Σκέφτομαι και Γράφω#11 - Όσα κρύβει ένα… ΟΧΙ!



Όχι! Δεν θα μιλήσω για την σημερινή Εθνική μας εορτή, την 28η Οκτωβρίου, τους ήρωες του 1940, για  το “Ηρωικό ΟΧΙ” και την σημασία που είχε ο αγώνας ΤΟΤΕ και ποια σημασία έχει ΣΗΜΕΡΑ!

Όχι, γιατί δεν με αφορά ή δεν με νοιάζει! Αν είναι δυνατόν! Αλλά να! διαβάζοντας την περσινή ανάρτηση που είχα γράψει μια τέτοια μέρα, συνεχίζω να σκέφτομαι το εξής:

Έχουμε αντιληφθεί ότι αν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε νοοτροπία και τρόπο σκέψης για ένα καλύτερο αύριο και ένα πιο φωτεινό μέλλον, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει η κατάσταση που βιώνουμε και γενικά καμιά κατάσταση; Τι περιμένουμε; Μήπως η λύση όλων των προβλημάτων  να έρθει εξ ουρανού;  

Δεν θα μιλήσω λοιπόν 'γενικά' αλλά 'εδικά'... 

ΟΧΙ”! Εγώ προσωπικά στη Ζωή μου έχω πει περισσότερα “ΟΧΙ” απ’ ότι “ΝΑΙ”! Πολλά τα πλήρωσα ακριβά! Με ψυχολογική αλλά και σωματική βία, με λόγια σκληρά, με συμπεριφορές άδικες… Όλα αυτά επειδή ένα “ΟΧΙ” ακούστηκε δυνατά, με σθένος, με αποφασιστικότητα αλλά και με λίγο εγωισμό, με αντίδραση. 

Πολλά “ΟΧΙ” γιατί ένα “ΝΑΙ” δεν μου πήγαινε, δε μου ταίριαζε, δεν το θεωρούσα σωστό για τα δικά μου “θέλω”, δεν θεωρούσα πως ήταν η “κατάλληλη” στιγμή, δεν ήθελα να δημιουργήσω καβγάδες, τσακωμούς, να μπω στην μέση μιας “εμπόλεμης” κατάστασης μέσα σε ένα σπίτι ή έτσι απλά γιατί το “ΟΧΙ” ήταν πιο δυνατό από το “ΝΑΙ”!

Μαθαίνω ακόμα να λέω και “ΝΑΙ”, αν και είναι λιγότερα από τα “ΟΧΙ”! Να λέω “ΝΑΙ” σε ό,τι μου πάει… σε ό,τι μου ταιριάζει… σε ό,τι αξίζει πραγματικά… που δεν με αδικεί… που δεν με κάνει θύμα… που με κάνει καλύτερο άνθρωπο… που μου δίνει προοπτικές… που δεν με πιέζει να κάνω πράγματα με το “έτσι θέλω”… που δεν με κρατάει στάσιμη… που δεν με αφήνει στην “απ’ έξω” αφού έχω το δικαίωμα να είμαι στην “από μέσα”… που δεν χαραμίζει το χρόνο μου… που δεν μου απαγορεύει να είμαι “ο εαυτός μου” και κυρίως που μου δίνει το δικαίωμα της ‘επιλογής’!

Το “ΟΧΙ” πολλές φορές δεν σημαίνει “αγένεια” ούτε “ασέβεια” ούτε “κακία” ούτε “απόρριψη(αν έχεις και τον σωστό ύφος!), σημαίνει πως την συγκεκριμένη στιγμή το “ΝΑΙ” δεν σε εκφράζει… δεν είναι η ώρα να το πεις… δεν το χρειάζεσαι!

Ένα “ΟΧΙ” λοιπόν, κρύβει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι φαίνεται εξαρχής… απ’ ό,τι  νομίζεις… και απ’ ότι μπορείς να φανταστείς!     



Σημ.: Επειδή εγώ γράφω ότι μου κατεβαίνει απ’ το μυαλό, ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει και επιβάλλετε ο άλλος που με διαβάζει να συμφωνεί με όσα γράφω. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του, όπως το έχω κι εγώ!
(αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων!)



Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις της στήλης “Σκέφτομαι και Γράφω#”



__________________________________________

*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog www.syllegw-stigmes.gr.

Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς την έγκρισή της αρθρογράφου. Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!

Copyright ©2010-2013 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) - ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ *

*All rights reserved

14 σχόλια :

  1. Είναι και για εμένα τα "όχι" περισσότερα...ήταν πάντα περισσότερα στη ζωή μου. Και σίγουρα έχουν περισσότερη βαρύτητα και σημασία από τα "ναι". Σε καμία περίπτωση δε θα έλεγα πως είναι αγένεια, ίσα-ίσα, δείχνει δυνατό χαρακτήρα και προσωπικότητα!
    Χρόνια πολλά Μαρία!!!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄*Κουκλίτσα μου,
      έτσι ακριβώς! Πολλά "ΟΧΙ" δείχνουν δυνατό χαρακ΄τηρα και προσωπικότητα!
      Χρόνια πολλά! :)

      Διαγραφή
  2. Εγώ θα έλεγα το αντίθετο... Λέω ναι γιατί δε μπορώ να πω όχι...
    Είναι σημαντικό να ξέρουμε πότε πρέπει να πούμε ναι και πότε όχι. Όπως λες, πρέπει να σκεφτόμαστε τι είναι καλύτερο για 'μας και όχι να δεχόμαστε κάτι από φόβο μήπως φανούμε αγενείς!
    Σε φιλώ <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Rylie, αχ! είναι αρκετά άσχημο να λες -συνέχεια- ΝΑΙ. γιατί απλά δεν μπορέις να πεις ΟΧΙ! Το έκανα αυτό το λάθος στον εαυτό μου, για πολλά χρόνια!
      Όχι πλέον! Πρέπει να ξέρουμε ποια επιλογή να πάιρνουμε κάθε φορά....
      Σε φιλώ Φίλη μου! :)

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Μαρία μου!
    Είτε Ναι είτε όχι σημασία έχει να μην προσδίδουμε τα θέλω μας και τον εαυτό μας!
    Εύχομαι κάθε φορά όποιο κι αν επιλέγεις να είναι για σένα πάντα η σωστή πράξη!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα κόκαλα των προγόνων μας θα τρίζουν!!!
    Δώσανε την ίδια τη ζωή τους για να μπορούμε
    σήμερα να λέμε ήμαστε ελεύθεροι!!!
    Αλλά. σιδηροδέσμιοι από το ΔΝΤ
    και την τρόικα...
    Και οι εδώ πολιτικάντηδες που διατελούν
    σε διατεταγμένη υπηρεσία χθες όλη
    ημέρα παίζανε θέατρο και ασχημονούσαν
    όλοι μαζί την ημέρα της Εθνικής Επετείου
    την ημέρα της παλιγγενεσίας και μνήμης
    του Ελληνο ιταλικού πολέμου...
    ΑΙΣΧΟΣ (ΚΥΡΙΟΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *DIMIOURGIA EPIKINONIA, πες τε τα βρε παιδιά, γιατί όλοι κάνουμε ότι δεν ακούμε ή δε βλέπουμε........

      Διαγραφή
  5. Μαρία μου άργησα να λέω τα ΟΧΙ μου , αλλά εδώ και αρκετά χρόνια που το κάνω ένοιωσα τη δική μου λύτρωση και απελευθέρωση ! Είναι σημαντικό το σημερινό σου μήνυμα για όλους μας !
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *nikol μου, καταλαβαίνω απόλυτα αυτά τα δυο που γράφεις: "λύτρωση και απελευθέρωση"! Ακριβώς αυτά! Χαίρομαι που το μήνυμα μου, το ένιωσαν κάποιοι! Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Για εμένα σημαντικό δεν είναι να ξέρει κανείς να λέει "όχι", αλλά να ξέρει πότε πρέπει να τα πει. Το "όχι" καμιά φορά λέγεται από αντίδραση, σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ουσιαστικό και θα έρθει η στιγμή που θα πληγώσει.
    Μα όταν λες "όχι" από επιλογή, ίσως στιγμιαία στεναχωρηθείς για τον αντίκτυπο του όχι σου (γιατί σίγουρα θα υπάρχει) μα δεν θα μετανιώσεις.
    Μου άρεσε η ανάρτηση σου, με έκανε να σκεφτώ πολλά.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Μαρίνα μου,
      συμφωνώ σε όσα έγραψες! Γι' αυτό γράφω και πιο πολύ μένω σ' αυτό:
      "Να έχεις την επιλογή το να λες "ΟΧΙ" ή και "ΝΑΙ". Ν αείναι μια επιλογή που θα ξέρεις ότι θα πρέπει να περιμένεις και τις επιπτώσεις....
      Χαίρομαι που με τις αναρτήσεις μου, βάζω τον άλλον που με διαβάζει να σκεφτεί και να πάει λίγο παραπέρα το μυαλό και η σκέψη... σαν να βοηθάει ο ένας τον άλλον, ας πούμε....
      Σ' ευχαριστώ πολύ για το εύστοχο σχόλιο σου και τη γώμη σου....
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes