“Δείξε Κατανόηση…” (part3)

Δείξε κατανόηση



Στην προηγούμενή μου ανάρτηση σταμάτησα λέγοντας ότι:
Κανένας μη δίνει συμβουλές του τύπου “Δείξε Κατανόηση"…” όταν οι ίδιοι με την αδιάφορη στάση τους και την απαξιωτική τους συμπεριφορά δεν δείχνουν καθόλου κατανόηση στον συνάνθρωπό τους, στον διπλανό τους, στον φίλο τους, στον συνάδελφό του, στον άνθρωπό τους.


Αυτό που ήθελα να πω και να τονίσω, σύμφωνα ΠΑΝΤΑ με τον δικό μου τρόπο σκέψης και τη δική μου προσωπική άποψη που έχω για κάποια πράγματα, είναι αυτά που ακολουθούν παρακάτω!

Όμως, εκ των προτέρων να πω ότι όσο κι αν φανούν σκληρά, υπερβολικά ή ακραία ή ακατανόητα, να πω αυτό που λέω τελευταία στον εαυτό μου  και στους γύρω μου: “Δεν είμαι τελικά εγώ η σκληρή και η δύσκολη που πάντα έλεγα πως ήμουν ή οι γύρω μου μου λένε ότι είμαι! Η ίδια η Ζωή είναι σκληρή και δύσκολη και εγώ ως κομμάτι της (της Ζωής) απλά συμβαδίζω μαζί της!” (Εντάξει, είναι μια άποψη και αυτή!)


Λέω λοιπόν τώρα εγώ ως Μαρία:


Η Κατανόηση, όπως η ευγένεια, η καλοσύνη, η αλήθεια, η μπέσα, η ευγνωμοσύνη, η δικαιοσύνη και όλες αυτές οι αρετές που δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό έχουν χαθεί στην εποχή μας, έχουν και αυτές τα δικά τους όρια. Τα περισσότερα –αν όχι όλα- έχουν ένα όριο, ξέρετε αυτή τη νοητή (κόκκινη) γραμμή, αυτό το σημείο που δεν μπορεί ή –ίσως- δεν πρέπει να ξεπεράσεις; Ακριβώς αυτό το όριο θέλω να τονίσω και να ξεχωρίσω, δηλ. την καθοριστική και βαθιά έννοια από την απλή σημασία …μια λέξης ή μιας κατάστασης. 

-Βεβαίως και πρέπει να δείχνουμε κατανόηση!
-Βεβαίως και πρέπει να είμαστε ευγενικοί!
-Βεβαίως και πρέπει να έχουμε καλοσύνη!
-Βεβαίως και πρέπει να ξέρουμε να λέμε την αλήθεια και ακόμα περισσότερο (και αυτό είναι το πιο σημαντικό) να έχουμε το θάρρος να την αντιμετωπίζουμε!
-Βεβαίως και πρέπει να έχουμε μπέσα (ή με απλά λόγια λόγο τιμής) για να μπορούμε να λεγόμαστε έντιμοι και έμπιστοι άνθρωποι!
-Βεβαίως και πρέπει να έχουμε ευγνωμοσύνη, γιατί η αντίθετη έννοια της, δηλ. η αχαριστία/αχάριστος, είναι απ’ τα χειρότερα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος!
-Βεβαίως και πρέπει να διαθέτουμε όλες αυτές τις αρετές που μας κάνουν –Καλούς- Ανθρώπους αλλά! πόσο και ως πότε;


Και ιδού αναφέρω κάποια (ίσως ακραία, υπερβολικά) παραδείγματα!
Μερικές σοβαρές ή αστείες, σημαντικές ή ασήμαντες, ρεαλιστικές ή μη περιπτώσεις!


*-Δείξε Κατανόηση… ακόμα και όταν κάποιος σε προσβάλει και σου επιτίθεται ενώ εσύ δεν τον έχεις πειράξει ποτέ!
(Και όταν λέμε ποτέ, εννοούμε δεν τον ξέρεις προσωπικά τον άνθρωπο για να έχεις κάτι προσωπικό μαζί του ώστε να έχει τέτοια συμπεριφορά!)

*-Δείξε Κατανόηση… ακόμα και όταν εσύ φέρεσαι ευγενικά και με σεβασμό στον άλλον αλλά ο άλλος πάντα είναι αγενής μαζί σου!
(Όχι μια φορά, ούτε δυο… αλλά πολλές φορές!)


*-Δείξε Κατανόηση… ακόμα και όταν υπάρχει ζήλια ή φθόνος, κακία, αχαριστία, εκμετάλλευση, εγκατάλειψη και όλα τα συναφή!
(Και όλα αυτά όταν είναι εναντίον σου!) 


*-Δείξε Κατανόηση… ακόμα και όταν κάποιος σε κατηγορεί για κάτι που δεν έκανες και δεν είπες και τελικά πληρώνεις το λάθος ενώ ευθύνεται κάποιος άλλος!
(Δυστυχώς όμως την “ρετσινιά” την έχεις πάρει!)


-*Δείξε Κατανόηση… ακόμα και όταν κάποιος μπαίνει στο σπίτι σου και σου το ρημάζει… μαζί και σένα!
(Δεν είχε να φάει μάλλον και γι’ αυτό μπήκε στο πρώτο σπίτι που βρήκε μπροστά του και εκτός από ψωμί και τυρί, για να μην φύγει με άδεια χέρια πήρε μαζί του  Laptop, κοσμήματα, λεφτά κ.α.)


*-Δείξε Κατανόηση… ακόμα και όταν κάποιοι πατάνε στις πλάτες σου, στους κόπους σου… για να περάσουν μπροστά και να πάρουν αυτά που εσύ ο ίδιος  έχτισες με ιδρώτα!
(Είναι όλοι αυτοί που πάτησαν επί πτωμάτων και έφτιαξαν …"αυτοκρατορίες”!)


*-Δείξε Κατανόηση… ακόμα και όταν ο σύντροφός σου γυρνάει σπίτι απ’ τη δουλειά και ξεσπάει πάνω σου λεκτικά και σωματικά!
(Είναι αυτό που λένε “ήταν η κακιά στιγμή και δεν θα ξανά συμβεί!” που όμως η μία κακιά στιγμή έγιναν πολλές κακές στιγμές!)


*-Δείξε κατανόηση… ακόμα και όταν το σχολείο σου έχει καταντήσει σαν καφενείο που πας και σκοτώνεις την ώρα σου επειδή δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις στη Ζωή σου, -άσχετα  αν εσύ -και πολλοί άλλοι- έχεις πάει για να αποχτήσεις μαθητική γνώση!- Συν ότι ο μαθητής δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία όσο ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής, οι δάσκαλοι, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το Υπουργείο Παιδείας.
(Η καραμέλα ότι οι δάσκαλοι-καθηγητές (ποτέ δεν κατάλαβα ποια είναι η διαφορά δάσκαλου-καθηγητή. Το ίδιο έργο δεν προσφέρουν;) κάνουν λειτούργημα έχει καταντήσει ανέκδοτο στην εποχή μας!)


*-Δείξε Κατανόηση… ακόμα και όταν δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ και περιμένεις τέλος του μήνα να πληρωθείς αλλά ο εργοδότης σου, σου λέει πως δεν υπάρχουν λεφτά, θα σε πληρώσω τον άλλον μήνα! (Έρχεται και ο επόμενος μήνας, και ο επόμενος… και πάλι η ίδια …δικαιολογία!)


*-Δείξε Κατανόηση… ακόμα και  όταν οι πολιτικοί της χώρας σου αναγκάζονται να δέχονται τα μνημόνια, όταν ψηφίζουν κάθε μήνα νέα μέτρα, όταν βάζουν να πληρώσεις νέους φόρους που στην ουσία φόρους που δεν χρωστάς, όταν σου λένε ότι θα δουλεύεις 10 ώρες την ημέρα αλλά θα πληρώνεσαι με “ψίχουλα”… όταν σε διαβεβαιώνουν λέγοντας σε σένα, σε όλο το λαό πως ό,τι συμβαίνει και ό,τι γίνεται… το κάνουν για το καλό της Χώρας σου, για το καλό το δικό σου!
(Ε, μα! εσύ άνθρωπε, ανθρωπάκι, λαός και κάθε είδους ον, άντε μπράβο, που συνέχεια παραπονιέσαι και τους καταριέσαι για το …καλό που σου κάνουν! Δεν ντρέπεσαι λιγάκι! Μα σε παρακαλώ δείξε λίγη Κατανόηση!)


Όλα αυτά τα παραδείγματα, αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι κάποια απ’ τα όρια το να μην δείχνουμε πλέον τόση  Κατανόηση όσο δείχναμε πριν;  Δηλαδή, σαφώς και πρέπει να έχουμε  & να δείχνουμε Κατανόηση αλλά να είναι αμοιβαία αυτή η Κατανόηση για να μην γυρίσει μπούμερανγκ επάνω μας. Είναι ωραίο δηλαδή, εσύ να δείχνεις μια Ζωή Κατανόηση, υπομονή και ο άλλος καθόλου ή και ποτέ;  Εκτός και αν σου αρέσει ή προτιμάς να είσαι ο μ@λ@κ@ς και το θύμα της υπόθεσης και βάζεις πιο πάνω το φαίνεστε  από την αξιοπρέπεια σου!

Αν π.χ. αφήνεις τον άλλον να σου καταστρέφει τη Ζωή, να σε πληγώνει κι εσύ απλώς κάθεσαι και δείχνεις Κατανόηση ακόμα κι αν τρως τα χαστούκια σου, τότε συγνώμη έτσι σέβεσαι τη ...Ζωή σου και την αξιοπρέπειά σου ή τελικά την κουρελιάζεις… κάποια στιγμή; 

π.χ. εγώ σου μιλώ με ευγένεια, αλλά εσύ όχι! Συνεχίζω να σου φέρομαι με ευγένεια κι εσύ συνεχίζεις με αγένεια, ώσπου κάποια στιγμή παύω και εγώ να σου φέρομαι με ευγένεια και παίρνεις ακριβώς αυτό που δίνεις! (εκεί έχεις φτάσει στην κόκκινη γραμμή) Θα σου αρέσει στην τελική; Δεν νομίζω!

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις & γι' αυτούς τους ανθρώπους μιλάω! Για το που ξεκινάει και που τελειώνει η Κατανόηση, η ευγένεια, η καλοσύνη, η αλήθεια, η μπέσα, η ευγνωμοσύνη, η δικαιοσύνη μιλάω. 
Και προσέξτε! Δεν κρίνω τόσο τους ανθρώπους όσο την συμπεριφορά τους! Ό,τι παίρνεις, αυτό δίνεις –ίσως- στον άλλον, –ίσως- στη Ζωή! Γιατί όπως λέμε ότι η Εμπιστοσύνη κερδίζετε, έτσι και …η Κατανόηση επίσης κερδίζετε!!!



Αυτά πάντα καθαρά ως προσωπική μου άποψη! Μπορεί σε όλα να είμαι λάθος! Μπορεί σε όλα να είμαι υπερβολική! Μπορεί να είμαι απόλυτη!(που ναι παραδέχομαι σε κάποια πράγματα είμαι απόλυτη!) Αλλά …δεν τους βάζω όλους στο ίδιο καζάνι! Μιλάω για τους πολλούς! Οι λίγοι (οι καλοί, οι σωστοί) ξεχωρίζουν πάντα μέσα στο πλήθος, έτσι δεν είναι;


Και ξανά λέω επειδή εγώ γράφω ότι μου κατεβαίνει απ’ το μυαλό, ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει και επιβάλλετε ο άλλος που με διαβάζει να συμφωνεί με όσα γράφω. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του, όπως το έχω κι εγώ! (αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων!)


Και επειδή ό,τι γράφω υπάρχει λόγος και κυρίως βάση σ’ αυτά που γράφω. Επειδή –τολμώ- να τα λέω εκεί που πρέπει να τα πω αλλά δυστυχώς συναντώ “τοίχο” ή αλλιώς όπως το λέω εγώ μτφ. “ντουβάρι” τα γράφω για να ξεσπάσω και να μην τα κρατάω μέσα μου! Και θέλω να πιστεύω πως το θέμα/μάθημα “Δείξε Κατανόηση…” έχει κλείσει… και πάμε παρακάτω!


Μωρέ έτσι δεν είναι η Ζωή; Με τα πάνω της και τα κάτω της;
Έτσι κι εγώ 10 πέφτω και 10 (ξανά) σηκώνομαι! (Σκορπίνα βλέπετε!)
Και ξανά προς την αισιοδοξία τραβώ!!!
(γιατί κατά βάθος είμαι από τη φύση μου αισιόδοξα απαισιόδοξη!)


Πολύ σκέφτηκα! Πολύ φιλοσόφησα αυτές τις ημέρες! Προς το παρόν, φτάνει!
Θα επιστρέψω σύντομα με μια …γλυκιά ανάρτηση! Γιατί καλή -κάποιες φορές- η πικρή γεύση αλλά η γλυκιά γεύση είναι ακόμη καλύτερη!!! Συμφωνείτε;












__________________________________________

*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog syllegw-stigmes.blogspot.gr.

Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς την έγκρισή της αρθρογράφου. Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!

Copyright ©2010-2013 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) - ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ *

*All rights reserved

2 σχόλια :

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes