🖋My Favorite Quotes #10: Αναζητώντας το μυστικό της σοφίας


Αναζητώντας το μυστικό της σοφίας
Προσωπικότητες άνω των 65 ετών διατυπώνουν το απόσταγμα της ζωής τους

Αναζητώντας το μυστικό της σοφίας

Ο 30χρόνος βραβευμένος φωτογράφος Άντριου Ζούκερμαν* γύριζε τον κόσμο αναζητώντας όχι μόνο τα πρόσωπα που θα φωτογράφιζε αλλά το απόσταγμα ζωής που είχαν να προσφέρουν. "Πολεμάμε τον εαυτό μας όταν δεν στρεφόμαστε στους ηλικιωμένους. Όταν δεν τους ρωτάμε "τι έμαθες εσύ τελικά", για να δούμε τι μπορούμε να αντλήσουμε από τη δική τους σοφία", λέει ο Ζούκερμαν. Οι "Ταίμς" παρουσιάζουν αποσπάσματα απόψεων 8 προσωπικοτήτων από τις 50 που μίλησαν στον φωτογράφο. 

*Τα αποσπάσματα και οι φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο του Άντριου Ζούκερμαν (Andrew Zuckerman's "Wisdom: 50 Unique and Original Portraits" εκδ: Harry N. Abrams, σελ. 216





Αναζητώντας το μυστικό της σοφίας

 Τζούντι Ντεντς (Βρετανίδα ηθοποιός)
"Ο ΣΎΖΥΓΟΣ μου είναι Καρκίνος κι εγώ Τοξότης. Μου έλεγε λοιπόν: Βλέπουμε σε αντίθετες κατευθύνσεις, εσύ στο φως εγώ στο σκοτάδι". Στην πραγματικότητα όμως αυτό ήταν καλό. Το κλειδί για μια καλή σχέση είναι χωρίς αμφιβολία, το να μη θεωρείς τον άλλον δεδομένο. Ούτε να το διανοηθείς ότι ο άλλος θα επιστρέψει μόνο επειδή συμβαίνει να είστε παντρεμένοι. Να κάνεις πάντα προσπάθειες, με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να μη γίνονται αντιληπτές [...]



Αναζητώντας το μυστικό της σοφίας

 Νέλσον Μαντέλα (Πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής)
"ΚΑΛΗ καρδιά και καλό μυαλό είναι πάντα ανυπέρβλητος συνδυασμός. Λίγες ατυχίες στον κόσμο δεν μπορείς να μετατρέψεις σε προσωπική επιτυχία, αν βέβαια έχεις τη σιδηρά θέληση και τις αναγκαίες ικανότητες. Η ειρήνη είναι το μεγαλύτερο όπλο για την ανάπτυξη. Οι πληγές που δεν φαίνονται πονούν περισσότερο από εκείνες που φαίνονται και μπορεί να τις θεραπεύσει ένας γιατρός. Έμαθα πως θάρρος δεν είναι η απουσία φόβου, αλλά η υπερνίκηση του. Αισθάνθηκα φόβο κι εγώ περισσότερες φορές απ' ό,τι θυμάμαι, αλλά τον έκρυψα πίσω από μια μάσκα γενναιότητας. Γενναίος δεν είναι εκείνος που δεν φοβάται, αλλά εκείνος που κατακτά τον φόβο".



Αναζητώντας το μυστικό της σοφίας

 Τζέιν Γκούνταλ (Βρετανίδα ακτιβίστρια επιστήμων, ειδικευμένη στη μελέτη των πρωτευόντων θηλαστικών)
"ΕΙΝΑΙ φοβερά λυπηρό το γεγονός ότι ο ευφυής εγκέφαλος μας, ικανός να μας πηγαίνει στο φεγγάρι και να αναπτύσσει όλους αυτούς τους πολύπλοκους τρόπους επικοινωνίας, έχει χάσει τη σοφία του. Αυτή τη σοφία των ιθαγενών, οι οποίοι παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις με βάση τις συνέπειες που θα έχουν αυτές στις επόμενες γενιές. Εμείς ενδιαφερόμαστε μόνο για το παρόν. Πώς θα με επηρεάσει αυτή η ενέργεια τώρα; Εμένα και την οικογένειά μου, τώρα! Νομίζουμε ότι φροντίζουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αλλά στην πραγματικότητα τους κλέβουμε το μέλλον".




Αναζητώντας το μυστικό της σοφίας

Κλιν Ίστγουντ (Αμερικανός ηθοποιός)
"ΠΑΡΕ τη δουλειά σου στα σοβαρά, όχι τον εαυτό σου. Μην παίρνεις στα σοβαρά τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της δουλειάς, γιατί μετράς μόνο σε έναν συγκεκριμένο βαθμό στο τσίρκο εκεί έξω. Αν ένα άτομο αισθάνεται σίγουρο για τον εαυτό του, είτε στην τέχνη είτε στη ζωή, αυτό αποτελεί επιβράβευση. Τίποτα δεν χρειάζεται να α π ο δ ε ί ξ ε ι ς, μπορείς απλώς να είσαι αυτό που είσαι".




Αναζητώντας το μυστικό της σοφίας
 Μαντλίν Ολμπράιτ (Πρώην υπουργός εξωτερικών ΗΠΑ)
"ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ κανείς γονιός, είναι από τα πλέον δύσκολα και απαιτητικά πράγματα αλλά ταυτόχρονα και από εκείνα που σου δίνουν τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση. Είσαι υπεύθυνος για την ανατροφή του παιδιού σου. Με τα εγγόνια όμως εισπράττεις επιβράβευση. Είναι μια τέλεια σχέση". 



Αναζητώντας το μυστικό της σοφίας

 Ντέσμοντ Τούτου (Πρώην αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής)
"ΚΑΠΟΤΕ στα χωριά υπήρχαν οι ηλικιωμένοι. Θεωρούνταν ο θησαυρός της εμπειρίας, της σοφίας, και ήθελαν να τα μοιραστούν με τις επόμενες γενιές. Έλεγαν λοιπόν στους νεώτερους: καμιά φορά, ο καλύτερος τρόπος για να υπερισχύσεις σε μια αντιπαράθεση είναι να μην αντιπαραταχθείς. Μια ήπια απάντηση διώχνει την οργή. Είναι σημαντικό όταν είσαι αντιμέτωπος με τον θυμό να μην αναστατώνεσαι. Μερικές φορές θυμώνεις με τον εαυτό σου γιατί θύμωσες. Στην ουσία, ο θυμός είναι κάτι το φυσιολογικό, κάτι το οποίο θα πρέπει να καλωσορίζουμε. Φανταστείτε κάποιον που βλέπει ένα παιδί να κακοποιείται και λέει: αυτό δεν έχει σημασία. Υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να προκαλούν τον θυμό μας, για να δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε. Το θέμα είναι τι κάνουμε με τον θυμό. Αν κατευθύνουμε την ενέργεια που προκαλεί η αντίδραση στον εαυτό μας, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε θετικά ή με τρόπο καταστροφικό".  





Αναζητώντας το μυστικό της σοφίας
 Μπαζ Όλντριν (Αμερικανός αστροναύτης, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη μετά τον Νιλ Άρμστρονγκ)
"ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ δεν είναι τόσο άγνωστο όσο θα υπέθετε κανείς. Δεν νομίζω ότι εμείς οι άνθρωποι απειλούμε την επιβίωση του πλανήτη. Απλώς χρησιμοποιούμε τις πηγές και ο πλανήτης αλλάζει. Κάποιος θα μπορούσε να πει: "Δεν θα ήταν καλύτερα να μείνουν τα πράγματα όπως είναι;" Γιατί είναι σωστό, όμως τα πράγματα να μείνουν όπως είναι τώρα και ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουμε;"



Αναζητώντας το μυστικό της σοφίας
Χένρι Κίσινγκερ (Πρώην υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ)
"ΕΝΑ απαραίτητο πρώτο βήμα για την επίτευξη της ειρήνης είναι να κατανοήσεις τι έχει στην καρδιά και στο μυαλό ο αντίπαλος. Να κατανοήσεις πώς σκέφτεται και πώς βλέπει τον κόσμο. Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν τουλάχιστον δυο κατηγορίες στόχων. Στη μία θα πρέπει να περιλαμβάνεται η ασφάλεια του πληθυσμού στη δεύτερη, ο απόλυτος στόχος, η συνειδητοποίηση των αξιών και του οράματος της κοινωνίας. Αυτά τα δύο αλληλοεξαρτώνται. Μην είσαι πολύ φιλόδοξος. Κάνε κάθε χρόνο το πιο σημαντικό που μπορείς να σκεφτείς."




Και η Συμμαθήτρια-Φίλη μου Σεβαστή (από τους αξιόλογους, ξεχωριστούς και υπέροχους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου) μοιράστηκε τη δική της άποψη περί "απόσταγμα ζωής".
Αναζητώντας το μυστικό της σοφίας


 Για την παρούσα ανάρτηση στάθηκε αφορμή το "ψαχούλεμα" που έκανα -για ακόμη μία φορά- στο σεντούκι του παρελθόντος μου και συγκεκριμένα στο σεντούκι των 'προσφάτων' σχολικών μου χρόνων. Παρασκευή 31/10/2008 στο μάθημα της Γλώσσας, χωρισμένοι σε ομάδες, έπρεπε να αναλύσουμε το σχετικό άρθρο, το οποίο είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (Σαββατοκύριακο 4-5 Οκτωβρίου 2008)





Διαβάστε επίσης:
_________________






_____________________________________
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog
♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫
Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς πρώτα την έγκρισή της αρθρογράφου.
Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
©Copyright 2010-2015 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)*

12 σχόλια :

  1. Τι υπέροχη ανάρτηση Μαρία μου;
    Πραγματικά απόλαυσα αυτήν την ανθολογία σοφών σκέψεων!
    (νόμιζα ότι θα μιλούσες για το ομώνυμο βιβλίο όταν είδα τον τίτλο☺)
    Πολλά γλυκά φιλιά♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου, χαίρομαι που σου άρεσε!
      (αν και ήμουν σίγουρη για σένα)
      Ξέρει ότι λατρεύω τέτοια θέματα με σοφές σκέψεις και γενικά, όπως λέω συνήθως, να παρατηρώ, να φιλοσοφώ και να συλλέγω.
      Τα φιλιά μου αγαπημένη! ♥

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικά υπέροχη ανάρτηση Μαρία μου , για να θυμόμαστε ότι λέει και η φίλη σου η Σεβαστή !!! Να είμαστε ο εαυτός μας !!!! Και εσύ είσαι μόνο αυτό και έτσι έχεις την αγάπη και την εκτίμησή μου !!!!
    Σε φιλώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. nikol μου, τι καλύτερο και τι όχι βαρετό από το να είσαι ο εαυτός σου;
      Σ' ευχαριστώ για όλα για μία ακόμη φορά!
      Κι εσύ έχεις την αγάπη και την εκτίμησή μου για τα πάντα όμορφα από καρδιάς λόγια!
      Φιλί και αγκαλιά για ένα όμορφο ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  3. Πράγματι έχεις συλλεξει οτι πιο σοφό έχει ειπωθεί.. Μαρια μου.. μακαρι να ακουγαν έστω και λιγοι τα λόγια τους.. πολύ σοφή αναρτηση θα έλεγα ... βρηκα τον εαυτό μου στην Αγγλιδα ηθοποιο.. ακομα και στα ζώδια.. με τον συντροφό της... εγώ Τοξοτινα .. θα συμφωνησω απόλυτα μαζι της ..είμαι πανω απο 65........φιλακιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, όντςω πολύ σοφά και τόσο χρήσιμα για να τα έχουμε στην άκρη του μυαλού μας.
      Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου!
      Σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  4. Πολυ ωραια αναρτηση Μαρια μου!
    Κρατησα την φραση " Γενναιιος δεν ειναι εκεινος που δεν φοβαται, αλλα εκεινος που κατακτα το φοβο του".
    Καλα να περνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελευθερία μου χαίρομαι που σου άρεσε και βρήκε και κράτησες κάτι ξεχωριστό!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

My Instagram

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes