📚Κριτική Βιβλίου: Ροζέ-Πολ Ντρουά – Φιλοσοφία για όλους (2006)

📚Κριτική Βιβλίου: Ροζέ-Πολ Ντρουά – Φιλοσοφία για όλους


Πρόσφατα απόχτησα αυτό το βιβλίο σε ένα bazaar βιβλίου. Αγαπώ τα bazaar βιβλίου, όχι μόνο γιατί μπορείς να βρεις χιλιάδες βιβλία, για όλα τα γούστα και για όλες τις ηλικίες σε πολύ-πολύ χαμηλές τιμές, αλλά και επειδή είναι πολύ ωραία διασκέδαση να βρίσκεσαι σε έναν χώρο με τόσα βιβλία, που πραγματικά ξεχνιέσαι και χαλαρώνεις.  Μια ώρα+ την τρώω σίγουρα. Ψάχνω τα πάντα και δύσκολα επιλέγω ποια βιβλία τελικά θα αγοράσω. 

Το βιβλίο που επέλεξα και θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι το «Φιλοσοφία για όλους» του Ροζέ-Πολ Ντρουά (Roger-Pol Droit). Ξέρετε! Αγαπώ τη Φιλοσοφία και καλώς ή κακός είμαι από αυτούς που Φιλοσοφώ πολύ τα πράγματα. Γιατί; Γι’ αυτό ακριβώς που λέει και μέσα το βιβλίο (φωτο). Και γιατί ψάχνω πάντα την αλήθεια των πραγμάτων…

📚Κριτική Βιβλίου: Ροζέ-Πολ Ντρουά – Φιλοσοφία για όλους


Πληροφορίες:


📚Κριτική Βιβλίου: Ροζέ-Πολ Ντρουά – Φιλοσοφία για όλους
Είδος: Φιλοσοφία
Τίτλος: «Φιλοσοφία για όλους»
Συγγραφέας: Ροζέ-Πολ Ντρουά (Roger-Pol Droit)
Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός, Ιούλιος 2006
Σελ.: 123 




Ο συγγραφέας:

📚Κριτική Βιβλίου: Ροζέ-Πολ Ντρουά – Φιλοσοφία για όλους



Παρουσίαση:

📚Κριτική Βιβλίου: Ροζέ-Πολ Ντρουά – Φιλοσοφία για όλους


Η κριτική μου:


Το βιβλίο ξεκινάει ως εισαγωγή με τον τίτλο “Γιατί αυτό το βιβλίο”  περί Φιλοσοφίας, όπου ο συγγραφέας τονίζει πως σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να δώσει στους νεαρούς αρχάριους και όχι μόνο, μια ιδέα όσο τον δυνατόν πιο κατανοητή και ακριβή αυτού που ονομάζουμε “Φιλοσοφία”, δίνοντας το μήνυμα ότι είναι μια ανεξάντλητη δύναμη, μια ανεξάντλητη πηγή χαρά, έκπληξης και ελευθερίας. 

Όλο το βιβλίο “βασίζεται” στο διάλογο που είχε ο ίδιος ο συγγραφέας με την δεκαεξάχρονη κόρη του Μαρία. Ένας ακούραστος και καθόλου βαρετός διάλογος ερωταποκρίσεων, με απόψεις, σκέψεις… και με έναν απλό και κατανοητό λόγο. 

Μας λέει λοιπόν: Οι Φιλόσοφοι αναζητούν την αλήθεια στον τομέα των ιδεών. Στην πραγματικότητα, οι ιδέες ορίζουν τις πράξεις, τον τρόπο ζωής, τη συμπεριφορά μας. Οπότε, επεξεργαζόμαστε, αναλύουμε, εξετάζουμε, καλλιεργούμε τις ιδέες ενός πράγματος/μιας κατάστασης, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να ξεχωρίσουμε ποιες είναι αληθινές και ποιές όχι.  Ξεκινάει να μιλάει για τους Φιλόσοφους της Αρχαιότητας, φτάνει στον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, στα διάφορα Φιλοσοφικά κινήματα που γεννήθηκαν μέσα στους αιώνες, ξεκαθαρίζοντας ότι η “Φιλοσοφία” μπορεί να πέρασε μια κρίση, να αμφισβητήθηκε αλλά ποτέ δεν εξαφανίστηκε και φτάνει και στο σήμερα. Μέσα από μικρές αληθινές ιστορίες, αινίγματα και παραδείγματα βάζει την κόρη του (και μαζί και τον αναγνώστη) να εκφράσει τις δικές τις σκέψεις/απόψεις για να μπορέσει να κατανοήσει ότι μέσα από την “Φιλοσοφία” θα μπορέσει να θέση τον μηχανισμό της σκέψης σε λειτουργία, έτσι ώστε να εκβαθύνει τις υπάρχουσες ιδέες που ήδη έχει μέσα της αλλά και να ανακαλύψει κι άλλες καινούργιες και διαφορετικές ιδέες.


Επειδή το πιο αγαπημένο μου βιβλίο περί Φιλοσοφίας είναι το μυθιστόρημα «Ο Κόσμος της Σοφίας» του Νορβηγού Συγγραφέα Jostein Gaarder (ΕΔΩ σας έχω μιλήσει γι’ αυτό!), αυτό εδώ, επειδή είναι απλό, κατανοητό, με απλή γραφή και μέσα σε μια ώρα το έχεις ολοκληρώσει, είναι σαν να σου προσφέρει τις πρώτες γνώσεις σου στη  Φιλοσοφία. “Τι είναι η Φιλοσοφία;”, “Γιατί Φιλοσοφούμε;” Απλά πράγματα! Εξάλλου, για να γνωρίσεις κάτι πολύ καλά, θα πρέπει πρώτα να διδαχτείς, να πάρεις τις πρώτες γνώσεις, έτσι δεν είναι;





ΠΡΟΣΟΧΗ! Προς αποφυγή παρεξηγήσεων!
*Δεν είμαι Κριτικός Κινηματογράφου, ούτε Μουσικής, ούτε Βιβλίων… ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είμαι η Μαρία και απλά εκφέρω καθαρά την προσωπική μου άποψη στο κάθε θέμα που παρουσιάζω και ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Μπορεί σε μένα κάτι να μου αρέσει αλλά σε κάποιον άλλον όχι! Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι θα πρέπει εγώ ή ο άλλος να συμφωνεί ΠΑΝΤΑ με αυτά που γράφει ο καθένας.
**Δεν βλέπω ταινίες για να  γράφω Κριτικές (δεν είναι αυτή η δουλειά μου) αλλά γράφω Κριτικές επειδή βλέπω ταινίες/διαβάζω βιβλία/ακούω μουσική!!!
***Το post σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ είναι διαφημιστικό!








 

______________________________________  
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog
www.syllegw-stigmes.gr.  Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς την έγκρισή της αρθρογράφου. Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!  Copyright ©2010-2014
* ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) - ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫ *  *All rights reserved

8 σχόλια :

  1. Το θυμάμαι ότι λατρεύεις τον κόσμο της Σοφίας!
    Κι εμένα μου άρεσε κι όλο λέω να το ξαναδιαβάσω , αλλά έχω και τόσα να περιμένουν!
    Σε ευχαριστούμε για την κριτική και την παρουσίαση!
    Φιλάκια πολλά!

    Ξεμπέρδεψες με τι εξετάσεις σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Kόσμος της Σοφίας, όπως το είχ αδείξει, άρχισα να το ξανά διαβάζω τους τελευταίους μήνες και τώρα το τελειώνω.
      Όσες φορές και να το διαβάσω, κάτι περισσότερο μαθαίνω!
      Με τις Πανελλήνιες, ναι, ξεμπέρδεψα! Τώρα από τις 20 του μηνός μέχρι και τις 3 Ιουλίου έχω τις ενδοσχολικές (τελευταίες) εξετάσεις και τελειώνω επιτέλους τις σπουδές μου!

      Διαγραφή
    2. Καλά αποτελέσματα Μαρία μου ♥
      Και καλή ξεκούραση έπειτα!

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου μέρες έχω να περάσω , δύσκολες και φορτωμένες μέρες , ας είναι . Τον ΄΄κόσμο της Σοφίας΄΄ τον έχω διαβάσει και εγώ και θα το ξαναδιαβάσω το καλοκαίρι. Το νέο σου βιβλίο φαίνεται ενδιαφέρον , όσο για την κριτική απλά εκφράζεις την άποψή σου και μάλιστα πολύ καλά.
    Οι εξετάσεις τελείωσαν έτσι ;
    Καλή ξεκούραση ,φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου, χαίρομαι που σε βλέπω εδώ!
      Το ξέρω πως οι μέρες είναι δύσκολες και φορτωμένες...για όλους!

      Με τις Πανελλήνιες, τελείωσα, τώρα από τις 20 του μηνός ξεκινάω τις άλλες και τέλος.
      Θα έχετε νέα μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ-πολύ!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Πόσο μ'αρέσουν αυτά τα βιβλία..
    και όποτε λέω να διαβάσω κάποιο όλο κάτι τυχαίνει,και όλο κάτι έχω να κάνω!
    δεν το έχω διαβάσει(προφανώς),αλλά αν το αποφασίσω επιτέλους,θα σε ενημερώσω!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που 'σαι σε βρε;!
      Αφού σου αρέσουν τέτοια βιβλία, προσπάθησε να βρίσκεις λίγη ωρίτσα για να διαβάσεις, ή τουλάχιστον επέλεξε τα και όταν είναι...
      Πάντως, θα χαρώ να ...με ενημερώσεις!
      Φιλιά κούκλα μου!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes