Αφιέρωμα #14: 📸 «Μαρία γιατί φωτογραφίζεις;» (part2)


  Επιτέλους, να και το (καθυστερημένο) part2 με θέμα "Γιατί Φωτογραφίζω;" Στο part1, στις 19 Αυγούστου, με τίτλο "Αφιέρωμα #13: 19 Αυγούστου: Η Παγκόσμια ημέρα της Φωτογραφίας & 📸 «Μαρία γιατί φωτογραφίζεις;» (part1)" έκανα μια μικρή αναφορά στην Παγκόσμια ημέρα της Φωτογραφίας, φυσικά λόγω της ημέρας. Με αφορμή την ημέρα αυτή λοιπόν ξεκίνησα και ένα μικρό αφιέρωμα με χαρακτήρα αναδρομή στο παρελθόν μου σχετικά πως ξεκίνησε η σχέση μου με τη Φωτογραφία.

   
Καλό θα ήταν όσοι διαβάζετε το 2ο αυτό μέρος και σας ξέφυγε το 1ο, να κάνετε κλικ στον παραπάνω τίτλο με τα κίτρινα γράμματα, να τη διαβάσετε κι ύστερα να συνεχίσετε και με τούτη. Νομίζω πως από την αρχή μέχρι το τέλος θα καταλάβετε πολλά κι άλλα τόσα θα κατανοήσετε πως 'δουλεύω' Εγώ από την πλευρά μου με το χόμπι την Φωτογραφία. Το πως 'δουλεύω' πάνω στο χόμπι "Γράφω, ΣυγΓράφω και Blogάρω", σας τα έχω πει ήδη χαρτί και καλαμάρι, αν κάνετε κλικ στον τίτλο.

 
Στο μέρος 1ο, ξεκίνησα λοιπόν από το έτος 1994 με 1995 και σταμάτησα την εξιστόρηση στο σήμερα μέχρι το 2017 με μια περίληψη. Νομίζω πως σας διηγήθηκα πάρα πολλά από το παρελθόν και φτάνοντας στο σήμερα έχω να σας πω κι άλλα τόσα. Οπότε σας άφησα με το part1 αναμένοντας την συνέχεια. Ιδού λοιπόν η συνέχεια και το part2.

   
   Εδώ θα σας μιλήσω πως η Φωτογραφία πλέον μπήκε απόλυτα και σταθερά στη ζωή μου... πως η ασχολία μου αυτή με 'έσωσε' στην 3μηνη παραμονή μου στην Αυστραλία... πάνω - κάτω θα σας δώσω μια καλή εικόνα (με τους δικούς μου τρόπους) πως δουλεύω πάνω στην Φωτογραφία... θα σας δείξω μερικές φωτογραφίες μου σε φωτογραφικά κλικ και θα σας πω την δική μου άποψη για την φωτογραφία και για τον εαυτό μου ως ...Φωτογράφο. (τι λέμε ως σοφός λαός; Ό,τι δηλώσεις είσαι σε αυτή την χώρα; Αχαχα!) Και τέλος πάντων, θα σας πω και θα σας δείξω τόσα όσα πρέπει για να εξηγούμε Εγώ και για να γνωρίζετε εσείς.🙃




  Έχουμε και λέμε λοιπόν. Είχαμε μείνει πέρσι στο 2017, εκεί μέσα Άνοιξης που μου έκατσε μια ιδέα για να ξεκινήσω την συγγραφή ενός νέου βιβλίου (μαζί αλλά και ξεχωριστά με αυτό που ήδη γράφω!) που έχει σχέση με τις τρεις(3) μεγάλες αγάπες-χόμπι, όπως Συγγραφή-Μουσική-Φωτογραφία. Γι' αυτό το project του βιβλίου, θα σας μιλήσω και θα σας δείξω εν καιρό από την νέα μάλλον χρονιά. Πάντως, ενημερωτικά σας λέω πως στο instagram μου σας έχω ήδη δώσει αρκετά δείγματα, δεν ξέρω αν το έχετε πάρει είδηση. Αν πάλι όχι, καλό είναι να δίνεται σημασία στο τι φωτογραφίες μοιράζομαι μαζί σας και ειδικά να δίνεται σημασία... (δεν θα πω λεζάντες, γιατί πολύ σπάνια γράφω λεζάντες... -εννοείται και ο χαρακτήρας μου είναι να γράφω ολόκληρα κατεβατά, ακόμα και στις φωτογραφίες μου-) στα γραφόμενά μου γιατί σας δίνω υλικό από το βιβλίο, που το πιστεύετε ή όχι, εκείνη την ώρα με ένα φωτογραφικό ενσταντανέ γεννιούνται πολλές από τις ιστορίες μου. Ω, ναι είμαι πολύ καλή (και) σ' αυτό!


    Εκείνη την εποχή λοιπόν, ξεκίνησα (και συνεχίζω ακάθεκτη) να βάζω μπρος την ιδέα. Έτσι η Φωτογραφία έγινε πιο σταθερό και καθημερινό κομμάτι της καθημερινότητάς μου, όμως! από την οπτική ματιά σαν Φωτογράφος, όχι απλά σαν απλή χομπίστρια. Διαφορετικά αν δεν γινόταν, δεν θα μπορούσα και να δουλέψω με τον καλύτερο τρόπο πάνω στο βιβλίο.

    Την Άνοιξη του 2017 λοιπόν μου έκατσε στο μυαλό να παρακολουθήσω και κάποια σεμινάρια Φωτογραφίας, γιατί πραγματικά, πέρα από το φωτογραφικό μου κλικ και την καθαρή ιδιαίτερη οπτική ματιά που σίγουρα έχω, από τεχνικές γνώσεις ήμουν τότε (και λέω "ήμουν τότε" γιατί τώρα ξέρω έμαθα ένα σωρό πράγματα) ήμουν παντελώς άσχετη και αδιάβαστη. Έψαχνα λοιπόν για δωρεάν στην αρχή σεμινάρια γιατί για να πληρώσω δεν υπήρχε η δυνατότητα (όπως πάντα και κάθε φορά που θέλω να σπουδάσω κάτι). Ήταν να παρακολουθήσω αυτά τα σεμινάρια αλλά λόγω κάποιων εμποδίων (ουπς! το παράξενο θα ήταν αν δεν υπήρχαν εμπόδια καλή μου!🤣) δεν μου έκατσε. Δεν έκατσε, πήγα όπως πάντα παρακάτω. Την άφησα την σκέψη αυτήν περί σεμιναρίων στην άκρη και δεν ξανά ασχολήθηκα. Αλλά Εγώ, όπως πάντα δεν πτοήθηκα, όπως δεν κολλάω ποτέ και πουθενά. Κι ας μην έχω χρήματα, κι ας μην έχω ευκαιρίες, κι ας μην έχω τύχη, κι ας μην έχω γνωριμίες κι ας μην έχω γκόμενο ή άντρα να μου τα πληρώνει. Χεχεχε! Αλλά όπως πάντα να βρίσκω τον δικό μου τρόπο να μάθω μόνη μου την όποια τέχνη, ασχολία, δουλειά.

   Ο δικός μου τρόπος εξάλλου είναι να ψάχνω, να αναζητώ όχι μόνο στο Google αλλά και σε βιβλιοθήκες, βιβλία, εγκυκλοπαίδειες γα όσα θέλω να μάθω ως απλές γνώσεις ή και σαν έρευνα. Κάπως έτσι έμαθα λίγο πολύ την ιστορία της Φωτογραφίας, τεχνικές γνώσεις και άλλα σημαντικά που χρειάζεται να γνωρίζω. Αλλά ο καλύτερος τρόπος ήταν -και συνεχίζει να είναι- να κάνω καθημερινή πρακτική και εξάσκηση μόνη μου, κι ας μην είχα εξαρχής μια καλή φωτογραφική μηχανή ή dslr μηχανή. Το εργαλείο μου ήταν το κινητό μου τηλέφωνο και η οπτική μου ματιά. Ναι, το κινητό μου τηλέφωνο και λέω μαγκιά μου γιατί ακόμα κι όταν πολύ αργότερα ξεκίνησα επιτέλους Σεμινάρια Φωτογραφίας παίζει να ήμουν από τους ελάχιστους στο τμήμα μου που παρουσίαζαν φωτογραφίες τραβηγμένες με κινητό και άκουγα θριαμβευτικά και ενθαρρυντικά σχόλια αλλά και ελπιδοφόρα κριτική από τους συμμαθητές μου και από το δάσκαλο μου. Κι ας μην πιστεύανε πάντα πως κάποιες φωτογραφίες βρε παιδιά της τράβηξα με το κινητό μου. Θυμάμαι μάλιστα σε κάποιο μάθημα ο δάσκαλος μου κ. Νίκας μου είπε με αυστηρό ύφος "Μην διανοηθείς Μαρία να πάρεις Φωτογραφική μηχανή, γιατί είσαι είσαι πάρα πολύ καλή στην λήψη με κινητό. Ξέρετε πόσοι ξεκίνησαν με κινητό, μετά τραβούσαν με dslr και οι φωτογραφίες τους έπαψαν να έχουν αυτό το κάτι που είχαν πριν; Το έχασαν!"


 
Εγώ: No no no Δάσκαλε, δεν παίζει αυτό με μένα. Εγώ θα πάρω σύντομα dslr και εδώ θα είμαστε ακόμα, να μου πείτε την άποψη σας για τις φωτογραφίες μου και με μηχανή γιατί θα είμαι πιστεύω εξίσου καλή.

 
   Εδώ να σημειώσω πω πως σε λίγο καιρό θα σας παρουσιάσω και τις παρακάτω καινούργιες φωτογραφικές στήλες. Θα σας δείξω και όλες τις φωτογραφίες που παρουσίασα σε κάθε μάθημα στο 5μηνο Σεμινάριο Δημιουργικής Φωτογραφίας (Creative Photography) που παρακολούθησα Φεβρουάριο - Ιούνιο 2018. Να σημειώσω πως δισταχτικά ξεκίνησα το εν λόγω σεμινάριο (είναι το πρώτο μου σεμινάριο φωτογραφίας που παρακολούθησα ποτέ) διότι πίστευα πως δεν το έχω καθόλου με την Δημιουργική Φωτογραφία, αλλά δουλεύοντας περίπου 5 μήνες πάνω σε αυτό το είδος, είδα πως μπορώ μια χαρά να αντεπεξέλθω. Αλλά είναι ένα δύσκολο είδος και θέλει πολύ δουλειά.
 

Κατηγορία: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (σύντομα διαθέσιμες οι στήλες)
   



   Επειδή λοιπόν, για μια ακόμη φορά, όλα έπρεπε να περάσουν από τα χέρια μου, από το να διαβάσω και να μάθω μόνη μου, μέχρι να μαζέψω ένα ποσό για να αγοράσω μια dslr μηχανή και να γίνομαι όλο καλύτερη στην Φωτογραφία, ο πιο απλός και μάγκικος τρόπος, για αρχή ήταν να δουλέψω καθαρά ατομικά με τον εαυτό μου. Οπότε τι σκέφτηκα; Πάντα αυθόρμητα, χωρίς πάντοτε κάποιο προσχέδιο, ό,τι κλικ έκανε και μου την βάραγε στο κεφάλι ξεκινούσα ένα mini εβδομαδιαίο project με ένα συγκεκριμένο -κάθε φορά διαφορετικό- θέμα λέγοντας το κάπως έτσι "My Workshop PhotoProject" και δούλευα πάνω σε αυτό για να μάθω τις τεχνικές με κυρίως την επαγγελματική κάμερα του κινητού μου (έχω το άκρος καλύτερο μέχρι τώρα κινητό που είχα ποτέ, το Huawei P9 Lite), πάνω στην μπλε compact ψηφιακή της canon που σας είχα δείξει στο part1, πάνω στην μεταχειρισμένη άκρος σαν καινούργια DSLR που αγόρασα με όσα χρήματα κατάφερα να μαζέψω το περασμένο Μάϊο (προς το παρόν έχω την Nikon D3200) και φυσικά!!! πάνω μου για να εξελιχθώ στην τεχνοτροπία και το πιο σημαντικό απ' όλα για μένα είναι να βγάλω προς τα έξω καθαρά και απόλυτα την δική μου -συλλεκτική εννοείται πάντα- οπτική ματιά και συναίσθημα "συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας" σε κάδρα αυτά που βλέπουν τα μάτια μου και αγγίζουν όλα τα μέσα μου.



    Και ναι Κυρίες και Κύριοι, πιστεύω πως έχω καταφέρει σε μεγάλο βαθμό (έχω πολύύύύ ακόμα δρόμο μπροστά μου για να βροντοφωνάζω και να ψωνίζομαι λέγοντας για εκθέσεις και μεγάλη Φωτογράφος) σαν μια απλή χομπίστρια φωτογράφος (πως με αποκαλώ μια πολύ καλή γραφιάς;🙃 Ε, κάπως έτσι!) να έχω δημιουργήσει το δικό μου στίγμα σε όσα Εγώ σαν ΜΑΡΙΑ Π. έχω το θάρρος και το θράσος να εκφράζω. Και πως να το κάνουμε;


   Όπως έχω ξανά γράψει: 
 "Εγώ ξέρω πολύ καλά -ίσως- καλύτερα από τον καθένα να Παρατηρώ, Φωτογραφίζω και να Συλλέγω Στιγμές 😎📷 γιατί δεν ψάχνω να βρω την ομορφιά στα ήδη όμορφα και φωτεινά πράγματα που στέκονται οι περισσότεροι αλλά ψάχνω και αναζητώ 🔎 την ομορφιά στα άσχημα και σκοτεινά, διότι εκεί υπάρχει το απόλυτο φως που θα σε οδηγήσει στο αληθινό νόημα της ύπαρξης σου και ολόκληρης της ζωής. Γι' αυτό σου λέω πως μοναδικά, ξεχωριστά και συλλεκτικά Συλλέγω τις καλύτερες και με νόημα πάντα Στιγμές."



    Αρέσει δεν αρέσει, ακόμα και στην Φωτογραφία έχω τον δικό μου μοναδικό τρόπο να ξεχωρίζω, να διαφέρω και να εκφράζω όσα δεν μπορούν οι άλλοι να καταλάβουν σε εμένα την ίδια είτε μιλάω είτε όχι. (Εντάξει μια μικρή ειρωνεία και μπηχτή είναι αυτή αλλά με μια απόλυτη αλήθεια! Sorry, αλλά ή είμαστε ειλικρινής ή όχι.😇)




 Μερικά από τα χαρακτηριστικά μου ως Φωτογράφος είναι τα εξής:

  • Υπογράφω ως:   
#mariaparask29_photography 
#ΠΑΡΑΤΗΡΩ_ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ_και_ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ by mariaparask29_photography

  • Όπως συμβαίνει στα τραγούδια και στους στίχους των τραγουδιών, φυσικά στα κείμενά μου και στην ελευθέρωση των σκέψεων μου, έτσι και στην φωτογραφία πάντα μιλάω, πάντα λέω κάτι, πάντα θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα, μια προσωπική σκέψη, ένα ξέσπασμα, μια μπηχτή, μία ή και πολλές αλήθειες, μια αφιέρωση, μια εξομολόγηση.    

  • Όλες οι φωτογραφίες (ναι και όλες οι selfies μου) είναι τραβηγμένες από τα δικά μου χεράκια. Δεν έχω Φίλη, Φίλο, βοηθό, ούτε καν τρίποδο (που εδώ καλά καλά βαριέμαι να το βγάλω κι από το κουτί) για να με βοηθάει. Όλα περνούν από τα χεράκια μου γιατί ξέρω πολύ καλά τι θέλω να είναι το αποτέλεσμα ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια. Φυσικά αν τύχει και κάποια φωτογραφία μου τραβηχτεί από κάποιον άλλον, εννοείται και θα το αναφέρω και δεν θα την παρουσιάσω για δική μου. Η ίδια λογική ισχύει και για τα γραπτά μου.  

  • Κάθε μου φωτογραφία συνοδεύετε είτε με κάποιο διάσημο γνωμικό, είτε με κάποια δική μου φιλοσοφία/σκέψη/σκέψεις, είτε με κάποιο απόσπασμα από τα κείμενά μου που συλλαμβάνω εκείνη την ώρα, είτε (σπάνια) με μια μικρή αλλά με νόημα λεζάντα και φυσικά (τις περισσότερες φορές) με κάποιους στίχους τραγουδιού. Ποτέ μα ποτέ των ποτών δεν θα ανεβάσω και δεν θα μοιραστώ μια  φωτογραφία μου σκέτη με καθόλου κείμενο, διότι πολύ απλά, πάνω απ' όλα είμαι σκεπτόμενος άνθρωπος και γραφιάς, οπότε δεν γίνεται και στην φωτογραφία να μην εκφράζομαι και με τις λέξεις. (κι ας διαφωνεί ο δάσκαλος μου!)
 
  •   Το ρετουσάρισμα, η επεξεργασία, οι διορθώσεις (φωτεινότητα, αντίθεση, κορεσμό) αν χρειάζονται και οι επιλογές των φωτογραφιών μου (όπως και όλα τα κείμενά μου!) περνούν αποκλειστικά από τα δικά μου χέρια και αποφασίζω Εγώ και μόνο Εγώ για τα πάντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν δεχτώ την όποια διορθωτική "κριτική" δεν θα την λάβω υπόψιν. Απλώς, ότι παρουσιάζω και μοιράζομαι το κάνω με πλήρη επίγνωση.
 
  •   Όλες κι όλες οι λήψεις μου για κάθε φωτογραφία που τραβάω, ακόμα και για τα project μου ή τις selfies μου για να πετύχω ακριβώς την μία ή τουλάχιστον τις 5 καλές μου, είναι λίγες και καλές. Δηλαδή, δεν σπαταλάω χρόνο σε 10, 15, 30, 35 κλικ κλικ κλικ κλικ  για  το άψογο αποτέλεσμα. Είμαι πολύ καλή στο να σταματάω στα 2-5 κλικ και έγινε η δουλειά μου. 

  • Καλώς ή κακώς, όπως με την ΣυγΓραφή, έτσι και με την Φωτογραφία και με άλλες δημιουργικές ασχολίες δεν "δουλεύω" αυτό που λένε με κατά παραγγελία και με το στανιό. Αν κάτι δεν μου βγαίνει με πάθος και έτσι όπως το θέλω Εγώ η ίδια πρώτα απ' όλα, δεν δίνω δεκάρα τι μου λέει ο άλλος. Ναι μεν θα το κοιτάξω και από την άλλην πλευρά, αλλά κυρίως θα σταθώ στο να το κάνω πρώτα απ' όλα με τον τρόπο μου. Μέσα σε αυτήν την λογική ισχύει ότι μου αρέσει για αρχή να "δουλεύω" ατομικά με τους δικούς μου κανόνες που μόνο κανόνες δεν τους λες κι ύστερα αν αξίζει η όποια ομάδα και μπορεί να σεβαστεί με αλήθεια και όχι με κοροιδία την μοιρασιά της δουλειάς ή του χόμπι, τότε πολύ άνετα μπορώ να συνεργαστώ και με άλλους.
 
    •  Φωτογραφίζω κάθε είδους θέμα. Από τοπία, εγκαταλελειμμένα κτήρια, ουρανό, ηλιοβασιλέματα, αντικείμενα,  λουλούδια, πορτραίτα, αυτοπορτραίτα, ανθρώπους, σκιά... και κυρίως χεχεχε!!! την αφεντιά μου, εμένα. Καταπιάνομαι με όλα τα θέματα μέχρι να μάθω και να δω τι μου πάει, τι μου ταιριάζει απόλυτα. Αν και γενικά ως άνθρωπος, ευτυχώς είμαι λίγο απ' όλα κι όχι ένα πράγμα. Οπότε είναι λογικό ό,τι μου κάνει κλικ να το φωτογραφίζω. Αν και αρχικά πίστευα πως μου ταιριάζει η Φωτογραφία Δρόμου (Street Photography) τελικά κατάλαβα πως δεν το κατέχω όσο πρέπει για να γίνεται μια σωστή δουλειά και το αποτέλεσμα να με ικανοποιεί απόλυτα. Ναι μεν ασχολούμαι αλλά εδώ που τα λέμε με τραβούν περισσότερο τα τοπία (όχι τόσο η τουριστική φωτο), η φύση, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, ηλιοβασιλέματα... 
 
    •   Και ναι Κυρίες και Κύριοι, κ. Δικαστά το ομολογώ, το παραδέχομαι με τόλμη, πάθος και θράσος τρελαίνομαι να ασχολούμαι με τα αυτοπορτραίτα (μου) (και η σκιά μου). Η καλύτερη έμπνευση, μοντέλο, δημιουργικό φωτογραφικό οίστρο και η απόλυτη  φωτογραφική αλλά και συγγραφική και εκφραστική πρόκληση είναι η αφεντιά μου. Όχι, όχι γιατί πιστεύω πως είμαι καμιά θεά ή ψωνάρα με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου (έχω πια την καλύτερη ιδέα για τον εαυτό μου, μην μου μπερδεύεστε, ναι;). Απλά, πολύ απλά όλα όσα διαφορετικά ποικίλα πράγματα θέλω να βγάλω από μέσα μου, γίνεται από μένα την ίδια. Πως θα ήταν λοιπόν δυνατόν να μην δουλεύω με το καλύτερο μοντέλο μου, (δηλαδή την αφεντιά μου), που υπακούει στο τι ακριβώς θέλω να ελευθερώσω από μέσα μου; Εξάλλου, όλα, τα πάντα ξεκινούν (οφείλουμε να ξεκινούν) πρώτα από εμάς τους ίδιους για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε και με τους άλλους, τους γύρω μας.
 
  • Προσωπικά θεωρώ πως στα αυτοπορτραίτα (ή αλλιώς selfies) το έχω απόλυτα και ξεκάθαρα. Είμαι πολύ καλή σε αυτό το είδος, μου πάει και μου ταιριάζει γάντι  και πως το λένε; το έχω ρε παιδί μου όσο κανείς/καμιά άλλη. Αντικειμενικά και με αποδεικτικά στοιχεία (θα το έχετε δει και θα το δείτε στις φωτο που θα σας παρουσιάσω), μπορώ να με τραβήξω 10-30+ λήψεις και η κάθε φωτογραφία να είναι διαφορετική από την άλλη, να μην μοιάζει με την προηγούμενη ακόμα κι αν το θέμα, το φόντο, το κάδρο είναι το ίδιο. Μπορώ να μεταμορφώνομαι χρησιμοποιώντας απλά για αλλαγή το βλέμμα μου, το χαμόγελο μου ή μια απλή γελαστή ή αγέλαστη έκφραση. Τόσο απλά και άνετα. 
 


  
 
  • Δεν μιλάω φυσικά για 10 selfoφωτογραφίες στην σειρά που τραβάει η άλλη (εντάξει έχω μια 'φωτογράφο' στο μυαλό μου!) που είναι πάντα ανέκφραστη, αγέλαστη και η μόνη διαφορά είναι ένα τσικ πιο πάνω το φρύδι, το χείλος κι ένα τσικ δεξιά ή αριστερά. Εντάξει πείτε με κακιά, αλλά επειδή το έχω παρατηρήσει και πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να βλέπουμε τις διαφορές, αν δεν μπορείς καλή μου να τραβήξεις 5-10 διαφορετικές φωτογραφίες με το ίδιο θέμα , μείνε στις 1-2. Μετά πηγαίνει στο αδιάφορο το όλο θέμα. Α, σόρυ προσωπική καθαρά άποψη! 
 
  •    Τα φωτογραφικά μου project/πρακτική/εξάσκηση/δουλειές, εκτός από κανονικές φωτογραφίες συχνά πυκνά τις παρουσιάζω ως:

PhotoGrid/Photo Split

(Φωτογραφία πλέγμα/διαχωρισμός φωτογραφιών)
Μια φωτογραφία όπου με μια εφαρμογή την χωρίζω σε 3, 6 ή 9 κομμάτια και βλέποντας το κάθε κομμάτι, βλέπετε ξεχωριστά και το κάτι παραπάνω, μια λεπτομέρεια.



Collage
Παρουσιάζω μερικές φωτογραφίες σε κολάζ, για να μοιραστώ κάποιες διαφορετικές καθημερινές φωτογραφικές στιγμές (βλέπε 1ο κολάζ), για να δείξω ένα φωτογραφικό θέμα αλλά σε διαφορετικές εκφράσεις (βλέπε 2ο κολάζ) είτε ένα κολάζ με φωτογραφικά κλικ ενός θέματος (βλέπε 3ο κολάζ).
 







Οκτώβριος 2014


Vol.1...
Συνήθως είναι 3 διαφορετικές φωτο αλλά που έχουν μια συνέχεια στο ίδιο θέμα φωτογράφισης. Τις ανεβάζω στο instagram ανάποδα, δηλαδή vol.3, vol.2 & vol.1, για να δημοσιευτούν κανονικά με την σειρά 1,2,3. Το κείμενο που συνοδεύει την κάθε φωτογραφία όταν είναι ας πούμε οι στίχοι ενός τραγουδιού, συνήθως τους μοιράζω κομμάτι-κομμάτι όσες είναι οι φωτο. Κι έτσι εις διπλούν εκφράζω και όσα θέλω να πω. Έξυπνο;😜
 




Πανοραμικές φωτογραφίες
(Panoramic Photos)
Αν και σπάνια τραβάω με το κινητό ή με την μπλε φωτογραφική μηχανή πανοραμικές φωτογραφίες, γιατί κάπου βαριέμαι, αν όμως μου την βαρέσει, κάνω καλή δουλειά.
 
 

 Pɦօȶօ_Vɨɖɛօֆ🎥
Στα σύντομα insta photo videos μου μοιράζομαι μαζί σας μερικές από τις φωτογραφίες που έχω τραβήξει από κάποια φώτο-εξόρμηση μου.  
 
 
 
 
          ΕΠΙΣΗΣ:
  • Τα δικά μου προσωπικά σταθερά φωτο και όχι μόνο hashtag: (ok είναι υπερβολικά πολλά! όμως τι περιμένατε από μένα; Το καθένα μπαίνει όπου και εκεί που πρέπει)
  • #Παρατηρώ_Φωτογραφίζω_και_Συλλέγω_Στιγμές
  • #Παρατηρώ_Φιλοσοφώ_ΣυγΓράφω_Ζω_Χαμογελώ_Φωτογραφίζω_και_Συλλέγω_Στιγμές
  • #Συλλεκτική_Φωτογραφική_Στιγμή
  • 📸 #Iamloverphotographer
  • #Συλλεκτικό_Κορίτσι
    #mariaparask29_photography
    #mariaparask29_Photographer
    #mariaparask29  
  • #syllegwstigmes 
  • #syllegwstigmesmaria
    #Syllegw_Photography
    #Syllegw_Photoshooting
  • #The_Photographic_Project_of_Maria
    #My_Photographic_Workshop
    #WorkshopMariaparask29
  • #The_Videos_Project_of_Maria
  • #7Dayschallenge_in_black_white
  • #7_days_photos_collect
  • #macro_flowers_photography
  • #syllegw_people_creative_pictures
  • #Syllegw_Insta_Photography
    #Syllegw_Vol_photos
    #Syllegw_Grid
     
     
     
  • #Observer_of_life
    #not_a_retouched_photo
    #nofilter_photography
    #syllegwtwitterpost
    #SyllegwPhotoFlickr

    #syllegwmyphotos
    #syllegwfbpost
  • #SyllegwPhotoBook
    #syllegwselfies
  • #selfportrait
    #syllegwportrait
    #αυτοπορτραίτο
  • #Eyes_Never_Lies
    #Smile_Never_Lies
  • #smilephotography
  • #SyllegwPhotoProject
  • #Capture_the_Moment 
  • #Friends_Me_photos   
  • #collectphotos 
  • #syllegwcollage
  • #syllegwmyvideos 
  • #Syllegw_Photo_Videos
  • _____________________
  • #Λέω_Εγώ_τώρα_κάτι_δικά_μου
  • #κάθε_συναίσθημα_μπορεί_να_εκφραστεί_έτσι_απλά_με_τους_στίχους_ενός_τραγουδιού
  • #Συλλέγω_τις_Φιλοσοφίες_μου 
  • #Συγγράφω_Γράφω_Bloggάρω
  • #Γράφω_και_ΣυγΓράφω   
  • #Γράφω_Το_Βιβλίο_Μου
    #SyllegwMyBook
  • #Syllegw_Books 
  • #Συλλέγω_Βιβλία 
  • #SyllegwKarma
  • NX_Photography
  • #ΒιβλιοΠαρουσιάσεις 
  • #ΒιβλιοΚριτικές
  • #cafe_and_reading
  • #Syllegw_2018_Reading_Challenge
  • #2018_Reading_Challenge 
  • #Syllegw_Books_challenge 
  • #Syllegw_Summer2018  #ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑ
  • #MyPrincess_Milena  
  • #My_neighborhood
  • #Back_to_Memories 
  • #Me_Myself_and_I
  • #Εγώ_η_δυνατή
  • #writerblogger 
  • #bloggerwriter    
  • #Άιντε_Κόσμε
  • #syllegwtrips
    #syllegwtravel
  • #syllegwmyquotes
  • #syllegwmyvideos  
  • #Syllegw_Music
  • #syllegwlyrics
  • #PoetsOfTheWalls
  • #Συλλέγω_Στιγμές


  Όλα λοιπόν τα παραπάνω είναι μερικά από όσα κάνω πάνω στην Φωτογραφία. Ναι, ναι το ξέρω πως είναι πολλά, σίγουρα διαφορετικά πράγματα, θέλει δουλειά... αλλά επειδή μου αρέσει ό,τι κάνω, αυτό που κάνω,θέλω να το κάνω καλά γιατί είμαι και λίγο τελειομανής και κουβαλάω και μια δική μου τρέλα, οπότε καταλαβαίνετε πως δεν πρέπει να περιμένετε τίποτα λιγότερο από μένα.🙃

   Και επειδή είπα πάρα πολλά και δεν χρειάζεται να κάνω part3, το βρίσκω περιττό και κουραστικό και για μένα και για εσάς, θα σας πω πως εγώ εξηγήθηκα, να μην έχουμε στο μέλλον καμιά παρεξηγησούλα ή ποιος/ποια έκανε τι και λοιπά. Σας έδωσα μια εικόνα, σας είπα τι κάνω, τι σκέφτομαι και ποια είναι η δική μου δουλειά και ειδικά ο τρόπος έκφρασης μου πάνω στην Φωτογραφία. Για το τι ετοιμάζω θα τα πούμε εν καιρό, όλα στην ώρα τους.😉📸

   Όσο ζούσα στην Αυστραλία, ειλικρινά σας λέω η μουσική και η Φωτογραφία με έσωσε. Το να γράφω και να διαβάζω ήταν σαν απαγορευτικό, ήταν γελοίο ήταν χωρίς ουσία, σύμφωνα με τα μυαλά της Θείας μου. Ενώ να έχω το κινητό και να φωτογραφίζω τα πάντα για να τα δείξω σε όλους όταν γυρίσω πίσω στην Ελλάδα και να δούνε πως ζουν εκεί και ότι είναι και πιο ωραία από την Ελλάδα (αλήθεια παιδιά σας χρωστάω καθυστερημένες αναρτήσεις), σύμφωνα με την θεία μου ήταν επιτρεπτό, χρήσιμο για την βιτρίνα. Οπότε δεν μου την έλεγε κάθε τρεις και λίγο. Φανταστείτε πως ήμουν με το κινητό στο χέρι και φωτογράφιζα αβέρτα. Ε! δεν είναι λογικό να είχα κολλήσει μια και καλή από τότε; Ε! έτσι και έγινε καθημερινή συνήθεια μέχρι σήμερα.

   Όταν ενημέρωσα όλους τους Φίλους μου ότι ξεκίνησα Μαθήματα Φωτογραφία (το είπα και στην μάνα μου και χάρηκε αν και δεν το περίμενα!) πιο σοβαρά αυτό και αυτό, όλοι μα όλοι το πρώτο πράγμα που μου είπαν ήταν "Και το γράψιμο; Θα το παρατήσεις για την Φωτογραφία; Αφού το έχεις!" Η απάντησή μου φυσικά και ήταν "Εννοείται πως δεν θα το αφήσω. Το γράψιμο πρώτα απ' όλα αφού αυτό με γεμίζω απόλυτα. Απλώς η φωτογραφία είναι μια άλλη δημιουργική ασχολία που θα με έναν περίεργο τρόπο θα την ενώσω με την συγγραφή." Και το δεύτερο πράγμα που μου είπαν ήταν "Ε, αφού το θες και φωτογραφίζεις συνέχεια αφού σου αρέσει και βλέπουμε πως το έχεις κι σε αυτό, κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς."



    Η φωτογραφία είναι προσωπική έκφραση. Δεν ξέρω αν έχω αυτό που λένε "έμφυτο ταλέντο" αλλά ότι το έχω καλλιεργήσει ναι αυτό ισχύει. Δεν είμαι καμιά ονειροπαρμένη και ψωνάρα για να λέω πως θα γίνω μια μεγάλη Φωτογράφος και θα κάνω εκθέσεις. Διότι πολύ απλά και με την συγγραφή και με την φωτογραφία με νοιάζει να εκφράζομαι και να κάνω την ψυχανάλυση μου με την βοήθεια αυτών των δυο. Να απολαμβάνω όλο το ταξίδι που μου προσφέρουν και να δημιουργώ ωραία πράγματα. Η φωτογραφία είναι τέχνη και δημιουργία. Αυτό μου φτάνει ως ανταμοιβή. Είμαι από αυτές τις 'Φωτογράφους' που χρησιμοποιώ αρκετά και καθημερινά το κινητό μου τηλέφωνο για να απαθανατίσω την καθημερινότητα μου και όσα Παρατηρώ και μου κάνουν κλικ. Δεν είναι πάντοτε εφικτό να κουβαλάω παντού μαζί μου την dslr κάμερα μου. Αλλά όλα μου τα κλικ, είτε αρέσουν είτε όχι, έχουν σίγουρα κάτι να πει. 

    Μπορεί τον πρώτο καιρό να αμφέβαλλα για το αν είμαι καλή και αν δημιουργώ κάτι όμορφο με τις φωτογραφίες μου, στην πορεία και μέχρι σήμερα έδιωξα κάθε ίχνος αμφιβολίας. Πλέον υποστηρίζω απόλυτα ό,τι φωτογραφίζω, ακόμα κι αν κάποιες φωτογραφίες είναι λιγότερο καλές ή και όχι τόσο με σωστή σύνθεση, αρέσουν ή δεν αρέσουν στους άλλους (εξάλλου υπάρχει η υποκειμενική και προσωπική άποψη του καθενός) Εγώ προσωπικά τις αγαπώ όπως και να είναι γιατί κλικάροντας κάτι είδα, κάτι ένιωσα και σύλλεξα μια στιγμή από τον χρόνο και την καθημερινότητα μου.

   Γιατί τι λέω; "Παρατηρώ, Φωτογραφίζω και Συλλέγω Στιγμές".    








______________    
 
Υ.Γ.: Έτοιμη ανάρτηση σε part1 & part2 σε μελλοντικές απορίες γνωστών και αγνώστων, όταν θα με ρωτάνε «Μαρία γιατί φωτογραφίζεις;»😉
 
 
 
 

Διαβάστε επίσης:
____________________

►Διαβάστε εδώ όλα τα posts της στήλης "Αφιερώματα"
►Διαβάστε εδώ όλα τα post της στήλης "My flashback"
►Δείτε τα posts "My Instant - Photo – Moments"
►Δείτε όσα "Φωτογραφίζω και Συλλέγω Στιγμές"
►Περισσότερα Photo Challenge
►Photo Challenge: My 100happydays (2014)
►Photo Challenge: #φωτογραφισετο_2016
►Περισσότερες Φωτο Στιγμές
#Φωτογράφος_Μαρία
Φωτογραφία και Πνευματικά δικαιώματα
Σκέφτομαι και Γράφω#18 – Πες ΟΧΙ στη λογοκλοπή! Ενεργοποιήσου!








*Η ανάρτηση αυτή, όπως όλα τα κείμενα και οι εικόνες είναι πνευματική ιδιοκτησία του ιστολογίου (blog) ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫
Απαγορεύεται η τροποποίηση, η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των κειμένων καθώς και των φωτογραφιών από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς προηγούμενη αναγραφή της πηγής, γραπτή άδεια αλλά και έγκριση της δημιουργού του.
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!

Πες ΟΧΙ στην λογοκλοπή!
Copyright ©2010-2018 *ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)*

14 σχόλια :

  1. Έχω δει πολλές selfies σου, Μαράκι και, ναι, το ομολογώ, είναι πολύ καλές, κυρίως ενδιαφέρουσες, στέκεσαι να τις κοιτάξεις και όχι μόνο επειδή είσαι ωραίο μουτράκι!!!
    Συνέχισε!
    Καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα μου, επειδή είναι ενδιαφέρουσες και έχω κάτι (ένα μήνυμα ίσως) να πουν οι φωτογραφίες μου με νοιάζει, όχι για το όποιο ωραίο μουτράκι.
      Συνεχίζωωωωωωωω...!!!!
      Ευχαριστώωωωωω για την στήριξη!

      Διαγραφή
  2. Μαρία.....!!!!!
    έκπληκτος μένω κοπέλα μου ! εσύ δεν είσαι μια ερασιτέχνης της φωτογραφίας αλλά μια εξαίρετη επαγγελματίας καλλιτέχνις.
    Ειλικρινά χωρίς ίχνος κολακείας όλο αυτό.
    Λατρεύω την εικόνα και τη δυναμική που έχει και βλέπω ότι μέσα από τις φωτογραφίες σου που είδα εδώ, το βγάζεις.
    Και θα ήθελα ναι, στήλες με δημιουργίες σου για να τις απολαύσω και να ταξιδέψω μέσα από αυτές.
    Ειλικρινά τις περιμένω να μας τις υποδείξεις σε επόμενη ανάρτηση.
    Σε θαυμάζω για τον μεθοδικό σου τρόπο που ενώ αγαπάς κάτι, το ξεκινάς, και αφιερώνεσαι σε αυτό με όλη σου την ψυχή.
    Μπράβο κοπέλα μου.
    Περιμένω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου, χρόνια το λέω και το πιστεύω και το υποστηρίζω πως Αγαπώ τους ερασιτέχνες καλλιτέχνες που κάνουν μια δουλειά με τόσο επαγγελματισμό αλλα περισσότερο με τόση αγάπη και πάθος που αρέσει δεν αρέσει αξίζουν πολλά περισσότερα αυτοί οι ερασιτέχνες.
      Ετοιμάζω ωραία πράγματα να μοιραστώ μαζί σας και πάνω στην Φωτογραφία.
      Γιατί κάθε φωτογραφία μου έχει και μια μικρή ή μεγάλη ιστορία να διηγηθεί.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την στήριξη που είναι το πιο σημαντικό.
      Να είσαι καλά Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  3. Εγώ πάντως Μαράκι δεν θα αναρωτηθώ "Μαρία γιατι φωτογραφίζεις;", αλλά θα σε παροτρύνω λέγοντας "Μαρία συνέχιζε να φωτογραφίζεις"! Οι εικόνες σου έχουν κάτι το μαγικό. Σου πάει πολύ η φωτογραφία! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη μου, εσύ το έπιασες το νόημα και το μήνυμα μου ξεκάθαρα Φίλε μου!
      Αφού λες πως μου πάει πολύ η Φωτογραφία, εσύ ως απ' έξω θα βλέπεις σίγουρα κάτι περισσότερο.
      Ευχαριστώ πολύ για την στήριξη σε ό,τι κάνω!
      Καλή εβδομάδα αν και απαντάω καθυστερημένα στα σχόλια! Χεχε!

      Διαγραφή
  4. Ρε αγάπη, αν κάτι το γουστάρεις με 1000, ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα θα το κάνεις τέλεια! Όσα χρόνια σε ξέρω διαδικτυακά (από το beauty blog σου ακόμα!) αυτή την εικόνα έχω για σένα!
    Εμπόδια? Ναι, εμπόδια!
    Δυσκολίες? Ναι, πολλές!
    Αλλά, αν η Μαρία γουστάρει κάτι, θα το πετύχει!
    Και ξέρεις κάτι? Πολύ σε καμαρώνω! Και στη φωτογραφία και στη συγγραφή και σε όλα!
    Αυτό!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Γιάννα μου, μα με έχεις καταλάβει αρκετά, τι να λέμε τώρα;
      Από το beauty blog μου ναι ρε συ! Εν τω μεταξύ, Πρέπει να είσαι η μόνη που το θυμάται και που με θυμάται και σαν beauty blogger. Αχαχαχα!
      Ξέρεις κάτι Η Φωτογραφία με΄σα από τη δική μου ματιά όχι απλά συνδυάζω και ενώνω την Συγγραφή αλλά είναι και ένα πράγμα.
      Θα το καταλάβετε όταν θα έρθουν και τα ολοκληρωμενα Photo Project που θα σας δείξω.
      Ευχαριστώ για την παντοτινή τόσα χρόνια στήριξη σου! Το ξέρεις σημαίνει πολλά για μένα!
      Φιλιαααααααα πολλά και την αγάπη μου!

      Διαγραφή
  5. Αγαπώ τη φωτογραφία και γι αυτό θαυμάζω ό,τι κάνεις και όπως το κάνεις. Μπράβο που δε σε πτοούν τα εμπόδια. Χαίρομαι αφάνταστα. Και μ'αρέσουν πολύ οι φώτο σου. Πάρα πολύ.
    Γλυκιά μου Μαρία συνέχισε Κάνε το όνειρό σου πραγματικότητα
    Σε παρακολουθώ και καμαρώνω συγχρόνως, αν είναι δυνατόν!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου, για όσα μου έγραψες ειλικρινά σ' ευχαριστώ πολύ και το εκτιμώ αφάνταστα. Και όλη αυτή η στήριξη... εντάξει πόσο ανθρώπινο και όμορφο
      Συνεχίζω και κάνω αυτό που με γεμίζει και όπου φτάσω!
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  6. Σε χαίρομαι και στο instagram, Μαράκι. Όλα θα τα καταφέρεις, γιατί έχεις πείσμα και τσαγανό. Εγώ σου στέλνω την εμπιστοσύνη, τις θετικές μου σκέψεις και τα likes μου στο instagram χαχα για συνοδοιπόρους στη προσπάθεια σου. Σου στέλνω μεγάλο φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρινάκι μου, απ' όλα έχω τρομάρα μου! Αχαχα όχι αλοήθεια είμαι ξεροκέφαλη και πεισματάρα και πάντα προσπαθώ για τα πάντα και για όσα αγαπώ ειδικά. Στεέιλε καλέ Μαρινάκι μου ό,τι θες Εγώ από Φίλους και αγαπημένους που με στηρίζουν πάντα με το τρόπο τους, το ξέρεις το εκτιμώ και το δέχομαι χωρίς να πω κάτι.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  7. Καλά κάνεις Μαρία και αγαπάς κάτι τόσο πολλά και ασχολείσαι μαζί του
    από την αρχή ως το τέλος
    διάβασμα,σεμινάρια κλπ κλπ
    και μένα μου αρέσει πολλά η φωτογραφία , εγώ φυσικά ούτε μαθήματα ούτε τίποτε
    με το ταπεινό κινητό μου βγάζω χεχε
    οι φωτογραφίες σου με τοπία μου αρέσουν πολλά
    -σου είπα και για μια πριν λίγες μέρες στο facebook που μου αρεσε πολλά εμένα

    να συνεχίσεις να κάνεις αυτά που αγαπάς και αυτά που σε γεμίζουν με την ίδια αγάπη και ενθουσιασμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ μου, μα όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ και σε τραβάει πρέπει να το μάθεις όσο γίνεται καλύτερα είτε έχεις βοήθεια είτε όχι.
      Μην νομίζεις κι Εγώ όταν δεν έχω την Φωτογραφική μου μαζί τραβαω πολύ με το κινητό μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά και ενθαρρυντικά σου λόγια.
      Χαίρομαι που σου αρέσουν οι Φωτο μου. Ναι μου είχες εκφράσει για την φωτο εκείνη.
      Ευτυχώς και αγάπη και ενθουσιασμό έχω για όσα κάνω.
      Να είσαι καλά κορίτσι μου!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes