📚ΒιβλιοΚριτική: 70 Φιλόσοφοι (Σύντομα κείμενα για μεγάλα έργα) (2007)

70 Φιλόσοφοι (Σύντομα κείμενα για μεγάλα έργα)

  Είμαι πολύ χαρούμενη που θα σας παρουσιάσω ακόμα ένα βιβλίο Φιλοσοφίας. Ένα βιβλίο που το έχω διαβάσει μέχρι στιγμής 3 φορές και θα το ξανά διαβάσω κι άλλες πολύ ευχαρίστως.

   Το βιβλίο λέγεται "70 Φιλόσοφοι (Σύντομα κείμενα για μεγάλα έργα)" και το είχα αγοράσει χωρίς δεύτερη σκέψη, αν θυμάμαι καλά, πριν 2 χρόνια σε ένα από τα bazaar του nakas Book House.

   Το έχω ξαναπεί νομίζω, κάθε φορά που θα βρεθώ σε κάποιο βιβλιοπωλείο ή στις βιβλιοθήκες μεγάλων καταστημάτων ή και σε κάποιο bazaar βιβλίου, το πρώτο είδος που θα αναζητήσω είναι βιβλία Φιλοσοφίας και γενικά βιβλία που έχουν να κάνουν με σκέψεις/λόγια που έχουν πει διάφοροι άνθρωποι. Μετά θα αναζητήσω σίγουρα ελληνική λογοτεχνία κυρίως 'άγνωστων' ή όχι και τόσο γνωστών συγγραφέων. Έχω μια αγάπη στο να αναζητώ και να ανακαλύπτω βιβλία θησαυρούς που λίγοι γνωρίζουν ή και για το χ,ψ λόγο τέλος πάντων δεν κατάφεραν να γίνουν πολύ γνωστά.



*Κλικ στις εικόνες για πλήρη εμφάνιση



Πληροφορίες:
Είδος: Συλλογικό έργο
Τίτλος: 70 Φιλόσοφοι (Σύντομα κείμενα για μεγάλα έργα)
Κείμενα: Συγγραφική ομάδα "Καλώς Κείμενα"
(Ευάγγελος Χεκίμογλου, Ευφροσύνη Ρούπα, Αικατερίνη Αναστασίου, Ναυσικά Στεργίου, Πόπη Μητσοπούλου)
Εκδόσεις: Τόπος, ©2007
Σελ.: 128





Οπισθόφυλλο:



Περιεχόμενα:

  Το συλλογικό αυτό έργο με τον τίτλο "70 Φιλόσοφοι (Σύντομα κείμενα για μεγάλα έργα)" είναι ένα σχετικά απλό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο που αναφέρεται κυρίως στην Ευρωπαϊκή και Δυτική Φιλοσοφική σκέψη και την εξέλιξή της, που έχει στόχο να προσφέρει στον αναγνώστη αντικείμενο μελέτης όχι τόσο προς το 'τι είναι Φιλοσοφία' όσο στους ίδιους τους Φιλόσοφους και το έργο που έχει παράγει ο καθένας.


  Διαβάζουμε για κάποια από τα Φιλοσοφικά κινήματα (βλέπε Στωικοί, Σοφιστές, κ.α.), για τα νέα ρεύματα κατά τον 15ο και 16ο αιώνα (βλέπε θεϊστικά και αθεϊστικά συστήματα), για τους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους, του μεγάλους Λατίνους Χριστιανούς Φιλοσόφους που καθόρισαν τη Μεσαιωνική Φιλοσοφική σκέψη, διαβάζουμε επίσης για τους Φιλοσόφους της Αναγέννησης, για τους Φιλοσόφους που είχαν καθοριστικό ρόλο στο κίνημα του Διαφωτισμού, αλλά έχουμε και μερικούς Φιλοσόφους του 20ου αιώνα.









  Σε κάθε δυο σελίδες γίνεται ξεχωριστά η παρουσίαση περίπου 70 μεγάλων Φιλοσόφων, παραθέτοντας σύντομα βιογραφικά στοιχεία για τη ζωή και το έργο τους αλλά και 'μια γεύση' από αυτούσιο απόσπασμα από κάποιο σημαντικό έργο τους, όπως βλέπετε παρακάτω.  


 Ενώ το βιβλίο είναι ένα αρκετά απλό, ευκολοδιάβαστο, κατανοητό, κατατοπιστικό και σύντομο ως προς τις πληροφορίες και τη μελέτη που σου προσφέρει και κατά μεγάλο ποσοστό θα βρεις αρκετούς από τους Φιλοσόφους που γνωρίζεις και θέλεις να διαβάσεις, δεν γίνεται να μην αναφέρω στις παραλείψεις που υπάρχουν στο βιβλίο και εντοπίζονται εύκολα ειδικά αν είσαι αναγνώστης που έχεις διαβάσει αρκετή Φιλοσοφία και πάνω κάτω ξέρεις τι ψάχνεις να βρεις σε ένα ανάλογο βιβλίο. Ας πούμε, ανάμεσα στους Φιλοσόφους απουσιάζει ο Ηράκλειτος που ως γνωστόν θεωρείται ο πατέρας της διαλεκτικής φιλοσοφικής σκέψης. Νομίζω πως έπρεπε να υπάρχει οπωσδήποτε ανάμεσα στις επιλογές των Φιλοσόφων.

Επίσης, μια σημαντική παράλειψη που εντόπισα με το πρώτο ξεφύλλισμα και μου χτύπησε έντονα είναι η απουσία γυναικών που επίσης ανά τους αιώνες πρόσφεραν στην Φιλοσοφική σκέψη με το έργο τους. Αν εξαιρέσεις την μοναδική επιλογή της Σιμόν Ντε Μποβουάρ που είναι και η τελευταία που παρουσιάζεται στο κλείσιμο του βιβλίου (ας πούμε ενδεικτικά θα ήθελα να δω και την Υπατία) δεν υπάρχει καμία άλλη γυναίκα. Προσωπικά θεωρώ πως έπρεπε να επιλέξουν μερικές σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες να υπάρχουν ανάμεσα στους άντρες Φιλοσόφους, αλλιώς να μην επέλεγαν καμία να προσθέσουν. Το ότι επέλεξαν να παρουσίασουν μόνο μία, δεν θα έλεγα πως το βρίσκω στα θετικά του βιβλίου.

   Πέρα όμως από τις παραλείψεις, το συλλογικό αυτό έργο είναι ικανοποιητικό και σίγουρα ως αναγνώστης θα μείνεις ευχαριστημένος ως προς την συλλογική δουλειά που έχει γίνει ως στόχο να έχεις μια σύντομη αλλά καλή και χρήσιμη μελέτη για τους Φιλοσόφους που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο.

   Ίσως αν έχει υπάρξει ή θα υπάρξει ένα ανάλογο βιβλίο #2 συμπεριλαμβάνοντας και παρουσιάζοντας κι άλλους σημαντικούς -άντρες και γυναίκες- Φιλοσόφους που διέπρεψαν στην Φιλοσοφία, να είναι ίσως πιο ολοκληρωμένο βιβλίο.



   Προσωπικά, όπως ανέφερα στην αρχή, το έχω διαβάσει άνετα τρεις φορές και θα το ξανά διαβάσω κι άλλες φορές, γιατί πραγματικά όσοι έχουμε μια αγάπη στην Φιλοσοφία αυτό το βιβλιαράκι είναι πραγματικά αντικείμενο μελέτης πάνω στους Φιλοσόφους και στο έργο που έχουν προσφέρει.
 

    Αν πέσει στο μάτι σας, θα σας το συνιστούσα να το επιλέξετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Εξάλλου, τέτοια μικρά και ευκολοδιάβαστα βιβλία όλοι τα προτιμάμε. Αν πάλι θέλετε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf, μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ για δωρεάν λήψη.
  










ΠΡΟΣΟΧΗ! Προς αποφυγή παρεξηγήσεων!
*Δεν είμαι Κριτικός Κινηματογράφου, ούτε Μουσικής, ούτε Βιβλίων… ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είμαι η Μαρία και απλά εκφέρω καθαρά την προσωπική μου άποψη στο κάθε θέμα που παρουσιάζω και ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Μπορεί σε μένα κάτι να μου αρέσει αλλά σε κάποιον άλλον όχι! Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι θα πρέπει εγώ ή ο άλλος να συμφωνεί ΠΑΝΤΑ με αυτά που γράφει ο καθένας.
**Δεν γράφω κριτικές, απλά για να γράφω Κριτικές (δεν είναι αυτή η δουλειά μου) αλλά γράφω Κριτικές επειδή βλέπω ταινίες/διαβάζω βιβλία/ακούω μουσική!!!
***Το post σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ είναι διαφημιστικό!

 


Διαβάστε σχετικές αναρτήσεις:
______________________________

Η Βιβλιοθήκη του ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ
Η Βιβλιοθήκη του ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫... (Λίστα)
ΒιβιλιοΚριτικές: Παρουσιάσεις/Κριτικές Βιβλίων
#Διεθνής_Εβδομάδα_βιβλίου 2013! Η δική μου επιλογή Βιβλίου!
23 Απριλίου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (Τα βιβλία & Εγώ)
My blog book! Πως να μετατρέψετε το blog σας σε …βιβλίο!
Hi-5 Φώτο! 2η εβδομάδα: 5 βιβλία που αγαπώ κι υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου!
✍Bookofmylife‬: Ένα αναμνηστικό ενθύμιο βιβλίο Ημερολόγιο... (+ τα τελευταία βιβλία που απέκτησα)
✎TAG: Book
My Favorite Quotes...
Η ποίηση/στίχοι μου
Η στιγμή σου σ’ ένα ποίημα...








*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία των Ιστολογίων (blogs) ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫ & syggrafw-by-maria.blogspot.gr
Σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 (νοείται «κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης που εκφράζεται με ορισμένη μορφή») απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και χωρίς πρώτα την έγκρισή της αρθρογράφου.
Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Πες ΟΧΙ στην λογοκλοπή!
©Copyright 2010-2017 *ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)*

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes