Το Facebook σκοτώνει την μοναξιά; (part1)

facebook
Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι τόσες πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή και συγκεκριμένα μέσα στην δικτυακή κοινότητα του ‘Facebook’.
Βεβαίως έχω αναρωτηθεί και για τον εαυτό μου! Εγώ για εμένα έχω πολλές απαντήσεις και δικαιολογίες αν θέλεις να σου πω και να σου δώσω αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ταυτίζονται με τον υπόλοιπο κόσμο!  Ή ίσως και να ταυτίζονται;
Απ’ την άλλη άσε με εμένα, εγώ είμαι ιδιαίτερη ιδιάζουσα περίπτωση που δεν πρόκειται ποτέ να (με) καταλάβεις! Θα σου πω όμως κάποιες απ’ τις σκέψεις που έχουνε περάσει απ’ το μυαλό μου όσον αφορά την χρήση του Facebook.

1) Είναι ένα καλοφτιαγμένο και καλοστημένο τεχνολογικό προϊόν που σου προσφέρει μια δωρεάν και τεμπέλικη ικανοποίηση… (Άλλωστε, τη σήμερον ημέρα ποιος μπορεί να απαρνηθεί την τεχνολογία;)

2) Είσαι χρήστης και έχεις λογαριασμό στο Facebook είτε γιατί θέλεις να συμβαδίζεις με τα δεδομένα της εποχής είτε γιατί έχουν όλοι οι φίλοι σου και επιβάλλεται να έχεις κι εσύ είτε γιατί θέλεις να γνωρίσεις κόσμο είτε γιατί δεν ξέρεις κι εσύ πώς, πότε και για ποιον λόγο άνοιξες λογαριασμό...

3) Το Facebook (όπως και το Twitter) είναι δυο κυρίαρχα site κοινωνικής δικτύωσης με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια μέλη. Πολλοί το αποδέχονται, πολλοί είναι μέρος της δουλειάς τους και πολλοί το μισούν, γιατί όπως λένε, εξαιτίας αυτών έχει χαθεί η ανθρώπινη επικοινωνία. Εγώ πάνω σ’ αυτό θα πω πως η ανθρώπινη επικοινωνία δεν έχει χαθεί – εξαφανιστεί εξαιτίας αυτών, αλλά αντιθέτως εξαιτίας των ανθρώπων και των καταστάσεων…

4) Έχεις εθιστεί στο Facebook λόγω των απεριόριστων (και πολλές φορές άχρηστων) εφαρμογών. Όπως το να παίζεις παιχνίδια (βλέπε FarmVille, FrontierVille κ.ά), μέχρι να ανεβάζεις τα αγαπημένα σου τραγούδια και βίντεο, να γράφεις ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι, να κάνεις ‘Like’ σε Fan page, να αφήνεις ένα σχόλιο σε δημοσιεύσεις φίλων, να κάνεις ‘poke’ (το λεγόμενο ενοχλητικό σκούντημα) -που για μένα είναι πολύ ενοχλητικό όταν στο κάνει ένας που δεν είναι στην λίστα των φίλων σου-, να κάνεις αίτημα φιλίας, να αποδέχεσαι φίλους έτσι ώστε να αυξάνεται ο αριθμός των δικτυακών σου φίλων (έτσι ίσως δείχνει και το πόσο δημοφιλής είσαι;!), να γνωρίζεις κόσμο, να παίρνεις μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς, ακόμα και να φλερτάρεις (ναι, ναι αυτό κι αν γίνεται!!!) να συνομιλείς όχι με το στόμα σου αλλά με τα χέρια σου, μιας και συνομιλείς πληκτρολογώντας… και γενικά να σκοτώνεις την ώρα σου… με τις ώρες!

5) Θες δεν θες σου είναι μια (κακήclip_image002[6])συνήθεια. Και ως γνωστόν οι κακές συνήθειες όχι απλά δεν κόβονται αλλά πολλαπλασιάζονται!!! Μια συνήθεια που μετατρέπεται σε κακή όταν οι ώρες που κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή σου και δε όταν είσαι συνδεδεμένος στο Facebook είναι περισσότερες από τις ώρες που κοιμάσαι ή τις ώρες που δουλεύεις.

Για το τέλος άφησα αυτό που είναι από μόνο του νούμερο ένα. Πιστεύω πως υπάρχει τεράστια μοναξιά γύρω απ’ τους ανθρώπους. Μοναξιά σε όλα τα επίπεδα! Ενώ θα μπορούσες να βγεις έξω να διασκεδάσεις, να πας μια βόλτα, να περπατήσεις, να δεις φίλους και συγγενείς, να ‘δραπετεύσεις’ από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου που σε πνίγουν, εσύ είσαι μπροστά από έναν υπολογιστή και ασχολείσαι με τον ‘Κύριο Facebook’ κι όλα τα συναφή. Γιατί;;;
Μήπως σε τρώει η μοναξιά; Μήπως δεν έχεις κάποιον/α για να ασχοληθείς μαζί του/της; Μήπως δεν έχεις παρέα; Μήπως δεν είσαι καλεσμένος πουθενά; Μήπως δεν έχεις χρήματα για να πας για καφέ, για φαγητό, για cinema και προτιμάς να μείνεις μέσα που δεν σου κοστίζει και τίποτα; Μήπως οι καταστάσεις και η ίδια η Ζωή σε σπρώχνουν στο να ζεις μια εικονική Ζωή ή να στο πω πιο απλά… να ζεις στον δικό σου κόσμο; Ή μήπως πιστεύεις ότι το Facebook σκοτώνει την μοναξιά σου;

Εγώ ένας απλός άνθρωπος είμαι και απλά σου μεταφέρω τις τρελές μου σκέψεις -σαν σκεπτόμενος άνθρωπος που είμαι!- Μπορεί να είμαι λάθος σε όλα… εγώ  απλά καταθέτω τις σκέψεις μου!

Όμως για ένα είμαι σίγουρη! Όποια κι αν είναι τα αίτια – δικαιολογίες που ένας άνθρωπος ή εσύ ο ίδιος έχεις τόση στενή σχέση με διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, το σίγουρο είναι ότι, έτσι ή αλλιώς, για λίγο ξεχνάς τα προβλήματά σου και τις έγνοιες σου! Για λίγο ξεχνιέσαι… αρκεί όμως να μην ξεχαστείς πολύ!!! 

________________________________________________
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog syllegw-stigmes.blogspot.gr.
Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς την έγκρισή της αρθρογράφου. Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!
Copyright ©2010-2013 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) - ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ *
*All rights reserved

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes