📚ΒιβλιοΚριτική: Αλέξανδρος Ντερπούλης - Κόστα Ρίκα (2014)

📚ΒιβλιοΚριτική: Αλέξανδρος Ντερπούλης - Κόστα Ρίκα (2014)
📸 ©by mariaparask29


  Ήρθε η ώρα να σας μιλήσω για το 4ο βιβλίο που ολοκλήρωσα από τότε που ξανά βρήκα την ανάγκη να αρχίσω το διάβασμα. Σας είχα μιλήσει ΕΔΩ για την ανάγκη μου και σας έδειξα και τα πρώτα 3 βιβλία που έβαλα στην λίστα μου για το φετινό Καλοκαίρι.


⬇️
 

📚ΒιβλιοΚριτική: Αλέξανδρος Ντερπούλης - Κόστα Ρίκα (2014)
Κλικ στην Φωτο για να διαβάσετε το οπισθόφυλλο

Πληροφορίες:
Είδος:
Μυθιστόρημα
Σειρά: Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία
Τίτλος:Κόστα Ρίκα
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Ντερπούλης (blog)
Εκδόσεις: Μίνωας
1η έκδοση: Σεπτέμβριος 2014
Σελ.: 176

Άλλα βιβλία του Συγγραφέα: 
Αλέξανδρος Ντερπούλης (Βιβλιοπωλείο Πολιτεία)





Η υπόθεση:

«Φεύγω, ναι, φεύγω» έλεγε για αρκετή ώρα ακόμα με έναρθρο λόγο και όχι μόνο μεγαλόφωνα στα εσώτερα του μυαλού και του κορμιού της.
Τόσο μεγάλη σημασία είχε γι’ αυτήν, παρά την έντονη επιθυμία της να το αποδιώξει. Ήταν πλέον γεγονός ότι θα έφευγε.
Το αποφάσισε και τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει αυτή την απόφασή της.
Όλα είχαν έρθει έτσι ώστε αυτή η λύση να φαντάζει ως η μόνη διέξοδος από τον λαβύρινθο όπου παράδερνε αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια.

Η Ρόζυ επιθυμεί διακαώς να φύγει για την Κόστα Ρίκα: ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή περιμένει on line.
Στο σπίτι όλα είναι πακεταρισμένα, οι βαλίτσες έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες.
Ο παράδεισος είναι μόνο ένα κλικ μακριά.
Το μόνο που μένει είναι ένα τακ στο πληκτρολόγιο…
Αλλά δεν είναι απλό.

Το τηλέφωνο χτυπάει, το ίντερνετ κόβεται, το φορτηγό δεν έρχεται ποτέ, οι τράπεζες την καταδιώκουν για απλήρωτα χρέη, οι άντρες της ζωής της την αναζητούν, η μάνα της της αφήνει μηνύματα στον τηλεφωνητή, ο αδερφός της χτυπάει την πόρτα της…
Όλη της η ζωή, όλα τα λάθη που έχει κάνει εμφανίζονται τη στιγμή που ένα τακ στο πληκτρολόγιο θα της επιτρέψει να αποδράσει.

Όλοι έχουμε σκεφτεί κάποτε στη ζωή μας να παρατήσουμε τα πάντα και να πάμε ένα ταξίδι κάπου μακριά όπου δεν μας γνωρίζει κανείς. Τι μας κρατάει εδώ; Τι μας ωθεί μακριά;


 

Κλικ στις Φωτο για πλήρη προβολή


📚ΒιβλιοΚριτική: Αλέξανδρος Ντερπούλης - Κόστα Ρίκα (2014)



Η άποψη μου:

📚ΒιβλιοΚριτική: Αλέξανδρος Ντερπούλης - Κόστα Ρίκα (2014)
Ο Συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο "Σε όλες εκείνες..."


  Η Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Ρόζυ Χαριτοπούλου. Ένα κορίτσι της σύγχρονης κοινωνίας μας που η ζωή της είναι γύρω από ένα lifestyle θαυμασμού, υπερπολυτέλειας, καταναλωτικής μανίας,  ασταμάτητης σπατάλης χρημάτων σε shopping therapy, ακριβών ρούχων και υλικών πραγμάτων, έχει φίλους-γνωστούς-κριτές, άντρες που πάντα έφευγαν αλλά όχι στα κλεφτά και μια μητέρα και αδέλφια που την αγαπούν. Μια γυναίκα μόνη με κάκιστες επιλογές, που θέλει να την θαυμάζουν μα για λάθος λόγους.

  Μια νέα γυναίκα που από πάντα -μάλλον- τα είχε όλα, τα έζησε όλα, τα γεύτηκε όλα. Μάλλον! Ίσως! Νόμιζε! Πίστευε! πως τα είχε όλα και πως ήταν ελεύθερη και ok! Όμως τελικά είναι τα πράγματα έτσι ακριβώς όπως φαίνονται ή πλάθοντας ένα παραμύθι μιας ζωής που επιθυμείς βρίσκεις μια διέξοδο από όσα δεν μπορείς να αποδράσεις;

   Η τοποθεσία, ο χώρος, το σκηνικό (φτιάξτε εικόνα!) είναι όλο κι όλο ένα υπερπολυτελές σπίτι στο κέντρο στον έκτο όροφο με άπλετη θέα σε όλη την Αθήνα, βλέποντας αριστερά από τον Λυκαβηττό μέχρι τα Τουρκοβούνια και από την Πάρνηθα ως την Πεντέλη. Δεξιά απλώνεται η θάλασσα. Μπροστά ο Υμηττός δίνει άλλη προοπτική στον βράχο της Ακρόπολης.

   Σε αυτό το σπίτι λοιπόν μέσα σε λίγες ώρες ξετυλίγεται η ιστορία της Ρόζυς. Η Ρόζυ που μαζεύει όλα τα υπάρχοντας της σε βαλίτσες, σε αναρίθμητες κούτες για να το εγκαταλείψει, για να αφήσει πίσω την μητέρα και τα αδέλφια της και το παρελθόν που την κρατάει πίσω σε μια ψεύτικη ευτυχία, σε μια μοναξιά που προκαλείτε από την ίδια αλλά και από βάρος όλων όσων απόχτησε με δουλειά, με κόπο, με αρκετή τύχη.

📚ΒιβλιοΚριτική: Αλέξανδρος Ντερπούλης - Κόστα Ρίκα (2014)

  Η μόνη λυτρωτική σκέψη της; "Φεύγω". Μια φυγή αποφασιστική που τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την απόφαση της. Μια απόφαση για μια καινούργια -ευτυχισμένη- ζωή. Για πού; Στην χώρα των κυμάτων, την Κόστα Ρίκα! Εκεί που η ευτυχία είναι δεδομένη, γι' αυτό και απρόσβλητη. Γιατί οι άνθρωποι εκεί έχουν βρει το νόημα της ζωής. Της ζωής στην ουσία της. Στην Κόστα Ρίκα που όλα είναι αλλιώς. Εκεί όλα λειτουργούν αρμονικά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου, αφού χαρούμενοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι εργάζονται με όρεξη και μεράκι, για να έχουν οι υπόλοιποι αγαθά γεμάτα από τη θετική τους ενέργεια, Τίποτα δεν είναι βλαβερό εκεί... Έτσι πιστεύει η Ρόζυ, μετά από έρευνα που έκανε στο διαδίκτυο. Κι έτσι αποφάσισε πως πρέπει επειγόντως, όσο πιο γρήγορα γίνεται να φύγει και να αναζητήσει την ευτυχία της, εκεί! στην ονειρική Κόστα Ρίκα.

   

   Σε ένα σπίτι πια σχεδόν άδειο, σκοτεινό μα τριγύρω με ένα σωρό βαλίτσες και κούτες να κρύβουν όλες από μια ανάμνηση από μια μικρή γλυκόπικρη ιστορία. Μέχρι να έρθει η μεταφορική να τα πάρει, η Ρόζυ μεταξύ αναμονής και λήθαργου, ανασύρει στιγμές, καταστάσεις, αναμνήσεις, ανθρώπους, έρωτες, γεγονότα και συμπεράσματα αληθινά ψέματα. Και κάπως έτσι με περιγραφές καθαρές, με σαρκασμό/αυτοσαρκασμό χωρίς να χαϊδεύουν την ηρωίδα μας, ξετυλίγεται αυτός ο γυναικείος χαρακτήρας σε ένα δυνατό ψυχογράφημα της γυναικείας φύσης που το αναλύει ένας άντρας (ο συγγραφέας) με τόση εύστοχη παρουσίαση.


    Στην αρχή δεν μπορώ να πω πως είχα καταλάβει τι σόι άνθρωπος είναι η Ρόζυ. Μου έβγαζε ένα κορίτσι που τα ήθελε όλα και ήταν και λίγο αχάριστο. Όμως στην πορεία όταν άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι του βίου της με λεπτομέρειες από την υπερπολυτελή μανία της για την συμπεριφορά της και τα υλικά πράγματα και έβλεπα πως ούτε η ίδια χαρίζει κάστανα και αντιλαμβάνεται πως αναγνωρίζει τελικά πως το κάθε ψέμα το έπαιρνε για αλήθεια και πως ζούσε μια ζωή ψεύτικη που την είχε για αληθινή, τότε κατάλαβα και ποιο είναι το νόημα της φυγής της προς την Κόστα Ρίκα.


   Προσωπικά, από την μέση του βιβλίου ήμουν σίγουρη πως αυτό το ταξίδι ίσως να μην πραγματοποιηθεί. Και ίσως να ήξερα και το φινάλε της ιστορίας. Όχι τόσο γιατί η Ρόζυ όπως έλεγε και ξανά έλεγε ήταν κάκιστη στο να ακολουθήσει και να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα, όσο (επειδή το ξέρω πολύ καλά, ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον/άλλην) ότι είμαι ειδήμων στο θέμα "Φυγή/Φευγιό" και σε κάποιες σκέψεις και μερικών κινήσεων της ηρωίδας είδα ξεκάθαρα τον εαυτό μου.





  Εξάλλου, όταν έχεις πάρει μια απόφαση είτε γίνεται πάνω σε καλή ή κακή ψυχολογία και δε αυτή η απόφαση είναι με ψυχή και φυσικά έχεις και τα εφόδια για να την κάνεις πράξη, όχι μόνο ένα κλικ μακριά δεν μπορεί να σε σταματήσει αλλά ούτε ο ίδιος σου ο εαυτός. Οπότε, το τι έκανε τελικά η ηρωίδα μας, για μένα ήταν αναμενόμενο. Και δεν με πείραξε καθόλου, αντιθέτως, θεωρώ πως αυτό το φινάλε άξιζε. Ένα φινάλε που είναι η μία όψη μιας αποφασιστικής "Φυγής". Και πιστεύω πως αυτό το φινάλε ταίριαζε στην ηρωίδα και στην ιστορία της. 


    Και εν τέλει, η μεγαλύτερη σημασία, το τελικό συμπέρασμα και αυτό που αξίζει τελικά να κρατάμε πάντα δεν είναι ο προορισμός αλλά το ταξίδι. (Πάντως, πήρα εικόνες για την Κόστα Ρίκα, αν είναι όντως έτσι εκεί!) Ακόμα κι αν το ταξίδι έχει να κάνει με το να αφήσεις τα αισθήματά σου ελεύθερα να μιλήσουν και να αποφασίσουν για εσένα, για να έρθει η κάθαρση και να συνειδητοποιήσεις το ποιος είσαι, το ποιος είναι ο εαυτό σου τον εξολοκλήρου πραγματικό εαυτό σου και να καταλάβεις ποια ζωή αξίζει(ς) στα αλήθεια χωρίς σκηνοθεσία και ψέματα.
 Ναι, μου άρεσε το βιβλίο. Μου άρεσε η γρήγορη και απλοϊκή γραφή του Συγγραφέα. Το βρήκα συμπαθητικό με πολύ ενδιαφέρον και to the point οι τελευταίες δέκα(10) σελίδες που δίνουν και ένα καλό μάθημα και δίδαγμα (που τολμώ να πω πως το έχω διδαχτεί και το έχω διδάξει στον εαυτό μου ουκ ολίγες φορές) για το κάθε "φευγιό" που αναμφίβολα νιώθουμε όλοι μα όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας. (Και αυτός ήταν και ο λόγος που μου έκανε κλικ το βιβλίο και το επέλεξα.) Γιατί η πιο ειλικρινέστατη αλήθεια και απάντηση για τις φυγές μας, είναι σε αυτές τις δέκα σελίδες και σίγουρα ήδη μέσα μας. Αρκεί να αφεθούμε στην πραγματικότητα βλέποντας όπως ακριβώς είναι τα γεγονότα.


Σημ.: Άφησα για το τέλος το εξής. Ψάχνοντας στο Google περισσότερες πληροφορίες για τον Συγγραφέα (όπως κάνω πάντα και κάθε φορά!) έπεσα πάνω στο προφίλ του στο fb όπου είδα χωρίς να το περιμένω και χωρίς να το ξέρω πως έφυγε από την ζωή πριν 1+ χρόνο. Τόσο κρίμα...




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



ΠΡΟΣΟΧΗ! Προς αποφυγή παρεξηγήσεων!
*Επειδή εγώ γράφω ότι μου κατεβαίνει στο κεφάλι, ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει και επιβάλλετε ο άλλος που με διαβάζει να συμφωνεί με όσα γράφω. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του, όπως το έχω κι εγώ!
**Δεν είμαι Κριτικός Κινηματογράφου, Θεάτρου, Μουσικής, ούτε Βιβλίων και Φωτογραφίας… ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είμαι η Μαρία και απλά εκφέρω καθαρά την προσωπική μου άποψη στο κάθε θέμα που παρουσιάζω και ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Μπορεί σε μένα κάτι να μου αρέσει αλλά σε κάποιον άλλον όχι! Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι θα πρέπει εγώ ή ο άλλος να συμφωνεί ΠΑΝΤΑ με αυτά που γράφει ο καθένας.
***Δεν γράφω κριτικές, απλά για να γράφω Κριτικές (δεν είναι αυτή η δουλειά μου) αλλά γράφω Κριτικές επειδή βλέπω ταινίες/παραστάσεις/εκθέσεις, διαβάζω βιβλία, ακούω μουσική!!!
****Το post σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ είναι διαφημιστικό!




 
Διαβάστε επίσης:
_________________

#Διεθνής_Εβδομάδα_βιβλίου 2013! Η δική μου επιλογή Βιβλίου!
23 Απριλίου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (Τα βιβλία & Εγώ)
► My blog book! Πως να μετατρέψετε το blog σας σε …βιβλίο!
Hi-5 Φώτο! 2η εβδομάδα: 5 βιβλία που αγαπώ κι υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου!
✍Bookofmylife: Ένα αναμνηστικό ενθύμιο βιβλίο Ημερολόγιο... (+ τα τελευταία βιβλία που απέκτησα)
 
 


*Η ανάρτηση αυτή, όπως όλα τα κείμενα και οι εικόνες είναι πνευματική ιδιοκτησία του ιστολογίου (blog) ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫
Απαγορεύεται η τροποποίηση, η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των κειμένων καθώς και των φωτογραφιών από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς προηγούμενη αναγραφή της πηγής, γραπτή άδεια αλλά και έγκριση της δημιουργού του.
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!

Πες ΟΧΙ στην λογοκλοπή!
Copyright ©2010-2018 *ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)*

4 σχόλια :

  1. Οι παρουσιάσεις σου Μαρία είναι χάρμα ιδέσθαι. Επαγγελματική δουλειά με συνέπεια, αγάπη, μεράκι και πληροφορίες που ζηλεύουν όλοι οι λεγόμενοι ....βιβλιοκριτικοί.
    Συνέχισε κορίτσι μου. Σε απολαμβάνουμε, σε καμαρώνουμε.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου, κάνω το καλύτερο που πιστεύω και μπορώ για το κάθε θέμα που μοιραζομαι μαζί σας!
      Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται πολύ αξιόλογο βιβλίο και κυρίως μου φαίνεται σαν ένα βιβλίο που προβληματίζει βαθιά τον αναγνώστη μέσα από τη ζωή και τις επιλογές της ηρωίδας.
    Ευχαριστούμε πολύ για την πρόταση και για την παρουσίασή σου!
    Κρίμα για το συγγραφέα, ωστόσο... Νεότατος. :(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου, στον τρόπο ζωής και στην ψυχοσύνθεση της στέκεται το βιβλιο.
      Νομίζω πως λίγο ή πολύ σε αυτήν θα βρούμε τον εαυτό μας με λύπη ή απορίααπορία.
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes