "Ο Κώδικας Ντα Βίντσι" από τις τρεις μέχρι τώρα ταινίες, να παραμένει η αγαπημένη μου για πολλούς λόγους, όμως σίγουρα από πλευράς δράσης και του "κάτι παραπάνω" θα πω τους "Πεφωτισμένους" αν και πολλοί την έχουν θάψει. Κατ' άλλα, το "Inferno" μου άρεσε αλλά θα το βάλω στο τρίτη θέση ως αγαπημένη από τις τρεις. Δεν με κούρασε καθόλου, πέρασε ευχάριστα η ώρα μου. Δεν βρήκα κανένα φάουλ, τίποτα περιττό ή αδιάφορο. Πολύ καλή φωτογραφία, όμορφες εξωτερικές τοποθεσίες, ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Είχε αρκετά από την αίσθηση που ένιωσα όταν διάβασα το βιβλίο αλλά νομίζω πως το βιβλίο είναι ακόμα καλύτερο. Βέβαια, ομολογώ πως όταν διάβασα το βιβλίο, η αίσθηση που ένιωσα φτάνοντας στο φινάλε με ξίνισε αρκετά, αντίθετα στην ταινία με ικανοποίησε απόλυτα.

   Το μόνο που μου έλειπε κατά τη διάρκεια της ταινίας, ήταν η έντονη γνωστή ενορχηστρωτική μουσική (soundtrack) που παίζεται συνεχώς σε σκηνές που τα κρυμμένα στοιχεία αποκαλύπτονται. Ευτυχώς, στο φινάλε με αποζημίωσε και με το παραπάνω. Και ναι το φινάλε είναι κάργα καταιγιστικό και ενδιαφέρον! Και μάλιστα η τελευταία-τελευταία σκηνή θα σε κάνει να σκάσεις κι ένα χαμόγελο, γιατί έχει μια δόση χιούμορ ή τέλος πάντων, είναι ευχάριστα αστεία.

Διάβασε ΕΔΩ την Κριτική μου για το βιβλίο του Dan Brown"Inferno"

   Αν έχεις διαβάσει το βιβλίο, εννοείται και πρέπει να τη δεις, έστω και από περιέργεια και μόνο. Αν πάλι δεν το έχεις διαβάσει αλλά είσαι φαν του Νταν Μπράουν, πάλι αξίζει να τη δεις. Ή αν πολύ απλά έχεις δει τις δυο προηγούμενες ταινίες της 'τριλογίας' και σου άρεσαν ή γενικά σου αρέσουν οι ταινίες που να ρέουν τέτοιο μυστήριο με φαντασία που συνδυάζεται με ιστορία, δεν το σκέφτεσαι καθόλου, την βλέπεις και ...καλή σου διασκέδαση. 

______________ 

  • Info:
Διάβασα ΕΔΩ ότι "το νέο βιβλίο του Νταν Μπράουν με τίτλο "Origin" θα κυκλοφορήσει στις 26 Σεπτεμβρίου του 2017, αποτελώντας την πέμπτη κατά σειρά ιστορία με πρωταγωνιστή τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκντον, όπου θα μπλεχτεί σε επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας, λύνοντας ακόμα ένα γρίφο. Να θυμίσουμε ότι οι προηγούμενες τέσσερις ήταν οι Κώδικας Ντα Βίντσι, Άγγελοι και Δαίμονες, Το χαμένο σύμβολο και Inferno." Και έχω απλά να πω, πως αναμένω το καινούργιο βιβλίο, και γιατί όχι; Πολύ αργότερα, ίσως και μια ακόμη ταινία;


ΠΡΟΣΟΧΗ! Προς αποφυγή παρεξηγήσεων!
*Δεν είμαι Κριτικός Κινηματογράφου, ούτε Μουσικής, ούτε Βιβλίων… ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είμαι η Μαρία και απλά εκφέρω καθαρά την προσωπική μου άποψη στο κάθε θέμα που παρουσιάζω και ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Μπορεί σε μένα κάτι να μου αρέσει αλλά σε κάποιον άλλον όχι! Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι θα πρέπει εγώ ή ο άλλος να συμφωνεί ΠΑΝΤΑ με αυτά που γράφει ο καθένας.

**Δεν γράφω Κριτικές για να γράφω Κριτικές (δεν είναι αυτή η δουλειά μου) αλλά γράφω Κριτικές επειδή βλέπω ταινίες/διαβάζω βιβλία/ακούω μουσική!!!

***Το post σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ είναι διαφημιστικό!


☞Διαβάστε επίσης:
► Διαβάστε περισσότερες Κριτικές ταινιών στην στήληMovie in Cinema Κριτική
► Διαβάστε περισσότερες προτάσεις ταινιών στην στήληFilm reviews
►Περισσότερα άρθρα σχετικά με τον "Κινηματογράφο/Cinema/tv"






*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία των Ιστολογίων (blogs) ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫ & syggrafw-by-maria.blogspot.gr
Σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 (νοείται «κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης που εκφράζεται με ορισμένη μορφή») απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και χωρίς πρώτα την έγκρισή της αρθρογράφου.
Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Πες ΟΧΙ στην λογοκλοπή!
©Copyright 2010-2016 *ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)*

10 σχόλια :

  1. περιμενω πως και πως να ερθει η Τεταρτη γτ θα παω να τη δω!!! αγαπω αυτες τις ταινιες κ τα βιβλια τους με αγαπημενη σιιιγουρα τον κωδικα νταβιντσι κ εγω!. προχθες π το εβαλε στο μεγκα το ειδα για 4η φορα! μαρεσει παρα πολυ και ο τομ κανχς οποτε παλι θα καταευχαριστηθω την ταινια πιστευω!!! πολλα φιλακια Μαρακι μ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, κι Εγώ προχθές την Πέμπτη το βράδυ που η TV έπαιξε τον "Κώδικα" την είδα ούτε κι Εγώ ξέρω πια πόσε φορές. Δεν τη βαριέμαι ποτέ γιατί την αγαπώ! Να πας να δεις το "Inferno" και χαρά μου να μου γράψεις τις όποιες εντυπώσεις σου εδώ.
      Τα φιλιά μου κούκλα μου!

      Διαγραφή
  2. Ώστε την προτείνεις έτσι; Θα πάω να τη δω γιατί έχω διαβάσει το βιβλίο αλλά το ότι άλλαξαν το τέλος στην ταινία με χαλάει.Όχι γιατί συμφωνούσα ή διαφωνούσα, αλλά γιατί η μεταφορά βιβλίων στον κινηματογράφο δεν θέλω να περιέχει αλλαγές. Θα δούμε Θα πάω και θα σου πω την άποψή μου
    Ευχαριστώ για την ολοκληρωμένη εικόνα της ταινίας
    Καλό βράδυ Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου, ναι την προτείνω! Είναι στα δικά μου γούστα σίγουρα αλλά για το είδος της είναι πολύ καλή! Όχι, όχι δεν άλλαξαν ακριβώς το τέλος. Απλά η αίσθηση που είχα όταν διάβασα το βιβλίο (που ναι με το φινάλε ξίνησα κάπως)ήταν διαφορετική όταν είδα την ταινία. Αυτό!
      Όταν τη δεις, χαρά μου να περάσεις αν μου γράψεις τις εντυπώσεις σου, θα χαρώ να τις μοιραστείς μαζί μου.
      Καλή εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  3. Τις λατρεύω τις κριτικές σου Μαράκι. Για να είμαι ειλικρινής θα την επιχειρούσα έτσι κι αλλιώς, αλλά αφού την προτείνεις θα την δω με άλλη άνεση! ;)
    Να είσαι καλά γλυκό κορίτσι και πάντα να ομορφοπερνάς!
    Εύχομαι να μας ξημερώσει μια όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νια, ναι Μαρινάκι μου την προτείνω. Ευχαριστήσως θα την ξανά έβλεπα πάλι για μια ακόμη φορά και σύντομα!Αν τη δεις, πέρνα για εντυπώσεις!
      Σε φιλώ και εύχομαι και σε σένα μια όμορφη εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  4. Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση Μαράκι!
    Και μου αρέσει πολύ κι ο Χανκς :))
    Ευχαριστούμε για την πρόταση!❤❤❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χορταστική παρουσίαση!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο, Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα χορταστικά τα κάνω Εγώ ρε παιδί μου!
      Αχαχαχαχα! Να είσαι καλά Αλεξάνδρα μου!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes